Lze umístit TČ vzduch-voda do řadové zástavby?

Hezký den, je možné umístit tepelné čerpadlo vzduch-voda (venkovní jednotku) do řadové zástavby? Jaké TČ patří mezi nejtišší na trhu? Nechci, aby hluk z čerpadla obtěžoval sousedy. Děkuji
Odpovědět
Minulý týden jsme byli na prohlídce řadového domku, o jehož koupi uvažujeme, s projektantem, který říkal, že TČ je možné realizovat v řadové zástavbě, ale právě hlavně kvůli hluku (a i dalším faktorům vztahujícím se ke konkrétní nemovistosti) nedoporučoval.
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud se venkovní jednotka vhodně umístí, neviděl bych to nějak dramaticky. Máme v řadovkách umístěnou na střeše a jestli sousedovi přes ulici běží poznám jen pohledem podle otáčení ventilátoru, jinak ne, ani při otevřeném okně v létě. Při procházce ulicí v zimě večer, kdy už byl všude klid, je slyšet jen takové lehké ševelení.
Odpovědět
@petr86 Velice rád bych věděl jaký výrobce má tak tiché tepelné čerpadlo(stačí napsat značku) @brouk17 Z hlediska zákonů není problém umístit tč do řadové zástavby(všechny splní hlukové limity v 10-30 metrech) ale z hlediska dobrých sousedských vztahů nedoporučuji,ale hodně záleží na akustickém výkonu který musí uvádět všichni výrobci(nejtižší jsem slyšel Nibe 2120 to má 53 decibel a je na tichém místě v mrazech slyšet max 30 metrů a jedno z nejhlučnějších DeDietrich to má 68,5 decibel a to je slyšet v mrazech až 150 metrů a ve 30 metrech přes zavřená okna a i v létě přes 50 metrů,obě můžu ukázat) a také záleží na hlukovém pozadí kde je umístěné(na tiché vesnici může obtěžovat i nejtižší tč zatímco na místě kde je hluk ,v Praze na magistrále,u silnice 1. třídy,100 metrů od dálnice, tam nemusí obtěžovat ani nejhlučnější tč protože hluk se nesčítá a tak se hluk z tč ztratí
Odpovědět
Hygiena může bude chtít hlukovou studii. Záleží taky na sousedech. Může to sice projít, ale spíš bych očekával dost velké problémy.
Odpovědět
Profilova fotka
@malcao NIBE. Můžu se poptat sousedů, jak hluk z TČ vnímají oni, ale nic negativního jsem nezaznamenal.
Odpovědět
@petr86 Tak pokud mají Nibe tak věřím že není problém(hlavně jestli mají Nibe 2120,novinku před 3 lety oceněnou na výstavě,ostatní jsem neslyšel),dokud jsem neslyšel Nibe 2120 a také jeden typ Mastherterm který má schovaný kompresor v domě tak jsem nevěřil že existují tč o kterých se dá říct že jsou tichá protože se na nich nic nechvěje,nepíská,nevrže,kompresor není slyšet,otáčky ventilátoru malé,takže hluk proudícího vzduchu minimální na rozdíl od jiných tč kde vzduch syčí i v létě(DeDietrich). Instalace tč vzduch-voda vyžaduje povolení stavebního úřadu který bude zřejmě požadovat hlukovou studii.Na zahradě nejsou žádné hlukové limity a 2 metry před oknem obytných místností je povoleno v noci 40 decibel a ve dne 50 decibel(plastové okno utlumí dle údajů výrobce 33 decibel),takže i když je hluk z tč slyšet přes zavřená okna ,ještě to neznamená že došlo k překročení hlukových limitů.
Odpovědět
Profilova fotka
@malcao Je to 2040 8kW a výrobce udává toto. K sousedovic baráku přes ulici to nějakých 8-10m bude....
Odpovědět
@petr86 To znamená že mají zateplenou řadovku, když jim stačí 8kw a 54 decibel je jak jsem psal tiché tč a věřím že neobtěžuje, když je na střeše tak jde hluk do volného prostoru a neodráží se a v 10 metrech má 26 decibel což je hlukové pozadí v noci a tak není slyšet.Zatímco DeDietrich 16 kw se dvěma vrtulema uvádí akustický výkon 68.5 decibel a v 5 metrech 48 decibel tzn v 10 metrech 42 decibel což je o 16 decibel víc než Nibe F2040-8 a ve skutečnosti ve 30 metrech naměřeno 36 decibel což je o 10 decibel více než u Nibe v 10 metrech,to si potom člověk připadá jak vedle továrny.Nibe z hlediska hluku lze doporučit ale DeDietrich určitě ne a jiné co mají přes 60 decibel akustický výkon také ne(neplést s akustickým tlakem,který se udává v určité vzdálenosti).
Odpovědět
@malcao Především záleží na výkonu čerpadla. Zateplená novostavba v řadovce bude mít tak malé TZ, že stačí průměrný výkon jednotky kW. Invertory navíc podle požadovaného výkonu snižují otáčky. DeDietrich je v tom asi nevinně, problém je vysoký výkon, tím i vysoký objemový tok atd.
Odpovědět
@zubr487 Ano záleží na výkonu,ale Nibe 2120 dokáže udělat 53 decibel u 8 kw i u 16 kw,zatímco DeDietrich má u malého modelu třeba AWHP 4,5 MR(4,5kw) 61 decibel a u 16kw až 70 decibel(moc se s tím nechlubí ale dá se najít v návodu k obsluze na internetu),takže nechápu proč je v tom DeDietrich nevině(podle mě koupil 20 let starý model Mitsubishi,aby měl kompletní sortiment tepelné techniky protože je to především výrobce plynových kotlů) a obě tč jsou invertory takže obě snižují otáčky a vysoký objemový tok se dá eliminovat velkým výparníkem(zvyšuje cenu tč)
Odpovědět
@malcao Tak to se omlouvám. DeDietricha neznám. Jen jsem chtěl upozornit, že se musí porovnávat hlukový projen pro shodné výkony.
Odpovědět
Profilova fotka
Je nás v ulici 36 řadovek - trojdomky. 2 máme tepelné čerpadlo na rovné střeše. Já Daikin Altherma 9 kw - na střeše jen venkovní jednotku a uvnitř v kotelně vnitřní jednotka a nerezový zásobník 260 litrů voda na ohřev teplé vody - taková lednice. Na střeše mám 3 řady cihel - tak 30 cm polystyren a 40 cm cihly na výšku, vrtule na střeše není ani vidět, ani slyšet a to nikde. Soused má obří IVT na střeše o pár domů níž, čerpadlo je v celé ulici vidět, protože na výšku má snad 1,3 - 1,5 metrů - když mrzne tak večer, když je ticho je slyšet, musel mít hlukovou studii a prošlo to. Já mít nemusel - ještě nebyl takový zákon před 4-5 lety, když jsem žádal o stavební povolení a při kolaudaci se to pak už neřešilo. V projektu byl elektrokotel a změna před dokončením na TČ. Pokud máte rovnou střechu tak není problém ho umístit na střechu. Nikam jinam, aby nebylo slyšet ani vidět bych ho nedával. Asi by to pak rušilo sousedy. Když mrzne víc než mínus 10 a víc tak cítím nebo slyším v noci vibrace do střech, možná přes větráky v koupelně a na wc i šepot - malinko - mám dobré uši - ale to je tak 2 týdny v roce - nechá se u toho spát -)))
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Tady pár fotek z montáže před 3 roky. Jinak pokud se nebojíte plynu a chcete ušetřit tak bych klidně šel do plynu. Platím asi 2200 Kč měsíčně za komplet elektřinu. Ale když to vezmu sousedi - tak platí za elektřinu třeba 1500 kč a za plyn 1100 Kč - takže skoro stejně. Jen oni topí na 22 stupnů - já na 24 - dost jsme se nazmrzali v paneláku v prním patře nad sklepy. Investice oproti plynu určitě přes 100 000 Kč navíc - úspora není moc velká Já nechtěl plyn z principu do baráku - tak proto TČ. Další soused topí tuším elektrokotlem - platí tuším 4000 Kč a topí na málo stupňů, ale teď dal na 50 cm tlusté cihly Helus Family 20 cm polystyren a asi platí méně. Já mám dům postaven z Heluz Family 44 bez vaty a bez zateplení - polystyrén mi nesmí na barák. Ale ono není ani co zateplovat, z obou stran 2 stěny 90 m2 sousedi a v čele obří okna 6 - 8 m2 - asi 6 ks - takže asi tak -))))
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?