Máte zkušenosti s rekuperací vzduchu?

Chtěla bych se zeptat jaké máte zkušenosti s rekuperací vzduchu? Jakou rekuperační jednotku máte a na kolik Vás rekuperace vzduchu v domě cca vyšla? DÍKY
Odpovědět
1
2
7
to se fakt chcete pripravit o cerstvy vzduch v domecku?
Odpovědět
Profilova fotka
@hhanys Pravděpodobně ani nevíte, co rekuperace vzduchu je, když tak koukám na tu vaší odpověď :) @hankamaj Osobní zkušenosti by mě zajímaly taky, teoreticky toho vím spoustu, ale osobní zkušenosti lidí jsou vždycky to nejvíc potřebný :)
Odpovědět
Profilova fotka
@hankamaj máte rekuperační jednotku od Atrey. Má dvě fce. 1. přivádí čerstvý vzduch do domu, takže se dá prakticky vyloučit větrání okny (ztráta energie). Teplý, ale "vydýchaný vzduch" to naopak odvádí z domu pryč, přičemž v rekuperační jednotce dochází k předání tepla - 2. fce. Tedy teplý, vydýchaný vzduch z domu předá teplo zvenku přiváděnému čerstvému, ale studenému vzduchu zvenčí. Vydýchaný ochlazený vzduch se větrá ven. Tolik v krátkosti zjednodušený princip - rekuperace se týká tepla - jeho zpětného využití. Samozřejmě levněji lze pořídit pouze větrací jednotky bez rekuperace tepla, ale není to účelné. Cena Atrey dodavatelsky pro dům 6+1+kk byla cca 140.000 Kč. Řízené větrání s rekuperací je fajn hlavně v zimě, kdy nemusíte prakticky vůbec větrat okny a pouštět tak teplo zbůhdarma ven. Na druhou stranu,a to je třeba narovinu přiznat, v okamžiku, kdy přestáváme topit (na jaře) systém vypínáme. Vůni jara vám to nezprostředkuje. Stejně tak v létě, kdy jsme měli neustále otevřená francouzská okna a nedovedu si ani představit zabedněný dům v létě. Pouštěli jsme to jen v případě, že jsme někam odjížděli na delší dobu. Za mě OK v zimě - ušetříte energii a máte dost čerstvého vzduchu i přes noc, ale zbytečné přes léto. Ještě jeden pozitivní / negativní fakt, pokud běží non stop, nikoli tedy periodicky třeba 15 min/ hod., jak se běžně nastavuje - dokážete krásně rychle snížit vhlkost v domě - super například v dusném létě, když venku začně pršet a je nesnesitelné vlhko. Na druhou stranu se v zimě může při nonstop režimu dům lehce vysušit. Závěr: my jsme spokojení, je ale třeba zvážit předem užitek vs. cenu Pokud chcete vědět více, podívejte se na stránky Atrey, měla to tam dost podrobně
Odpovědět
Profilova fotka
@hhanys Je to přesně naopak! Díky rekuperaci je v domě vždycky dostatek čerstvého vzduchu, mnohem víc než tam, kde se jen větrá okny. Obzvlášť v zimě, kdy se málokomu chce otevírat okna a luftovat si dovnitř mráz!
Odpovědět
Profilova fotka
@hankamaj Máme rekuperaci s horkovzdušným vytápěním, dům 5+kk. Bydlíme už rok a půl, takže máme zkušenosti ze všech ročních období včetně zimy. Spokojeni jsme docela hodně. Co především oceňujeme, je neustálý přísun čerstvého vzduchu i v zimě. Nikdy nemáme vydýcháno, je to komfortní. Už jen proto bych do rekuperace šel znovu, i když je investice do ní prakticky nenávratná. Každopádně ale nejsme ortodoxní blázni, co neotvírají okna. V létě to normálně vypneme, otevřeme si a užíváme si vůni nefiltrovaného vzduchu zvenku. Stejně tak někdy otevřeme okno do běžící rekupky, třeba jen v ložnici. Prostě není důvod být toho otrokem. Nevýhodu vidím v tom, že se hůř (resp. takřka vůbec) reguluje teplota v jednotlivých pokojích. V tohle je asi lepší mít jen samostatné větrání a topení regulovatelné po úsecích. Ale na to, že máme všude stejně jsme si zvykli a případně si třeba v té ložnici otevřeme okno, aby se nám dobře spalo. Výhoda systému s teplovzdušným vytápěním je naopak v tom, že má zabudované přepínání topné a netopné sezony a na tu topnou cirkulační režim, který je velmi úsporný. Tahle jednotka s vytápěním (Atrea DUPLEX RC 1400/370) je ale samozřejmě výrazně dražší. Ještě pokud jde o klasické mýty, tak foukání z mřížek necítíme, pokud nestojíme nad nimi, rozhodně to není žádný vichr. A jemné hučení jednotky je slyšet jen v pokoji, který je vedle technické, a to pouze když to jede na max.
Odpovědět
Můžu se zeptat, jak máte řešenou digestoř při rekuperaci? Máme v plánu udělat recirkulační. Nevím, jak moc se zaměřit na výkon (spíš mě zatím zajímají hlavně dB). Díky.
Odpovědět
Profilova fotka
@hugo58 vy máte výstup ohřítého vzduchu od podlahy. My máme jen větrání s rekuperací bez topení a musím přiznat, že mě ty výduchy čerstvého vzduchu při spaní vadí. Naštěstí to máme takto "hloupě" jen v ložnici, ne v dětských pokojích. Už jsem to ale musela maximálně přivřít, protože mi ten vzduch v noci foukal přímo na hlavu :-D. Bohužel to takto vyšlo a dost vážně přemýšlíme, že hejbneme s postelí
Odpovědět
Profilova fotka
@zdenkaj Jojo, od podlahy. Ale nemáme s tím žádný problém, všude nám to vychází dobře. Navíc klapkami v mřížce, jak píšeš, se to dá trochu nasměrovat.
Odpovědět
Profilova fotka
@ewelina digestoř máme asi všichni recirkulační. Chtěla jsem to původně hnát ven, ale projektantka Atrey mě přesvědčila, že je to hloupost. Mám obyč digestoř z Ikey za pár korun s uhlíkovým filtrem, nad digestoří je nasávání vzduchotechniky, kterou spínámv kuchyni na zvýšený výkon při vaření, tak na tom výkonu digestoře zase až tak nezáleží.
Odpovědět
Profilova fotka
@ewelina Máme recirkulační, AEG, dvoumotorovou, přesný typ nevím. Nad výduchem digestoře je odtah rekuperace (pozor, nesmí se to napojovat přímo), takže při zapnutí digestoře zmáčkneme i tlačítko odtahu. Když nezapomeneme :)
Odpovědět
Profilova fotka
@hugo58 my právě mřížky vůbec nemáme, máme takové stěrbinové výfuky pod stropem, nebo ty klasické talíře. Vše nám fouká pod stropem
Odpovědět
Profilova fotka
@zdenkaj Aha, jsem zase blbě četl :-)
Odpovědět
Článek se načítá
@hugo58 A kolik Vás vyšla rekuperace? :) Moc nás to láká, ušetří se hodně energie... Není to nějak hlučné ten rekuperační mechanismus, mimo to foukání? A u té digestoře nevím, není ta s uhlíkovým filtrem méně účinná?
Odpovědět
Profilova fotka
@lucimia hlučné na maximální výkon to je, pokud se nacházíš přímo v místnosti, kde to je umístěné, případně v té vedlejší. my to máme v technické a nenavazuje nám na ni žádná obytná místnost, do centrální haly jsou ještě dvoje dveře. Netroufla bych si to ale dát k nějaké obytné místnosti... Recirkulační digestoř s uhlíkovím filtrm je zcela jistě méně účinná, na druhou stranu je nad ní umístěné to nasávání vzduchotechniky, které se spouští na max výkon při vaření, takže "zápach" při vaření se odvádí pryč z místnosti tak jako tak.
Odpovědět
Máme rekuperaci + teplovzdušné vytápění, bydlíme cca 8 měsíců, takže lze už také hodnotit včetně zimy. Přestože finanční návratnost systému je v nedohlednu tak jednoznačný závěr je, že bez rekuperace už nikdy neboť zcela jasně převažují pozitiva. Když shrnu + moje zkušenosti: - větrám kdykoliv, jakkoliv bez ohledu na cokoliv (zima, vedro, dešť, vánice, vichr........), což dle venkovních podmínek umožňuje celá řada režimů (cirkulace, cirkulace s větráním, rovnotlak, atd.), - minimum zápachu, prachu, hmyzu, apod. z venku (filtry), - využití odpadního tepla vzduchu z RD na ohřev příváděného čerstvého vzduchu do RD = úspora, - větrám řízeně, minimalizuji únik tepla, - odvod přebytečné vlhkosti z RD dle potřeby, možnost řízení stavu vlhkosti v RD (máme instalovány měřáky vlhkosti ve všech místnostech+datalogger), - jednotka sama o sobě (poslední typy ATREA) má minimální spotřebu el. energie (nízkootáčkové ventilátory, dle diskuze s ATREA spotřeba za rok cca 400-600kWh dle typu), - hlučnost není nijak obtěžující (máme podstropní jednotku v dolní koupelně NOVA101), když je koupelna zavřená, přivřena tak je to v celém RD zcela v pohodě i při max. výkonu, který je pouze v případě odsávání koupelen+ kuchň, což je jenom občas. Samozřejmě když budu v dolní koupelně tak to uslyším. Otázka hluku je ale dosti indiiduální záležitost, - máme výduchy v podlaze a odtahy strop/stěna a v podstatě o tom vůbec pocitově nevíme, žádné výrazné fučení, průvan či něco podobného, - co se týče regulace v případě teplovzušného vytápění tak samozřejmě nelze tak snadno regulovat jako radiátor, podlahovku atd., nicméně já stále ladím/optimalizuji výkony do jednotlivých místností (m3 vzduchu/hod) dle provozních zkušeností a měření (teplota, vlhkost) a pomalu se blížím nějakému optimu, - cirkulační digestoř jsme nechtěli, ale jinak nešlo z hlediska fungování vzduchotecniky. Pakliže by byla možnost mít odtah, tak bych do něj šel (nesrovnatelné výkon odtahu digestoře a vzduchotechniky-odsávání kuchyň), - finačné přesně nevím, měli jsme to jako celý paket v rámci pasivu. Jinak se snad v brzké době na www.uspornedomy.cz objeví povídání ohledně pasivu (soláry, rekuperace, TČ, teplovzdušné vytápění, chlazení, atd. - zkušenosti, rady, tipy, návody, diskuze, apod.), tak že tam pak bude možné čerpat řadu informací + podávat dotazi, atd.
Odpovědět
ještě jsem zapomněl dodat, že přes léto jsme systém také téměř nepoužívali, pouze v případěch zvýšeného zápachu venku (např. pálení trávy sousedy), liják+vichr, vedra (chlazení) a příp. vzýšené rojení hmyzu (zřejmě budeme instalovat do pár oken sítě proti hmyzu). Tzn. opravdu není potřeba být otrok techniky jak uvádí hugo58 ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
asi hloupy dotaz :) kdyz mame na termostatu v obyvaku, kde se zaroven topi i v krbovych kamnech nastaveno napr. 20°, ale v pohode nam to tu vytopi ty krbovky, takze termostat se vlastne nespina, jak teply vzduch mi sem mrizkama v tu chvili proudi? diky nam se tedy rekuperace osvedcila prave i v lete pro tech nesnesitelnych vedrech, kdy jsme naopak zavreli vsechna okna a nechali dovnitr prouit vzduch nasavany na severni strane.
Odpovědět
@natama Jeho teplota je taká, ako dokáže rekuperátor dosiahnuť rekuperáciou pri danom rozdiele teplôt a danom prietoku.
Odpovědět
@blacksr diky. takze sem jde, nehlede na nastavenou teplotu na termostatu, vzduch o nejvyssi mozne teplote bez dodatecneho ohrevu, jestli to dobre chapu :) jde mi o to, jestli si sem "zbytecne" nezenu studeny vzduch, jestli treba neni lepsi mit pri topeni v krbovkach rekuperaci vypnutou...
Odpovědět
@namila V zime rekuperácia je o tom, že odchádzajúci vzduch s teplotou 22°C dá 60-90% svojho tepla studenému. Takže ten, čo prichádza, môže mať 13-18°C, zhruba. V mrazoch zbytočne nevetrajte. Mali by ste suchý vzduch.
Odpovědět
@blacksr takze si to tu vlastne pekne hrejem krbovkama a zaroven chladime rekuperaci :) mame ted zapnuty rezim s provetravanim jednou za hodinu, ale z mrizek jde vzduch stale, pocitove studeny, tak mi neni jasne o jake je to teplote, kdyz to zrovna neni ve fazi vetrani. jak je teda idelani to mit pri topeni v kamnech nastavene? manzel rika, ze omezenejsi rezim uz tam nastavit pry nejde...
Odpovědět
@namila To máte RJ s recirkuláciou? Ak áno, tak vzduch Vám stále točí teplý dokola. Pomáha rozohnať teplo od krbu po dome. Ak prepne na vetranie, platí to, čo som písala vyššie.
Odpovědět
@namila Teplotu na výustke - jedine odmerať. To je u každého iné. Závisí to od teplôt vzduchu, prietoku a účinnosti rekuperačného výmenníka.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Jednoznačné ano rekuperaci. Jen je potřeba ji znát a správně používat. Nepatřím mezi ty, kdo podléhají mámení obchodníků a tak jsem si dal práci a nastudoval funkci jednotky i její možnosti do podrobna. Výhodou rekuperace je : a) přívod čerstvého vzduchu b) výrazné omezení tepelných ztrát větráním c) velké možnosti regulace a ovládání (umí pouze větší jednotky s programovatelným ovládáním) d) možnost cirkulačního režimu (jen několik typů) - distribuce tepelných zisků z jedné místnosti do celého domu Nevýhodou může být omezená možnost regulace teploty v jednotlivých místnostech, ale s tím se dá žít. Základem je dobrý návrh systému a kvalitní provedení. Účinnost využití tepla je dána druhem použitého výměníku a rychlostí proudícího vzduchu, takže malá rychlost dává vyšší účinnost. Vybrali jsme jednotku s 5 trubkami, což umožňuje cirkulační režim a s možností programovatelného ovládání, několika režimy a mnoha doplňkovými možnostmi (připojení čidel vlhkosti). Rozvody pouze stropem a jsou využívány i pro rozvod teplého vzduchu od krbu. Za velkých mrazů je nutný předehřev vstupního vzduchu, aby výměník nezamrzl, ale jinak opravdu spokojenost. Topný radiátor v rekuperaci zvládne vytopit celý dům a volba mezi režimy + časové nastavení dává krásné možnosti regulace. Je škoda, že mnoho lidí má nesprávněé nebo povrchní informace o rekuperaci a jejích možnostech. Rekuperace Duplex RA4 EC.D.CF + ohřívač TPO 125 EC THV Teplovodní krbová vložka jako alternativní vytápění a doplňkový ohřev teplé vody Cenově stejně jako plynový/elektro kotel s radiátory
Odpovědět
@ztech zajímalo by mě, jak vysoké zálohy za elektřinu platíš, protože soused vytápí rekuperací a ač má pasivní dům, tak zálohy má hooodně vysoké.
Odpovědět
@petraxname nemohu říct přesně kolik spotřebuje rekuperace, protože i vaříme na elektrice. Ale budu do přívodu k rekuperaci i do kuchyně dávat elektroměry, abych měl přesná čísla. Rekuperace často běží na režim konstantního průtoku vzduchu (např. 20%), takže její spotřeba je asi 25W. V zálohách souseda může být také vaření na elektrice + TV a PC, pak to skáče. Topný radiátor v jednotce i přčedehřev máme napojený na dálkové topení, takže na spotřebě elektřiny se projeví jen větráky rekuperace. Pokud někdo topí elektřinou, jsou peníze úplně jinde. .
Odpovědět
@ztech běžný provoz rekuperace je levný (osobně měřeno měřákem), ale vytápění rekuperací je darda, tak aby ses nedivil, až ti přijde vyúčtování
Odpovědět
Rekuperace je z technického hlediska pěkná věc, ale člověk musí vědět i tu opačnou stránku. Vznesl jsem tento dotaz na projektanta vzduchotechniky a bylo mně řečeno toto: jedna věc je návratnost, roční údržba (filtry a čištění), jak se čistí rozvody vzduchu pokud se tam dostane vzduch a vlchkost (jen připomínám že není nic 100%) a pak mi zdůrazňoval jednu věc a to tu že si v domě z důvodu filtrů uděláme sterilní prostředí a venkovní vzduch nás položí. Nerozmlouvám, je to pěkná věc. Můj názor je, že cena je šílená.
Odpovědět
cena šílená a víte o tom že se má správně 3x - 4x ročně desinfikovat potrubí, dále měnit filtry :-) to ceny rostou - životnost potrubí cca 20 let a co s tím pak? toť otázka, já tvrdím jednu věc - kdyby se ta investice vrátila, tak by si to lidi dali častěji. Jenže návratnost není a je to dobré pro toho, kdo má peněz víc a nemusí koukat na návratnost
Odpovědět
@hondrle je lepší žít ve vyvětrané místnosti nebo v místnosti s nadlimitním CO2? Co je zdravější?
Odpovědět
1
2
7
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?