Menší externí přívod vzduchu do krbové vložky, je to problém?

Profilova fotka
Ahoj, mám otázku...pořídili jsme krbovou vložku Jotul, která vyžaduje externí přívod vzduchu o průměru trubky 8-10cm a bohužel jsme zjistili, že stavitel nám přivedl pouze 5ti centimetrovou trubku a změna už není možná. Myslíte, že to bude velký problém, nebo krbovka bude fungovat dobře i s menším přisáváním?
Odpovědět
Trubka 8cm má plochu sání 50cm2, zatímco 5cm trubka má plochu jen 19cm2. Fungovat to bude, jen se bude hůř rozdělávat oheň (nebude to mít tah). Až chytne plamen a ohřeje se komín, získá to tah a pak už to hořet bude, ale může to víc dehtovat. Bude se špinit sklo. Možná popřemýšlejte o přisávání vzduchu z místnosti, skrz zpětnou klapku.
Odpovědět
Dobrý den, fungovat to rozhodně nebude. Pro kvalitní spálení 1kg dřeva je nutné přivést cca 9-10m3 vzduchu. Pokud má vložka alespoň 2 kg doporučenou dávku dřeva (což má téměř jistě, resp. bude dost možná ještě vyšší), je to tedy až 20m3 za hodinu. Takového průtoku u trubičky 5 cm přirozeným tahem komína nikdy nedosáhnete a povede to k nízkoteplotnímu spalování, dehtování, špinění skla, zápachu a v extrému až k nebezpečí rázového zahoření těkavé nespálené směsi uhlovodíků, tedy k výbuchu... Nevím, jak "stavitele" napadl takový nesmysl, když drtivá většina současných krbů a kamen má 100, resp. 125 mm přívod. Stačí se podívat na internet nebo se poptat v kamnářství.
Odpovědět
Profilova fotka
@davescz @bchannu Díky za odpovědi...nakonec se asi pokusíme přidat ještě někudy jednu 5cm trubku, obě spojit dohromady a dohromady to dá ten objem 10cm... Půjde to teda ale zvrchu, po stropě, snad to nebude dělat žádnou neplechu. Do země už se zasahovat nedá, je tam podlahovka...
Odpovědět
Profilova fotka
@davescz @bchannu Teď mi došlo že v tomto případě 5 a 5 není asi 10, že?:-) Tak to budeme muset řešit ještě jinak...asi rovnou desítkou... Bože a nemohlo se to řešit, když to tam dávali? Nechápu, že se nezeptají, jaký budeme mít krb a co tam je potřeba za přisávání... Kurňa, my jako prvostavitelé jsme toto netušili a neřešili až do doby, kdy se šel kupovat krb...zatímco stavební firma už by měla mít zkušenosti a buď se zeptat, nebo vědět, že 5tka fakt nestačí ]-(
Odpovědět
@kackaj tak tak, 5+5 není v tomto případě 10 :) Imho spalovat mrznoucí vzduch z venku stejně není ideál. Můj názor je ten, že je lepší spálit "špinavý" teplý vzduch zevnitř a ten studený z venku ohřát pláštěm krbu (obestavbou). V zimě pak budete topit a zároveň v podstatě větrat a ještě se nebude obestavba přehřívat.
Odpovědět
Profilova fotka
@davescz to znamená, že bys další trubku nepřidával a radši přisával zevnitř, že to je lepší varianta? Jenže to je co člověk to názor...já fakt nevím...
Odpovědět
@kackaj Bohužel ani tahle idea není správná - vedení vzduchu pro přisávání představuje pro tah komínu tlakovou ztrátu (rozuměj "působí proti tahu komína"). Ta je tak velká, jak dlouhé a složité je ono vedení. Pokud tedy plánujete na vedení udělat několik pravoúhlých kolen a ještě k tomu svislé části, kde má jít vzduch dolů (tj. opět proti komínu), riskujete příliš. Co se týče přisávání z interiéru, je to samozřejmě lepší řešení z hlediska funkce kamen, ale v době těsných stavebních konstrukcí, nízkoenergetických nebo dokonce pasivních domů, to znamená, že při spalování kamen budete zároveň větrat (minimálně mikroventilací, spíše větračkou). Pokud je v interiéru digestoř s odtahem mimo objekt, je podmínkou, aby nebyla během spalování kamen/krbu používána. Stejně tak jiná vzduchotechnika (např. klimatizace, řízené větrání apod., pokud není přetlaková). V opačném případě dochází k zakuřování do místnosti při otevření dvířek, případně i při jejich zavření, spalování je ovlivňováno podtlakem v místnosti, tj. krb netáhne, špiní se sklo, spaliny dehtují v kouřovodu i komíně atd. Stavební připravenost je otázkou neodfláknutého projektu. Pokud jste o krbu uvažovali už v projektové fázi domu, měl s tím počítat projektant. Informaci o konkrétním vybraném krbu měl dostat od investora a Vy jste jí měli dostat od kamnáře, který měl krb dimenzovat pro Vaše prostory, naprojektovat a na konci i postavit. Pokud jste se pro krb rozhodli až v průběhu realizace, bylo o to víc na místě jít za kamnářem a radit se o možných dodatečných řešeních s ním. Stavaři nemohou vědět všechno a krby zkrátka nejsou jejich obor (i když si to teda mnoho z nich myslí).
Odpovědět
Asi není co dodat, protože vyčerpávající odpověď tu už napsal @bchannu @kackaj Kdybych to teď zachraňoval, tak bych udělal to, že bych natáhl další trubky stropem a to tak, aby součet ploch byl minimálně 80cm2, případně víc s ohledem na délku a složitost vedení (čím více trubek se použije, tím vyšší musí být plocha - u stěn trubky proudí vzduch pomaleji). Na vedení bych instaloval zpětnou klapku, aby v době, kdy se netopí, tudy neproudil studený vzduch. Pokud máte chytrý krb, pak bych instaloval rovnou servoklapku. Tento vzduch bych zavedl spodní částí pod plášť vložky (pokud je), případně do obestavby. Krb bych nechal sát z místnosti. Tady pozor, některé krby, které mají přírubu pro externí vzduch nemohou fungovat bez připojeného potrubí ! Pokud není připojené potrubí, může nastat pulzace, která rozvibruje sklo a to pak praskne. Musí tam být alespoň nějaká trubka do obestavby, která usměrní proudění a zmírní pulzace. To proberte s výrobcem nebo kamnářem. Nejsem expert a možná se to týká pouze vložek s vyšším výkonem. Konkrétně to mám ověřeno na vložce s výkonem 25kW.
Odpovědět
Profilova fotka
@bchannu díky, díky. No k projektatntovi bych se ani nevyjadřovala...díky jeho "přípravě" tam pár much máme. Žít se s tím dá, ale v konkrétní fázi stavby to vždy naštve... Krb byl plánovaný dopředu, to jo, já jsem třeba vůbec nevěděla, že nějaké přisávání má vůbec mít. No nic, to bych se tu rozepisovala o ničem, takže prostě samo je to i naše chyba, ale fakt jsme ještě nikdy nestavěli, takže jsme nevěděli co všechno je kolem stavby potřeba řešit už tak dopředu... Na druh krbu se teda ale nikdo neinformoval. @davescz díky za tip, budeme to zachraňovat jak to půjde. Větrat budem, ale myslela jsem si, že to bude kvůli přehřátí interiéru a ne nedostatku vzduchu:-) No co už...
Odpovědět
Profilova fotka
@davescz @bchannu tak jen pro info...krb zapojen, 5cm přívod zaslepen, nově natažen 10cm přívod po zdi a kolem překladu na stropě ven....šlo to a táhne to, tak uvidíme po delší době, jestli je to vončo:-) Původně manžel koupil redukci z 5cm na 10cm a chtěl obě přisávání spojit v jedno, ale to pak prý nefungovalo...prý tahala jen 5tka a10tka fungovala opačně (což mi nejde do hlavy, ale i tak myslím, že je celkem jedno, že je 5tka zaslepena). Každopádně díky za účast;-)
Odpovědět
@kackaj Tak fajn, že se dílo zatím podařilo. Držím palce, aby Vás přívod nevyšplouchl při nějakých nepříznivých tahových podmínkách, větrném počasí apod. Holt bude třeba někdy hůř startovat komín, tak se s tím musíte poprat. Pro snadnější roztápění doporučuji použít větší množství opravdu tenkých třísek suchého měkkého dřeva (cca 0,5 kg) a hlavně zapalovat od vrchu hromádky - na dno topeniště položit největší kusy dřeva, na ně menší a až na vrch třísky s podpalovačem.
Odpovědět
Profilova fotka
@bchannu Jé, díky za radu, to by mě teda nenapadlo, že to takhle může fungovat... Vyzkoušíme určitě ;-) Díky.
Odpovědět
Článek se načítá
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?