Musí být externí přívod vzduchu ke krbovým kamnům?

Při rekonstrukci rodinného domu jsme postavili komín na krbové kamna. Zatím nemáme nachystaný externí přívod vzduchu do kamen a přemýšlíme zda jej vůbec máme dělat. Naši rodiče mají krbové kamna bez přívodu vzduchu již 10 let a topí bezproblémově. Předem děkuji za rady a vlastní zkušenosti dík Jenda
Odpovědět
:-|
Odpovědět
@jendam toto bych taky rád věděl, někdo jej má a nekdo ne. Jak to poznam, kde musi byt?
Odpovědět
Proč přívod spalovacího vzduchu? Pro hoření je potřeba do topeniště dodávat dostatek kyslíku, který tam přichází se vzduchem. Kyslík ze vzduchu se zúčastní hoření, přemění se na spaliny (kouř) a vyletí komínem. Množstvím dodávaného vzduchu regulujeme intenzitu/rychlost spalování paliva. Krby/kamna tedy neustále spotřebovávají vzduch. Pokud by byl vzduchu nedostatek, může v topeništi dojít ke špatnému spalovaní, tedy že spaliny nedohoří úplně, dehtují, špiní sklo, časem jakoby přestávají hořet - neodevzdají tedy všechnu energii a plýtváme palivem. Pokud by bylo vzduchu ještě méně, tak může dojít k tomu, že v topeništi se nashromáždí velké množství nedohořených spalin a ty mohou takzvaně "bouchnout", případně může dojít k úniku spalin do místnosti. V krajním případě může dokonce dojít k explozi celých kamen, roztříštění skla, rozmetání uhlíků po místnosti a ke vzniku požáru. Udává se, že pro spálení 1 kg dřeva kamna či krbová vložka spotřebují asi 8 až 15 m3 vzduchu. Takže pokud například za hodinu spálíme 5 kg dřeva, tak kamna spotřebují 40 až 75 m3 vzduchu, což už je velký objem. A toto množství potřebujeme každou hodinu do místnosti přivést. Dříve k takovým stavům nedocházelo, protože domy měly netěsná okna, kdy se různými štěrbinami do domu neustále dostával nový vzduch, který kamna spotřebovala. Dnes je ovšem situace naprosto jiná. Moderní okna jsou téměř hermeticky těsná, do domu nikudy "netáhne" a kamna tedy mají jen málo vzduchu k hoření. Kdybychom v novostavbě nebo v domě s vyměněnými okny neměli přívod spalovacího vzduchu, tak zpočátku (řekněme hodinu) by kamna hořela normálně. Jak by v čase ubýval vzduch z domu, tak by v domě nepatrně klesal tlak. Komín by tím přicházel o tah a kamna by pomalu začínala kouřit do místnosti místo do komína. To probíhá pomalu a nenápadně a může tedy zejména v noci dojít k tomu, že dojde k otravě osob oxidy uhlíku. Proto je nutné ke kamnům/krbu přivést dostatek spalovacího vzduchu.
Odpovědět
Profilova fotka
Externí přívod ke kamnům nemáme. Ale máme rekuperaci, takže tím je zajištěna výměna vzduchu v domě. Kamna hoří dobře.
Odpovědět
Profilova fotka
přesně jak píše drn, přivést přívod vzduchu ;-)
Odpovědět
@jendam Ak sa topí veľa v krbe, je vhodné externý prívod mať. Ak nie je, krb odoberá vzduch pre horenie z domu a do domu sa podtlakom prisáva cez netesnosti. Čím väčšia zima, tým suchší vzduch a ak sa vo veľkej zime intenzívne topí v krbe, môže sa RV v dome dosť znížiť. Samozrejme, treba prívod viesť buď pod domom (doskou) alebo aspoň pod tepelnou izoláciou podlahy.
Odpovědět
je to přesně tak jak píše drn jen jsem to potřeboval slyšet i od více zdrojů díky
Odpovědět
Jak píše drn + dodám, že právě k rekuperaci je silně doporučen externí přívod vzduchu, protože by mohl být problém s vyrovnáváním tlaků, stejně tak při rekuperaci je doporučeno mít digestoř s recirkulací. Přívod vzduchu nemusí být nutně řešen v základech my jej budeme mít v podlaze a existují komínové systémy, které mají v komínu zabudován i přívod vzduchu.
Odpovědět
Profilova fotka
drn má pravdu. Stejné problémy nastávají například u bytovek s etážovým plynovým topením, kde si majitelé vymění okna za plastová - je to velmi nebezpečné. Je třeba nechat si zpracovat dokumentaci / posudek od člověka s autorizací pro techniku prostředí. Stojí to za tu jistotu. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Musí být kamna nějak na externí vzduch připravena, např. nějaká příruba, nebo stačí někam k nim vyústit trubku z venku?
Odpovědět
My sice máme přívod externího vzduchu ke krbové vložcě řešený komínem už od jeho výrobce (Schiedel), ale možná by se to dalo řešit i v rámci dodatečného opláštění komína v interiérech nějakou souběžnou trubkou vyvedenou na střechu. No a když už se bude topit bez přívodu venkovního vzduchu v místnosti s kvalitně těsnícími okny a s dobrou izolací, tak bych se ani toho zase až tak nebál, neboť v takovém případě stejně zřejmě nezbude, než to při intenzivnějším využití krbovek řešit přivětráváním venkovního vzduchu okny přes mikroventilaci, neboť při výkonech i těch nejmenších krbovek (od cca 4 kW výše) by se přítomné osoby tak či tak nejspíše dříve upekly, než udusily v důsledku "spálení" O2. Třeba my tak máme jednu z nejmenších krbových vložek s výkonem 6 kW, přičemž tepelná ztráta celého našeho hodně velkého baráku při mínus 20 je včetně tepelných ztrát zateplené temperované garáže tuším 7 kW, takže dlouhodobější pohled do plápolajícího ohně ("ve skříni" :-() je bez venkovního větrání i při maximálním "přirozeném" interním větrání dveřmi do ostatních místností stejně nemyslitelný, byť má náš krb onen vlastní přívod venkovního vzduchu...
Odpovědět
Profilova fotka
@cheops007 Tlaky jsou v pořádku :-D Recirkulační digestoř máme, protože pokud jde o digestoř, jsou tam výkony daleko vyšší než spotřeba na spalování. Krbová kamna mají minimální výkon a topíme sice denně, ale jen zlehka, jinak bychom se uvařili, jak ostatně píše @beropa :-)
Odpovědět
Článek se načítá
@krizak jsou na trhu kamna která mají již tento přívod nachystaný v zadní části, jsou sice řádově o cca 3 - 5 tis drahší a není u nich taková škála výběru ale dá se vybrat.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 5 letech
Profilova fotka
dobrý den , má někdo přívod vzduch ke kamnům - šachtou v komíně ? mam model Absolut od Schiedla . díky za info
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?