Musí být záložní zdroj vytápění v novostavbě?

Dobry den, Chtěla jsem se zeptat, zda musí být v novostavbách zřízen záložní zdroj vytápění? Napr když budeme mít vytápění elektřinou tak zda v domě musí být i krb? Děkuji
Odpovědět
@petra2304 Záleží jaké vytápění elektřinou. Dům pouze na elektrokotel papírově mít nemůžete, nesplníte tak limity PENB.
Odpovědět
Profilova fotka
Záleží na tom, jestli chcete v domě topit nebo je to jen kvůli kolaudaci. Můžete mít krb, což je nějakých 150000 kč včetně komínu, nebo kamna + 30000 za komín, nebo jen komín jako přípravu. To by taky mělo projít. A jestli to chcete jen kvůli úřadu, tak někdo to řeší mobilními pb kamny, prý to taky prošlo.
Odpovědět
Bydlime pul roku v novostavbe, topime elektrinou, mame udelany komin a v obyvaku budou jednoho dne kamna. za prve by to bez nich neproslo kvuli PENB, za druhe to chceme kvuli atmosfery. kolaudace u nas vubec neprobihala, proste jsme oznamili dokonceni stavby, dostali cislo popisne a hotovo.
Odpovědět
Profilova fotka
my máme jako hlavní zdroj topení kamna bez výměníku, která jsou nezávislá na elektřině. záložní zdroj máme odporové kabely fenix zalité v anhydritu. stáli nás cca 21 tis. včetně 4 digitálních termostatů. za ty prachy je škoda to tam nedát. @petra2304
Odpovědět
Profilova fotka
@petra2304 Máme jen el. kotel a rekuperaci a mělo by být vše ok. tento měsíc čekáme kolaudaci tak uvidíme.
Odpovědět
@suchos Jak vám vyšel PENB?
Odpovědět
Profilova fotka
papirove mam krbovou vlozku s vymenikem a s akumulacni nadrzi a rozvodem do radiatoru + elektrickou patronu v AKU nadrzi v realu mam pec bez vymeniku a zadny radiator :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@skunkos jak jsem psal výše mělo by to být ok ale věřte ouřadům že? Každopádně v společném územním i stavebním řízení vše prošlo takže čekám teď na kolaudaci. Jen tak mimo - úřad též nepovolí stavbu nad 150m2 formou svépomocí a co myslíte jak jsem stavil? :-D
Odpovědět
Za mě určitě další zdroj tepla nezávislé na elektrice, vodě nebo plynu umístit komín do obýváku, možná aji hned přidat kamna nebo krb, ať je jistota. Já plánuju jako jeden zdroj sporák na tuhá paliva 5kW - 6kW a obezdívku krbové vložky na vzduch v ložnici, prostě při usínání se budu dívat do plamenů na ptoťéši místnosti, jelikož krbová vložka má asi 7 - 9 kW, tak obezdívka povede na hůru, kerá nebude obydlená, ale bude se tam skladovat hodně věcí, a bude z části zateplená.
Odpovědět
Profilova fotka
@expertnastavbu jo taky jsem uvažoval o sekundárním zdroji tepla. Dříve jsem v RD topil v kotli na tuhá pak jsem v měl v bytě přímotopy a krb, takže já si prožil dost let jako topič. A můžu vám říct stačilo mi. Pokud přijde doba kdy bude nemožné topit pouze el.energii tak udělám komín ale momentálně k tomu nevidím jediný důvod. A riziko vypadku el. ? Za posledních 65 let si ani otec nepamatuje výpadek delší než dva dny, a na to se neumírá. Jinak krb je super ale na chalupě. 😁
Odpovědět
Profilova fotka
O záložním zdroji slyším poprvé a upřímně u nás to nikdo neřešil. My máme vše na el. v obyváku krb, ale na ten se nás nikdo neptal, další věc je, že u nás na vesnici jsou domy pouze s el. vytápěním a záložní zdroj opravdu nikdo neřešil.
Odpovědět
Profilova fotka
@mojebydleni bez jiného způsobu vytápění vám dům neprojde ohláškou/povolením, pokud máte jen elektřinu. Je to záležitost několika posledních let. Píšete, že máte krb, tím je to vyřešeno. Dřív to procházelo, takže pokud u vás na vesnici takhle domy stojí, je to v pořádku ;-)
Odpovědět
Článek se načítá
@petra2304 Dle mého názoru papír snese všechno. Řešilo se to už kdysi na jiném fóru a v podstatě z toho vyplynulo následující: ať vám to projektant napočítá tak, aby to vyšlo (v projektu mějte klidně soláry, TČ, krb, krbová kamna, ...). Nepředpokládám, že bude úředník řešit fyzickou přítomnost toho či onoho zařízení. A pokud ano, ukažte mu třeba přípravu na TČ či ty soláry s tím, že to budete řešit později. Nebo zkuste třeba bojler s TČ, což je vlastně primárně el. zařízení s TČ, takže jako kdybyste to měli oddělené. Prostě ať se projektant trošku snaží a hledá nejmenší vstupní investici tak, aby PENB vyšel. PENB je jen byrokratický výmysl úřednictva a reálně neřeší vůbec nic. Hledejte nejmenší zlo, tj. jakmile to v nějaké kombinaci vyjde pro splnění, tak to tak udělejte. Stejně budete topit jen a pouze elektřinou, pokud jste nic jiného doposud nezamýšleli.
Odpovědět
Děkuji všem za názory :-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
Profilova fotka
Dobrý den, budeme mít v domě tepelné čerpadlo, musím mít tedy i záložní zdroj například kamna nebo u tepelného čerpadla toto neplatí? Předem děkuji za názor. S pozdravem Martin
Odpovědět
@mar_tine7 žádný záložní zdroj nepotřebujete a nezáleží to na typu topení. Je to jen na Vás.
Odpovědět
@mar_tine7 Je to na vás, ale já osobně bych instaloval krbovky + zbudoval komín určitě vždy, bylo by to dobré přitápění k TČ a tím pádem další úspora.
Odpovědět
Záložní zdroj není žádným právním předpisem předepsán. Co je však nezbytné - musí Vám vyjít PENB.
Odpovědět
ne, nemusí
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?