Na jakou teplotu vody by měl být ideálně nastaven elektrokotel?

Zdravím, na jakou teplotu vody by měl být ideálně nastaven elektrokotel pro radiátory? Máme momentálně nastaveno 55°C od výroby. Je to akorád, moc či málo. Jedná se nám o to, abychom zbytečně nenahřívali na velkou teplotu a tím měli vyšší spotřebu než je nutná.
Odpovědět
Záleží na tom jak máte navrženy radiátory. Většinou se navrhují na vyšší teplotu než 55. No zda je to málo nebo akorát zjistíte jednoduše. Pokud radiátory prostor nevytopí na požadovanou teplotu, pak je teplota nízká a musí se kousek zvednout. Jinak pokud nastavíte teplotu vyšší než by bylo potřeba, tak to nevadí. Vyšší spotřebu mít nebudete. Vyšší teplota má naopak výhodu, že je prostor rychleji vytopen.
Odpovědět
Taky máme nastaveno 55°C
Odpovědět
@dawerius ok. Jsem to bral stejně jako u bojleru, kde jsem laboroval s teplotou vody níž a níž než je nějaké optimum eco dle návodu. Zatím nám nikdy teplá voda nedošla a to se bojler dohřívá jen 2x denně v nízkém tarifu. Topení zatím používáme jako přitopení / udržení teploty v domě. V 5h ráno sepne a vytopí ložnice a dole tak na 21-22 stupňů. Končí tak v 8-9h podle toho kdy zatopíme v krbu. Pak zřídka sepne kolem 18h když je zima a my znovu začínáme topit v krbu. Takže zda je to moc či málo tímhle přicmrdáváním nezjistíme
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 6 letech
@dawerius A co když některou místnost vytopí a některou nevytopí ? 🙂
Odpovědět
@nitro Z hlediska účinnosti je to jedno. Z hlediska komfortu je výhodnější, pokud je radiátor teplý celý den. To znamená topit co nejnižší teplotou úměrnou dle venkovní teploty. Proto je výhodné regulovat teplotu oběhové vody pomocí ekvitermu + korekce v místnostech pomocí termohlavic. Ekviterm je součástí většiny elektrokotlů a obvykle je nutné jen doplnit externí čidlo teploty. Komfortní teplotu určuje kromě jiného součet teploty vzduchu a teploty okolních předmětů. Pokud tedy radiátor hřeje, můžete pro stejný komfort malinko snížit teplotu vzduchu a to znamená pokles nákladů.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?