Naše vytápění - názor

Dobrý den, máme vypočítanou tepelnou ztrátu na náš projekt 5313W, chceme plynový kotel a podlahové topení všude. Původně námi bylo navrženo podlahové v obýváku a chodbách s koupelnou a ve 2 pokojích a ložnici radiátory a bylo nám navržen kotel GEMINOX ZEM 2-17, případně ACV Prestige 18 Excellence. Nemáte nějaké postřehy z techto kotlů? Přijdou mi docela drahé. Pokud budeme chtít pouze podlahové topení všude a nebudeme chtít radiátory, budou typy kotle jiné? Děkuji za info, v tomto jsem prostě laik :)
Odpovědět
pokud chcete teplovodní podlahovku, tak můžete použít elektrokotel. Pořízení je levnější a není ani nákladný servis. Nebo si místo teplovodní podlahovky nechat naistalovat elektrické rohože. Jestli se díváte pouze na finanční stránku, tak v elektrice to vyjde levněji.
Odpovědět
No nevím nevím, 5.3 kW ztráty topit el. kotlem je dost komfort, na TZB.cz je kalkulačka nákladů. Máte-li plyn. přípojku v dosahu stavby bez investic, myslím, že reálně je to výhodnější i v porovnání s tep. čerpadlem (vyšší náklady na pořízení). Mohu-li ale trošku referovat ke Geminoxu, jelikož uvažuji topení ve stejné kombinaci jako Vy. O této značce se dá říci, že to je 1. liga v KK kotlech. Máte-li skutečně tep. ztráty vypočitané podle projektu, navržený kotel je předimenzován a bude Vám pravděpodobně cyklovat(často spínat, protože pojede na spodní hranici výkonu). Je potřeba si uvědomit, že tep. ztráty se počitají při teplotě -10 stupňů a tato teplota je v průměru pár dní v roce. Do NED domů má Geminox v portfoliu model THRs 1-10, který je schopen modulovat výkon od 0,9 kW, což pokud vím ani jiný výrobce neumí. Pro kombinaci podlahové topení a radiátory musíte mít dvouokruhový kotel(extra směšovací okruh pro podlahové topení), má označení THRs 1-10DC. Ale je to skutečně o výpočtu do kterého je potřeba zahrnout veškeré náklady na realizaci, nízký tarif v případě topení el. kotlem nebo tep. čerpadlem, důležitý faktorem je ohřev TUV, ta je dnes dražší než topení.
Odpovědět
@sadev jak uvádíte, hlavně se nesmí zapomenout na pořizovací investice a případné nutné revize. Topit el. kotlem se mi nezdá jako komfort. My máme tep. ztrátu 4,3kW a za minulý rok jsme měli celkovou spotřebu elektřiny za 20tis. (topení, TUV a normální spotřebiče).
Odpovědět
..odkaz na kalkulačku, pro základní představu ideální http://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a... ..ještě jedna věc..rozhodně bych v dnešní době nepodceňoval nějaký záložní systém např. ve formě komínu pro případné nasazení kotle nebo krbu.
Odpovědět
@sadev Dobrý den, krb s komínem budeme mít také, ale neplánujeme s ním nějak moc topit,jen při mrazech si třebas zatopit.
Odpovědět
@sadev Jde o to, co počítáte...s elektrokotlem máte dobrou sazbu na všechny spotřebiče. Bez něj máte vyšší. To je jedna věc. Druhá je investice do plynových rozvodů a do kotle plus revize. A pokud jde o záložní zdroj - když nepůjde elektrika, tak vám tuším je plynový kotel taky k ničemu. Nicméně podle nových předpisů, když je vytápění jen elektrikou, musí být ještě druhý zdroj, typicky komín+krbovky.
Odpovědět
@atilius na druhý zdroj při vytápění elektrikou jsem zapomněl. My jsem ještě tuto podmínku nemuseli mít a jsem rád. Je to zase eko teroristická buzerace. Nebo do projektu uvést tepelné čerpadlo a pak si udělat pouze elektrokotel, určitě se to dá nějak obejít.
Odpovědět
Hanluk:elektrokotel(cca15tisic)+ tepelné čerpadlo na připravu TUV(cca45tisic) .Díky elektrokotli získate nízkou sazbu i na provoz domácnosti a TČ na TUV vám srazí náklady na ohřev pod 2 tisíce. Geminox ani ACV bych nebral. Nemají tady přímé zastoupení takže dovozci můžou kdykoliv skončit. Geminox si jen hraje na první ligu vysokýma cenama a oproti ostatnim vam nic navic nenabidne. Ty řeči s cyklováním je jen marketing. Kotle jsou na tuto situaci konstruovány takže se nemusíte bát. V podstatěv každém bytě kotle cyklují.
Odpovědět
@hanluk Máme tepelnou ztrátu cca 5-6kW komplet elektrické podlahové topení jako hlavní a jediný zdroj vytápění a náklady jsou zde http://www.modrastrecha.cz/blog/pavel... je na každém, aby si posoudil jestli je to moc nebo málo. Pořizovací a servisní náklady je také nutno brát na zřetel. Elektriku v baráku mít musíte - plyn můžete.
Odpovědět
@pepi75 ...máte pravdu v tom, že kotli to nevadí..otázka co uživateli při pohledu na fakturu za plyn. Určitě víte, že platí rovnice čím více náběhů(zbytečných) = nižší účinnost!!
Odpovědět
@pavelcent ..kolega v zaměstnání má stejný dům jako Vy, liší se v provedení topení. Elektrokotel ohřívá vodu do soustavy radiátorů + teplovzdušný krb(vcelku využívaný). Tarif od ČEZu stejný. Na faktuře v minulém roce má napsáno 36 890 Kč.
Odpovědět
sadev: Co znám KK tak mají běžně v nastavení omezení počtu zapnutí a myslím,že to bude mít každý KK. Co se týče náběhů a vyšší spotřeby.Máte pravdu ,že se to říká,dokonce uznám ,že to je pravda.Jenže nikde nenajdete přesný propočet a skoro nikdo to nedokáže spočítat.Našel jsem jen porovnání klasického kotle se zásobníkem a kombinovaným kotlem,kde byl rozdíl spodního výkonu 8kW!!! Šlo o nejlevnější kotle bez možnosti omezení startů.Výsledek 7% .U KK s možností omezení startů a rozdílem spodního výkonu 2-3kW to bude marginální záležitost.Větší vliv bude mít úsporné oběhové čerpadlo. Několik projektantů mi potvrdilo,že spodní výkon 1kW je jen marketing.Geminox potřeboval marketingový tahák a nějak se odlišit tak vytvořil problém s cyklováním a vysokou spotřebou ostatních KK. Neříkám,že nemají pravdu,jen to prostě nemá takový význam jaký tomu přikládají. když vezmete dva domy se stejnou TZ a budou tam topit dvě identické rodiny úplně stejně tak tam dva náhodně vybrané KK budou mít plus mínus stejnou spotřebu. Já tvrdím,že je lepší se orientovat na zavedené značky a kvalitní servis ,resp. aby v místě bydliště bylo několik servisáků od dané značky .Nejhorší je koupit kotel a pak nemít v dosahu servis nebo jen jednoho servisáka co přijede po měsíci.
Odpovědět
Článek se načítá
Podívejte se na tu kalkulačku na tzb a rozklikněte si "lokalita domu-klimatická data" .Přijde vám reálná délka topného období 247 dní?Myslím,že to je zbytečně moc ,já bych dal maximálně 200dní ,spíš někde mezi 150-200.
Odpovědět
geminox jsou dobré kotle, jsou dražší, ale kvalitní. Nicméně bych se rozhodoval podle servisu. Pokud je nejbližší servisák 40km daleko, tak bych do té či oné značky nešel. Kotle se nekazí v létě :) Ostudu neudělá ani např. Brotje, Baxi apod. Mají i hustou síť servisáků. Cyklování je jev docela častý, projektanti či vodaři mají sklon výkon předimenzovávat. Při ztrátě 5kw bych šel do kotle od 2-3kW ve spodní hranici. S plynulou regulací výkonu např po 5 až 10%. Záleží také na tom, jestli bude kotel ohřívat TUV. Zde je nutno výkon trochu navýšit. Jestli máte radiátory, nebo podlahovku či kombinaci je jedno. Při teplotě 40 -60 stupňů má KK největší účinnost.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?