Nástěnná rekuperace - osobní zkušenosti

Dobrý den, zajímaly by mě osobní zkušenosti s tímto tipem rekuperace-efekt, hluk, průvan....
Odpovědět
Je úplně jedno jestli je rekuperace nástěnná nebo stropní je to jen způsob montáže. Hlavní rozdíly mezi jednotkama jsou: - v použití jiných motorů AC/DC (DC jsou lepší, dají se lépe regulovat, jsou při stejném výkonu tišší) - použitý výměník (křížový, protiproudý, rotační, atd...), nejlepší jsou v dnešní době asi protiproudé výměníky. - výbava jednotlivých jednotek (filtry, předehřev, dohřev, tč, bypass, atd...) Pokud ale myslíte jednotku stěnovou / lokální, tak ty jsou prakticky nanic a hodí se tak pro odvětrání koupelen.
Odpovědět
@requied Děkuji za odpověď, myslela jsem opravdu tu lokální, např. do ložnice k větrání v zimním období, kdy je problematické mít otevřené okno. Bez nutnosti složitější instalace, předehřevu....
Odpovědět
Profilova fotka
@requied dívám se, že rozumíte rekuperacím, dovolím si dotaz, chceme dávat rekuperaci lokální - na vyvětrání koupelny, můžete mi nějakou doporučit? (jedná se o cca 13m3)
Odpovědět
@bamak pro větrání ložnice nebo nějakého malého bytu jsou tyto jednotky opravdu použitelné. předehřev v tomto případě není potřeba, protože lokální jednotka má tak malou účinnost (65-75%) že k zamrznutí prakticky dojít nemůže. @ufo8 jelikož rekuperační jednotka je hlavně o pohodlí (nemusím hlídat větrání ručně), tak rozdíl v účinnosti pro jednu místnost prakticky nepoznáte. Na jednotce není skoro nic poruchového (kromě větráčků), takže klidně volte podle ceny a nic moc tím nezkazíte. Ovládání pak řešit normálním hydrostatem za 100,-/kč
Odpovědět
@requied A máte přehled, jak je to s jejich hlučností a ev. regulovatelností-ať nám nefouká ledový vzduch na hlavu :-) ?
Odpovědět
@bamak hlučnost je srovnatelná s ventilátorem v PC zdroji. Nic co by nějak extrémně rušilo. Regulovat malou jednotku prakticky není potřeba, jelikož většinou dávají max 50m3/h a na 1osobu by se mělo větrat minimálně 25m3/h. Takže do ložnice akorát. Rozhodně bych si to nedával někam k hlavě. Ledový vzduch by z rekuperace právě foukat neměl, jinak by to ztrácelo význam. :) Osobně bych do toho nešel ale nainstaloval normální plnohodnotnou jednotku a potrubí vedl v sdk kaslíku.
Odpovědět
@requied Dobře, děkuji :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@requied díky moc
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 5 letech
Profilova fotka
Dobrý den, rád bych odpověděl uživatelce @bamak na její dotaz. Lokální rekuperační jednotky máme v kanceláři a jsme s nimi spokojeni. V zimě máme zajištěn čerstvý vzduch bez zbytečné ztráty tepla, hlučnost je velice nízká a dlouhodobě zanedbatelná. Určitě jsou vhodné i pro rodinný dům či byt. Můžeme doporučit všechny lokální rekuperační jednotky značky Dalap Zephir. Použití této rekuperační jednotky je vhodné spíše pro jednotlivé místnosti. Pro zajištění cirkulace vzduchu v celém domě najednou je lepší instalovat centrální rekuperační jednotku, ta je ale ovšem nákladnější. S pozdravem Honza za Tým VENTILÁTORY.cz
Odpovědět
@ventilatory tohle není reklamní server ty ventilátore
Odpovědět
Profilova fotka
@petros4 má placený PRO tak si může psát co chce
Odpovědět
@ozzy77 aha, tak to je super, takže tu teď budou placenkáři tahat ven několik let starý témata, aby si udělali reklamu. No o důvod víc vynechat svoje návštěvy zde.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@petros4 poslední zhasne
Odpovědět
Profilova fotka
@petros4 jak to má admin nastaveny tak to je….
Odpovědět
Profilova fotka
Dobrý den, rád bych reagoval. Nesnažíme se zde tahat ven několik let stará témata. Pro nás to jsou totiž témata stále aktuální i vzhledem k tomu, že se zde o nich stále diskutuje mezi uživateli. Vývoj jde dopředu a my se snažíme poskytnout radu či doporučení z odborného hlediska, protože se tímto tématem živíme. Nejde jen o reklamu, dáváme na vědomí, že jsme tu pro Vás a můžeme Vám s čímkoli pomoci. Pokud by Vás tedy cokoli zajímalo, neváhejte se zeptat. S přátelským pozdravem Honza za Tým VENTILÁTORY.CZ
Odpovědět
@ventilatory Vy se sice nesnažíte tahat stará témata, jen odpovídáte na téma pět let staré.....no, nevím. Jestli chcete informovat o trendech a o tom, že jste tady, napište článek. Určitě si ho spousta lidí ráda přečte, ale tohle je trochu divná propagace.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?