Nová krbová kamna do původního kouřovodu?

Prosím poraďte (omlouvám se předem za asi stupidní dotaz). Máme v obývacím pokoji zadělaný "kouřovod" po původních kamnech, které tu asi měl manželův dědeček. Rádi bychom si malé kamna sami pořídili. Jenže jsme zjistili, že to asi není tak jednoduché. Když jsme vybírali kamna ( např. Thorma), tak jsme zjistili, že je dost důležitá výška vstupu do kouřovodu, kterou máme cca 650mm (včetně koberce) od podlahy bez nehořlavé podložky. Žádná odpovídající kamna jsme nenašli. Co teď? Většina kamen je na 685mm nebo 710mm...
Odpovědět
Spaliny musí proudit vždy nahoru, napojit kamna s odtahem spalin výše než je zděř nelze. Jsou dvě možnosti: buď seženete kamna, která mají odtah níže než je zděř nebo bude potřeba zděř udělat výše, podle kamen.
Odpovědět
Pokud je současný sopouch (díra do komína) pro vybraná kamna příliš nízko, je třeba jej zacelit (současnou ocelovou zděř nejprve vybourat) a potom připravit sopouch nový v požadované výšce. Celou práci by měl pokud možno zajistit kominík-revizní technik spalinových cest, který bude spalinovou cestu po připojení kamen revidovat, případně kamnář, který bude dodávat kamna (i tak je nutná následná revize revizním technikem spalinových cest).
Odpovědět
@mojestrecha Tady máte třeba malé jotulky F 100 . http://www.profistavba.cz/Kamna/page-... Ty mají odkouření ve vyšce 460mm . Vyrobcu je více , stačí pohledat .
Odpovědět
Dobrý den Jak již bylo řečeno, možnosti jsou dvě (úprava sopouchu, nižší kamna), co se týká kamen určitý výběr je, jako další lze volit např. http://krbova-kamna.heureka.cz/thorma... nebo http://krbova-kamna.heureka.cz/thorma... Záleží také jakým palivem chcete topit, jsou kamna na dřevo, na dřevo brikety, na dřevo brikety i uhlí (uhlí vyšší kamna) Co se týká úpravy výšky sopouchu (vstupu do komína) předpokládám že jde o "klasický cihelný jednovrstvý komín", čli zde by problém být neměl, postupuje se tak že v patřičné výšce se označí nový vstup opatrně se vyseká o něco větší otvor a zazdí se nová zděř, k omezení praskání zdiva vlivem tepel. dilatace plechové zděře lze užít tu jež je na vnější straně ovinuta těs. šňůrou, lze také do vysekaného otvoru zazdít kousek šamot. roury /kom. vložky/ patřičného průměru a do ní pak až tuto zděř vsunout. Mít kamna napojena svislým cca metr dlouhým kouřovodem má i své výhody, při roztápění se kouřovod nahřeje rychleji čímž generuje tah a napomáhá k lepšímu "náběhu tahu" komína, zároveň část tepla předá do místnosti i kouřovod, zejm. v aktivní fázi kdy kamna "hoří plamenem".
Odpovědět
@petrmm druhý odkaz měl být: http://krbova-kamna.heureka.cz/wamsle... Jinak u kamen je výška kouřového hrdla běžně uváděna, stačí se vždy u konkrétního modelu podívat.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?