Novostavba - podlahové topení nebo radiátory?

chystame se stavet bungalov 120m2 a mame dilema, jake zvolit vytapeni. V obyvacim pokoji bude krb, pravdepodobne s rozvodem i do loznic, ale urcite chceme i druhy zdroj vytapeni a tady sme se trosku zasekli. Mame trosku priskrceny rozpocet, tak by nas zajimalo na kolik vyjde cca podlahovka vs radiatory, dalo by se to nejak od oka vypocitat? Diky moc za kazdy poznatek..
Odpovědět
Profilova fotka
přítel to počítal a dost záleží na velikosti místností. od toho se odvádí kolik má být radiátorů jaké velikosti. podlahovka se dá také dát v různé hustotě a nejde jen o pořizovací náklady toho koncového topidla, ale čím nakonec doopravdy budete vytápět. nám to vyšlo +- nastejno s tím, že u podlahovky budeme mít krásně teploučko od nohou nebo děti teplou podlahu na hraní a že nám nebudou radiátory ubírat místo už z tak malých místností. přijdou nám dost neefektivní a vůbec prostě zastaralý systém :-N budeme mít podlahovku v celém domě i přes přiškrcený rozpočet. ale je fakt, že naše počty jsou s tím, že stavíme svépomocí, takže podlahovku bude dělat přítel, ne firma. tím padla dolů i cena.
Odpovědět
@kackasz Vyjde to asi nastejno. taky jsem chtěl radiátory kvůli finanční úspoře, ale žádná tam není. Jdu do podlahovky. Ona ta cena podlahového je furt trochu přemrštěná od firem z důvodu tý modernosti a to, že na tom mohou vyvařit nějaký kačky mi vychází i z toho, že znám několik firem, které dávají slevu na jejich TĆ v případě, že si od nich člověk nechá namotat i podlahovku. Takže podlahovka svépomocí je jasná volba. Ještě jsem nerealizoval, ale lidi co to maj za sebou říkají, že je to jedna z těch příjemnějších prací na domě.
Odpovědět
@blahova_andrea @r4d3k74 mistnosti mame celkem prtavy, tak uvidime.. lidi na to bohuzel nemame, takze se budeme muset asi obratit na firmu.. zadne brnenske remeslniky, co by nam to udelali, nezname. Tak doufam, ze se doplatime.. Mam z toho trosku obavy, aby nam neudelali naceneni a ve skutecnosti sme pak neplatili dvakrat tolik..
Odpovědět
@kackasz strašně moc záleží na tepelných parametrech domu. Osobně jsem se vykašlal na podlahové topení i na radiátory :) Pro distribuci tepla po domě používám rozvody od rekuperační jednotky a jako zdroj tepla obyčejnou klimatizaci . V noci venku -9°, doma 23° a spotřeba 1,2kW/h :) Takže závěrem: Co nejvíce snižte tepelné ztráty domu a pak na celý dům bude stačit 1-2ks el.přímotopů + klimatizační jednotka (aby vyšel výpočet PENB).
Odpovědět
@requied a muzu se zeptat, jake mate tepelne ztraty na vasem dome, ze vam staci primotop a klima? Dekuji
Odpovědět
Profilova fotka
@kackasz my mame podlahovku - topne kabely + krb a spokojenost, cenove nas to vyslo na bungalow podlaha 100 m2 na cca 70 tis + 7 tis za 200 l bojler na ohrev vody Rozhodne bych nedelal pruduchy z krbu do dalsich mistnosti - prach a hlavne prenasi zvuk. My mame krb a do chodby vede zkrz zed dira, kde jesou samotove desky, ktere se nahrejou. Vse je uzavrene v jednom celku. Pokud bys chtela vice info, napis
Odpovědět
Stavěli jsme dům se třemi byty a dali jsme všude podlahovku. Původně byly v plánu radiátory ale po tom, co nám topenář spočítal cenu podlahovky a rozdíl byl, proti radiátorům, absolutně zanedbatelný, šli jsme do toho. A rozhodně nelitujeme, je to paráda.
Odpovědět
Profilova fotka
@kackasz tak to škoda, že stavíme zároveň, bych ti poslala muže na fušku. je fakt šikovnej, všichni si ho děsně chválí, nikdy nic neošidí. jen teď teda má jaksi vlastní píseček, no.
Odpovědět
@kackasz plánovaná je 2,5kW při -15° a podle měření při -9° je to těch 1,2kW. A to zatím ještě nemám dozateplené rámy oken. Jinak vnitřní obytná plocha 105m2, zastavěná 125m2 + 25m2 nevytápěná garáž http://pasivnidrevostavba.cz/teplomer/
Odpovědět
@blahova_andrea vy zacinate stavet taky na jare, nebo v jake ste fazi? Sikovny pomocnik by se hodil, o tom zadna :)
Odpovědět
@zeneva tak to je pekna cena.. Bojler taky planujeme takhle velky, mensi urcit ne.. S tema pruduchama jeste uvidime, ale urcite se to da resit nakyma filtrama proti prasnosti, ne?
Odpovědět
@requied nam vychazeji ztraty bez zatepleni 4.6kW. Urcite vic zateplime podlahu a strechu, dame trojskla namisto dvojskel.. tak snad se to jeste trosku snizi.. s podlahovkou uvidime, podle toho, jak nam ji naceni firma, nebo jestli sezeneme sikovneho remeslnika..
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@kackasz my začali v létě. máme hrubou pod střechou, ale příští rok se budeme právě plácat s vnitřky, abychom se mohli co nejdříve stěhovat. a rychlé to nebude, protože to přítel bude dělat sám, po práci, o víkendech...znáš to.
Odpovědět
Nam na velky dum, vytapena plocha 300m2 vysel rozdil asi 10tis. Takze budeme mit vsude podlahovku. Soused dostavel dum pred 2 roky, ma kombinaci podlahovky a radiatoru a rikal ze uz by to nikdy neudelal. Spatne se mu to reguluje a pry uz by dal jen podlahovku.
Odpovědět
@eliskaxox super, mockrat dekuji.. vse nasvedcuje tomu, ze do podlahovky nakonec pujdeme. Nase prvotni predstavy byly, ze to bude xkrat drazsi nez radiatory, sme mile prekvapeni, ze tomu tak neni.. Jeste uvidime, na kolik nam to naceni firma :)
Odpovědět
a opravdu podlahovka stačí na vytopení domu , nemám představu. My budeme mít kachláče + potřebujeme něčím vytápět vršek :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@kackasz kdyz si vezmu cenu radiatoru, trubek prace a hlavne kotle, neni co resit... a hlavne teplo od zeme, zadny chozeni po studene podlaze jako u radiatoru
Odpovědět
My planujeme bungalov s podkrovim zast.plocha 200 m, chceme pouze kamna na pelety v prizemi, s pruchody do vsech pokoju, take si tim nejsem jista ale uvadi vyhrev ci jak to nazyvaji az do 350m2, cely prizemi je open space.... Snad to bude stacit...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?