Má někdo v podlahovce jak elektriku, tak trubky na vodní podlahovku?

Ahoj, chci se zeptat, zda má někdo z vás doma v podlahovce jak elektriku, tak trubky na vodní podlahovku. Jakože teď topí el. kabelama nebo rohožema a do budoucna má v podlaze trubky pro vodní podlahovku. Díky za info
Odpovědět
Profilova fotka
@maximsoon tak to mi prijde jako totalni nesmysl. Chces-li davat trubky a zatim topit elektrinou dopln to elektrokotlem ktery je za "par kacek" a na topne kabely se vybodni. Je to zbytecna investice.
Odpovědět
Jak je psáno výše pokud chcete teplovodní system tak nemá smysl dělat kabely. Jediné co má jako kombinace smysl je teplovodní system(nebo kabelový) kombinovaný v některých místnostech s topnými rohožemi. (např.koupelna, wc,nebo části kuchyně nebo třeba i zádveří prostě místa kde chce mít teplo od nohou i když zrovna není "v chodu" hlavní topný system).
Odpovědět
Jde mi o to, že teď mám dům na hranici pasivu a za elektřinu bych měl dát ročně cca 19 000Kč. Ale co kdyby elektřina za 5 let zdražila na desetinásobek. Mám les, tak bych koupil kotel na tuhá paliva a topil tím, ale to bych musel vybourat podlahu a vyměnit podlahovku.
Odpovědět
Profilova fotka
@maximsoon kabely bych do toho nemichal, ted bych topil elektrokotlem a v pripade potreby vymenis tepelny zdroj za kotel na drevo a budes do podlahy topit necim jinym, jen v pripade zmeny za kotel na drevo budes jeste potrebovat akumulacni nadrz bez ni to do podlahovky pujde dost spatne, takze na tyto veci je potreba myslet uz ted a stavebne se na to pripravit aby to pote slo zmenit
Odpovědět
Profilova fotka
A nebo nechte kabely a kdyby mela nekdy nastat situace jakou popisujete, pridate fotovoltaiku s baterii a budete zcela nezavisly. Predpokladam, ze s casem bude tento system zlevnovat a jeho ucinnost se bude naopak zvedat. Nebo muzete pridat krbova kamna. Pokud mate rekuperaci tak s nizkyma teplotnima ztratama by to mohlo na vytapeni stacit.
Odpovědět
Ano jak píše jakuda, tak dnes jsou asi nejlepší volbou do pasivních domů apod ty topné kabely. Nízké pořizovací náklady, relativně dobrá regulace a dá se říci bezúdržbové.(a také nezabírají místo oproti kotlum). Často je sice proti nim argument že u teplovodního systému můžete čase změnit zdroj, ale doopravdy nevím kolik lidí to v budoucnu udělá(protože ta změna zase něco stojí) a nebo už udělalo (tento argument už padá hodně dlouho). A jak je psáno výše, tak se spíše bude zlepšovat účinnost fotovoltaiky a bude možné třeba tu podlahovku časem na to napojit. Do běžně velkých domů a v dnešnim standardu zateplování nebo do konce i pasivnim standardu je asi ideální kombinace podl.kabely+obyčejné krbovky + rekuperace.
Odpovědět
Profilova fotka
@maximsoon Stavíme velký bungalov/dřevostavbu, jsme také víceméně na hranici pasivního domu a půjdeme téměř jistě do elektrického vytápění (stavební firma na základě praktických zkušeností primárně jiné nedává), rekuperace bude také a krb navíc k tomu. Souhlasím s tím, že časem se FV stane účinnější a dostupnější (pořád tuto technologii vidím jako v plenkách, navíc s paradoxně výrazným ekologickým dopadem). Elektřina bude vždy, poněvadž bez ní lidstvo zajde a desetinásobné zdražení elektřiny je, myslím, dost nepravděpodobné.
Odpovědět
@maximsoon To pokud máš les a jsi ochoten zainvestovat, pak nepochopím, proč tedy chceš dávat elekrickou podlahovku. Udělej teplovodní, v ní můžeš topit "čím chceš", i tou elektrikou - elektrokotlem coby přímotop nebo akumulačně přes nádrže - dnes už opomíjené, ale pořád možné, podle sazby distributora ele. Provozně to vychází levněji než sazba pro přímotopy, investičně dražší, nehledě na to, že ty akumulační nádrže lze pak s výhodou využít i jako akumulačky ke kotli na tuhá paliva (ty budeš potřebovat stoprocentně) Pokud by na mě bylo v této situaci, udělal bych elektrické topení vodní akumulační (získáš ještě lepší cenu ele v NT po dobu 8h), k těm nádržím pak lehko kotel na tuhá dopojíš a budeš to mít skoro jako při jedněch penězích... Dnes už elektrické akumulační topení lidé snad ani neznají, jak to tady čítám. Pořád radí jen topení přímotopné, nechápu proč... Ta sazba AKU není zas tak nevýhodná, ve spojení s kotlem na tuhá mi přijde jako dost dost dobrá.
Odpovědět
@ondra_cha Omlouvám se, ale tomuto vůbec nerozumím:(. Proč dělat el.akumulační se zásobnkem (Který zabírámíto)a dle vás je "noční" proud 8 hod. Kdyžmohu mít "přímotopný" systém kde je noní proud 20 hod. Nehledě na to že v podlaze i ten přímotopný systém (např.kabely) naakumuluje teplo do podlahy. A napojení lehko na tuhá paliva u teplovodního také není jednoduché. Je to celkem sloižtá věc a to hlavně i na užívání. A proto kdo stím nemá zkušenost a celkově nemá vyloženě vztah k topení (čstému) tuhými palivy tak to není dobrá volba.
Odpovědět
@lotrandocz Jo, to je fakt vidět, že tomu nerozumíte, je to přece o sazbách distribuce i cen elektriky, a ta cena v NT při sazbě akumulační přece skoro řádově nižší než u sazby přímotopné, to tady, pokud za ten čas čtu, nikdo nepochopil. A v čem je to složitější? Přece když si to vše nainstaluji jako na akumulačku ele, budu počítat s tím, že jednou tam dám kotel na tuhá, nachystám to i na to, pak jen stačí kotel dát. Prostě tady radím, pokud už chce tazatel ten kotel mít, ať už ty akumulačky zrovna koupí a vytápí je akumulačně elektrikou prozatím, a umístí tam, kde by kotel chtěl. Tak jen tak. Noční proud byl zrušen krátce po pádu komuny. Teď jsou přece vymyslené tarify, dříve se s nimi seznamte, než budete operovat s tímto termínem, jenž již jistě více než dvacet let neplatí. A není cena v sazbě pro přímotopy jako pro ceny pro akumulaci, to nevíte, že se liší, proč takto žvaníte? Není nízký tarif jako nízký tarif.
Odpovědět
@ondra_cha Myslím že tomu rozumím. A ani nerozporuji že vy dané problematice rozumíte názvoslovně rozumíte. ...Jen si myslím že špatně radíte. To co radíte je prostě neekonomické a taky relativně složité. Do dnešních domů které už skoro všechny jsou v pasivním standardu (minimálně nízkoenergetickém) je nejlepší volba na vytápění elektřina ("přímotopný" systém). A pojem noční proud vím že není žádný oficiální termín ale použil jsem ho proto že to lidé takto znají. Více už svámi radšidiskutovat nebudu, protože se vždy snažím komunikovat normálně ne hned psát útočně a něco o žvanení. Přeji pěkný večer.
Odpovědět
Profilova fotka
dnes uz je na topeni el. stejne jen sazba D57d (20 hodin NT) a cena VT a NT je prakticky stejna, moc se to nelisi
Odpovědět
Článek se načítá
Také s Vámi diskutovat nechci, ale fakt jste mě dostal, že snad ani nevíte, jaké rozdíly v distribučních sazbách jsou, tazatel píše, že chce do budoucna kotel na tuhá. Proto se v pasivu v kombinaci s kotlem snad bez akumulačních nádrží nemůže obejít, což tak je tam zrovna dát a dát do nich spirály a použít sazbu akumulační, nikoliv přímotopnou? Na tom se dá také ušetřit mnoho. No prosím, jak, pane, chcete, ale také radíte perfektně, že radíte noční proud 20h, on může trvat 8h, 16h, 20h, 22h, a to ještě ani nevíte, v které denní době, co to vlastně je a kolik vlastně stojí kWH v nočním proudu a v které sazbě? D57d nebo co ti lidé mají, nebo v D25d nebo D26d, zajímá mě nízký tarif, že? A když si pan chce do pasivu dát kotel, tak ano, ať si jej tam přece dá, mě je to jedno, šlo spíš jen o to, že k tomu ty akumulační nádrže potřebovat stejně bude, jinak se v té chalupě uvaří, možná i upeče. Ano, radím zle, jak píšete. To, co radím, je neekonomické, jistě, raději ať tam dá přímotopné topení za přímotopnou sazbu (bude-li mu přiznána). Za to, co projede navíc za pár let tím přímotopným topením proti akumulační sazbě, by možná i tu akumulaci mohl mít. Pak tam to, co radím, stejně instalovat bude, na topení přímotopném projede pár tisíc, ale jistě, já radím vždy zle, Vy to lépe víte. Jasně, ať žije Váš "noční proud" a přímotopy. Hezký večer.
Odpovědět
Zdravím, když si dám spotřebu do kalkulačky na tzb, tak se tu v konci diskutuje o cca jednom tisíci Kč za rok, pokud budu mít jakoukoliv vícetarifovou sazbu. V solidně zateplené stavbě stejně převáží cena ohřevu TUV než cena za čistý otop. Má tedy cenu řešit nejvyšší komfort, při nejnižší složitosti a nejvyšší spolehlivosti. Za mě teplovodní podlahovka třebas namísto elektrokotle aku v jakékoliv NT sazbě plus malá krbová kamna pro pohled na oheň + bojler TUV. U kamen mám ventilátor pro odtah teplého vzduchu a teplovodní výměník zatím s malou akumulační nádobou s patronou. Topení si teď odlaďuji, po zimě budu víc vědět ze svých logů.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?