Odvětrávání z WC a koupelny v rámci rekuperace

Hezký den, chtěl bych se zeptat, jak máte řešeno odvětrávání (odtah) z WC a koupelny v rámci rekuperace. Máte tam zapínač/vypínač, kterým se nárazově zvýší odtah v celém domě (rekuperační jednotka se přepně na plný výkon) nebo jen lokálně v dané místnosti? Bylo nám řečeno, že se standardně používá zvýšený odtah v celém domě a pokud bychom chtěli "lokální" zvýšení odtahu, musely by se instalovat elektricky ovládané ventily.
Odpovědět
@brouk17 Ano, nejjednodušší je zvýšení odtahu celého domu. Je to logické, protože jsou všechny hadice svedeny do rozdělovače a jednotku máš jednu. U mě to chci řídit v rámci chytrého domu. V koupelně čidlo vlhkosti, v obýváku a ložnici čidlo CO2, na WC pomocí čidla přítomnosti, možná CO2, možná dvoutlačítkový vypínač, možná pomocí času rozsvíceného světla, to by se ale muselo svítit i v létě a přes den (to zatím nemám vyřešeno, nejdřív vyzkouším, zdali to je potřeba).
Odpovědět
Profilova fotka
Máme tlačítka v koupelnách, na toaletě a v kuchyni u varné desky. Při zapnutí dojde ke zvýšení odtahu (v celém domě) na určenou dobu (řešeno přes Loxone). Lokální zvýšení lze opravdu řešit pouze pomocí servo klapek.
Odpovědět
Profilova fotka
@davex Taky pořád přemýšlím nad vazbami pro aktivaci odtahu v koupelnách a WC. Čidla vlhkosti sice nemám, ale není problém je koupit a instalovat. Na samostatné toaletě by to u nás problém nebyl, protože nemá okno, tudíž se svítí vždy. Tak jako tak je v těch místnostech i dedikované tlačítko, pomocí kterého lze zvýšený odtah spustit i vypnout. Zajímalo by mě to CO2 čidlo, máte vybráno nějaké konkrétní? Slyšel jsem, že ty levnější jsou buď nespolehlivé nebo brzy odejdou.
Odpovědět
Profilova fotka
máme v kuchyni, koupelnách a na WC tlačítko a po kliknutí se zvýší odtah jen v tom místě na 70% po dobu 15minut. Na centrálním ovládání v technický se dá nastavit 100% výkon na 5 minut v celym domě. Nemyslim si, že bysme tam měli nějaký speciální ventily, akorát k těm vypínačům jdou z rekuperace UTP kabely
Odpovědět
Profilova fotka
tak oprava: i nám se prej zvýší odtah v celym domě a ne jen v tý místnosti :-D
Odpovědět
@xhex Ok, takže to je opravdu standardní řešení. Díky všem!
Odpovědět
Profilova fotka
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
@awakened Dám ti vědět, budu to kutit teď přes zimu :) Tento je dle doporučení dobrý: https://www.digikey.cz/product-detail...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?