Ohřev vody a topení (tepelné čerpadlo + solární systém)

Dobrý den, uvažuji s přítelkyní o dřevostavbě. A zajímalo by mě, jestli má někdo a hlavně jaké zkušenosti s tepelným čerpadlem v kombinaci se solárním systémem, a jako pasivní zdroj by byli krbová kamna. Určitě chceme krbová kamna s výměníkem. A plynový kotel nechceme, to by bylo nutno mít druhý komín, a elektrický kotel no co si budeme povídat sice malá investice na začátku ale poté ty faktury za elektriku... Díval sem se, že se dá již pořídit tepelné čerpadlo i se solárním systémem kolem 200.000kč. Rodinný dům by byl do 120m2 užitkové plochy 4+1 max 5+1. Máme vybrané 2 domy, které se nám zamlouvají. Předem děkuji za vaše názory a rady
Odpovědět
Kolik myslíte, že protopíte na elektrokotli a kolik myslíte s tím systémem TČ + solár? Tedy....za jak dlouho se vám vrátí investice a jakou životnost mají jednotlivé díly? Tím bych asi začal....
Odpovědět
Profilova fotka
@jakubmilar mě přijde i ta velikost domu na TČ zbytečné, a ještě kdybyste k tomu chtěl připojit další systémy. Víte přibližně ztrátu domu ?
Odpovědět
No velikost domu je přesněji 106m2 a druhého 100m2. První dům je od GServisu a udává: Náklady na vytápění elektrický kotel 36 718 Kč plynový turbokotel 22 732 Kč tepelné čerpadlo vzduch-voda 13 856 Kč A druhý dům je od RD Rymařov a četl jsem diskuze k tomu typu domu od nich a za rok tam udávali, že jim vycházela elektrika na 15000kč s tím že výjimečně topili, že se toho báli první topnou sezónu a raději topili krbovými kamny. Návratnost podle prodejce je udávaná do 8let.
Odpovědět
Doporučuji použít kalkulačku na http://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a... a pohrát si s čísly. Pozor na to, že jsou různé sazby pro TČ a pro topení elektrokotlem. Plus započítat investice a to všechny, nejen nákup technologie, ale i montážní práce, úpravy domu atd. Prodejce vám uvede, co uzná za vhodné. To je hodnota, za kterou nemusí nijak ručit. Poptejte se u prodejce taky na životnost čerpadel a kolik stojí jejich výměna atd. Nicméně pozor na to, že vám zase prodejce uvede, co uzná za vhodné. Záruka bude při nejlepším na pět let, nebude problém pro něj vám slíbit životnost dvojnásobnou nebo i delší.
Odpovědět
Profilova fotka
Solarni panely se ve spojenim s TC nevyplati.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?