Ohřev vody pomocí TČ nebo bojler

Profilova fotka
Dobrý den, Prosím o Vaše názory a zkušenosti... Je lepší ohřev vody přes tepelné čerpadlo a nebo samostatný bojler? Topení bude v celém domě teplovodní podlahovka napojená právě na TČ. Ale váhame, jak s tou vodou... Moc děkuji.
Odpovědět
Ohřev vody TC je za třetinovou cenu. Minimálně v zimě je proto nvhodnejci TV
Odpovědět
@matysce no ono i když budete ohřívat vodu přes TČ tak bude nahřívat nějakou nádobu. A do ní bych si jako bivalentní zdroj nechal dát el. patronu pro dny, kdy by třeba TČ nestíhalo nebo by bylo potřeba dohřát více. To je v dnešní době klasické řešení, pokud bivalenci nemáte už jako součást samotného TČ.
Odpovědět
Profilova fotka
@doog a ta nádoba ale musí být zvlášť že? Bylo nám nabídnuto i že je vše v jedné věži (o velikosti něco jako lednice) a díky tomu uspora místa.. Ale právě jeden topenar nám říkal, že ten ohřev jen lepší zvlášť, že to časté spinani ničí TC
Odpovědět
@matysce Určitě jde použít i bojler ale musí mít vhodný výměník dobrý poměr objemu bojleru/plocha výměníku aby TČ nepotřebovalo běžet na moc vysokou teplotu. A ještě jedna rada, bojler by měl být umístěný co nejblíže k odběrným místům (kohoutkům).
Odpovědět
@matysce ano je zvlášť. Defakto si vyberete od koho chcete a jde jen o to, aby měla výměník a vstup pro patronu. Co se týče zabudování, tak taky jde o to, jaký typ TČ budete mít. zda voda-voda nebo vzduch voda (a tu ještě split nebo monoblock) Výhoda systémového řešení vnitřní jednotky vše v jednom je ta, že je to v jedné skříni a lze to umístit i někam "na oči" jelikož to nějak vypadá. Nicméně cenově je tato varianta určitě dražší jak v pořizovací ceně, tak posléze i v případě servisu nebo výměny, protože ji jednoduše nemůžete vyměnit za jakýkoliv jiný typ a zvládne to každý kdo trochu umí rukama nebo jakýkoliv vodař. Co se týče častých spínání, tak to je opět jenom o nastavení TČ a pro dotopení malého odběru teplé vody během dne právě může posloužit ta bivalence. Nám třeba tuv natápí tepelko max 2x až 3x za den aby byla teplá voda celý den (máme 180l) a bivalence sepne max v zimě, kdy je nízký aktuální SCOP tepelka.
Odpovědět
Profilova fotka
@doog no v plánu je voda vzduch...ale dále jsme úplní laici a co člověk to názor...
Odpovědět
@matysce bojler je jednodušší a vyjde to mírně levněji. Zato náklady na ohřev vody jsou trojnásobné. Především pokud je doma víc čochtanů, je nesmysl uvažovat o samostatném bojleru. V případě ohřevu TČ je samozřejmě vhodné použít větší zásobník.
Odpovědět
@matysce Trochu zvláštní čerpadlo nebude to vzduch / voda?
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?