Ohřev vody - Spotřeba plynu

Dobry den, jaka je vase denni spotreba plynu v m3 jenom za ohrev vody? Mame doma plynovy kondenzacni kotel a externi zasobnik tuv na 80 litru. Nase denni spotreba plynu je 1,5m3. To mi prijde nejak moc na 3 sprchy, jednu mycku a bezne myti rukou.
Odpovědět
@mrquestion v létě máme kolem 50m3 za 30 dní (některý měsíc 45, některý 55) takže to vychází úplně přesně jak u vás. Akorát bych v zimě počítala s větší spotřebou, protože třeba já osobně se sprchuju v létě vlažnější a v zimě horkou...
Odpovědět
50m3 mesacne. 3kusy dospely, 1 kus dieta. Zasobnik 120litrov.
Odpovědět
@mrquestion záleží jak dlouho se sprchujete u nás to vychází cca na 0.1 až 0.2 m³ na osobu/den já s manželkou se sprchují malý má vanu a vychází to měsíční spotřeba do 20m³ a to je i s vařením.
Odpovědět
@edison101 taky mate zasobnik? Nechapu ten vic jak polovicni rozdil ve spotrebe.
Odpovědět
@kekita @people @edison101 Jakou teplotu pro ohrev vody mate nastevenou na kotli?
Odpovědět
@mrquestion NN máme 40litrovy zásobník v kotli. Díky tomu dokáží přesně pozorovat spotřebu. Pro každou osobu. A 50m³ je velká spotřeba za září jsem měl spotřebu 32m³ a to od 16.9 už topím. Je to hodně o tom jak se sprchujete, manželka má vřelou vodu a já normální ale vlezeme chvíli na namočení vypneme vodu namydlit a spláchnout nesedime hodinu pod tekoucí vodou.
Odpovědět
@mrquestion zásobník mám na 48 a při odběru kotel udržuje 45
Odpovědět
@edison101 tak nemam kotel nejak blbe nastavenej? Kdyz vidim ze kotel sepne a dohriva ukaze se na nem teplota az 75 stupnu.
Odpovědět
@edison101 Pritom teplota vody v zasobniku je nastavena na 50
Odpovědět
@mrquestion kotel točí bojler vždy teplejší vodou teď jsem se díval jak se manželka sprchovala a ze začátku si kotel dohrival zásobník taky 75 stupni a pak to snižoval podle spotřeby aby udržel těch 45 stupňů a jen pro zajímavost spotřebovala 0,08 m³. Pokud chcete vědět jakou máte spotřebu na sprchu tak bych odpustil vodu ať se zásobník dobije na plno. Pak se mrkněte na plynoměr a nepoustejte nic jiného na plyn. Osprchujte se jako obvykle všichni a zase se běžte mrknout na plynoměr. A budete vědět spotřebu na sprchu co máte na víc tak to je ta myčka ruce a hlavně tepelné ztráty zásobníku chce to zjistit kolikrát třeba za noc kotel zásobník dohrival. Opět zjistíte pomocí odečtu plynoměru bohužel asi ho máte venku a je to složitější.
Odpovědět
@edison101 a tech 45 stupnu neni malo, kvuli tem bakteriim legionella?
Odpovědět
https://www.immergas.cz/produkt/34/ne... Mozna taky, jestli to neni nejakej kram…
Odpovědět
Článek se načítá
ahojte u nas je to 30 za mesiac bez topeni, ale muz sa sprchuje v praci 😄... sme 2 dospely,2 deti a teraz od polky zari topeni a mame 37 za mesiac
Odpovědět
@mrquestion zakopaný pes bude v tom zásobníku. Nejúspornější bylo, když jsme měli kotel jako průtokáč. V létě průměr cca 0,7 m3 na den a to naše spotřeba vody nikdy nebyla malá. Pokud bude v kotli malý zásobník na operativní zásobu, nebo dokonce velký zásobník ke kotli, tak těch 1 - 1,5 m3 tam prostě bude. Je to daň za komfort. Musí se to tak brát. Na druhou stranu nahřívat zásobník 24 hodin je na dnešní dobu přežitek a divím, že to výrobci kotlů, za desítky tisíc, nějak inteligentně neřeší. Ale možná se mýlím.
Odpovědět
@mrquestion zdá se mi to dost, my máme zásobník na 60 l a v létě kdy se netopí je spotřeba 0,3 m3/den = cca 10 m3/ měsíc. 2 dospělí 1 dítě. Ale je pravda že jsme zvyklí se umývat v umyvadle studenou vodou, protože to máme dál, tak stejně trvá déle než teplá doteče.
Odpovědět
@petr13 To je sakra rozdíl za ohřev vody při dnešních cenách... 0,3m3 x 365 dní v roce = 109,5 m3 ročně x 10,55 = 1155,22 kwh ročně. U mě to vychází na 5776,12 kwh ročně. Vy máte teplotu vody na kotli nastavenou na kolik?
Odpovědět
@mrquestion Jenže 0,3m3 plynu ohřeje 60l vody z teploty 10st na 50st. To by vám stačilo?
Odpovědět
@wpavel nerozumím.
Odpovědět
@mrquestion Je to rozdíl no..Ale možná je to i tím menším objemem. Já mám kotel Thermona Therm 18 KDZ a tam se nenastavuje max. teplota topné vody ale teplota, pod kterou když to klesne, tak to začne nahřívat. A myslím, že se to nahřeje na něco kolem 60 stupňů. Řešil jsme to i se servisákem a opravdu tam ta max. teplota nejde nastavit. Nicméně ještě bych chtěl říct, že těch 60 l nám úplně stačí. Ten kotel je dohřátej do 3 minut. Takže i když se sprchujeme 2 po sobě tak teplá voda teče furt.
Odpovědět
@petr13 20 litrů v zásobníku navíc mi udělá v létě vaší spotřebu x 5 denně? To je dost divný.
Odpovědět
@petr13 Těch 0,3m3 kotel spálí tak za 13 minut. Neberte to tak že se chci s vámi přít jen mě to zajímá.
Odpovědět
Ještě mě napadá. Nemůže větší spotřebu taky dělat to, že přes den jede oběhové čerpadlo, na noc je vypnuté, teplá voda tedy proudí přes teď už chladnější dům, ztrácí teplotu a kotel jí tedy musí dohřívat častěji?
Odpovědět
@wpavel máte taky kondenzační kotel? Ono taky záleží na minimální výkonu. Ten můj má rozsah 1,9 kw - 19 kw. Pokud máte minimálku třeba 6 tak vám to tak může pálit.. Přikládám obrázek mé spotřeby od nastěhování. Měřím téměř každý měsíc. Spotřebu pouze za teplou vodu můžete vidět v letních měsících.
Odpovědět
@petr13 Když mám kotel: 4,3 - 24,1 kW v režimu vytápění a 4,3 - 28,3 kW při ohřevu TUV. Je to ten problém? Jaký máte kotel vy?
Odpovědět
@mrquestion název kotle jsem psal výše....u vás ten minimální vákon problém nebude. Když to topí větším výkonem tak zase ta voda je ohřátá rychleji. Já bych viděl třeba problém v tom jestli vám to nespíná zbytečně často...jedna věc je maximální teplota v zásobniku a druhá je ta pod kterou to sepne... u mě je to třeba tak že se to nahřeje cca na těch 60 stupnů a pak to klesá k cca 45 a pak to teprve sepne. Tzn že mi ten kotel sepne opravdu je párkrát denně. Ohřáté je to do 3 minut, a tak se opravdu může stát jak psal pawel, že za 15 minut to sežere 0,3 m3- když to mě sepne 5x denně. K tomu oběhovému čerpadlu tak to mi běží skoro celý rok, vypínám ho jen na letní měsíce, kdy se netopí.
Odpovědět
@mrquestion oběhové čerpadlo nemá běžet dlouhodobě, tam jsou velké ztráty. Má běžet tak 10 min před předpokládanou spotřebou (nejlépe tak 3x-5x denně). Ráno, po práci/škole, před spaním. O víkendu nebo pokud je někdo doma nestále, tak vícekrát...
Odpovědět
@mrquestion Tak to je jasný že máte tak velkou spotřebu když máte cirkulaci TUV která vám celý den vytápí dům. Čerpadlo nemůže běžet celý den kdo vám to poradil a nebo udělal, žádná izolace není tak dobrá a tak kotel tu vodu musí stále dohřívat. Proto ta spotřeba plynu.
Odpovědět
@petr13 Standardně se ohřívá TUV max. výkonem. Minimální výkon kotle je důležitý u domů s nízkou TZ aby při topení kotel necykloval.
Odpovědět
@wpavel Kluci mi řekli, že to můžu nechat běžet klidně celý den, že to nic nežere... 😄 Že mi to spínací hodiny vypínají alespoň na noc je už moje iniciativa. No nic, zkusím vypnout a ozvu se až budu mít novej stav spotřeby.
Odpovědět
@mrquestion Možná jen nechápete k čemu to oběhové čerpadlo máte. Myslím že jsou 2 druhy: Oběhové čerpadlo pro topení Oběhové čerpadlo pro cirkulaci TUV - to se dělá když máte např. koupelnu dále od zásobníku, tak aby teplá voda neustále v trubkách. Opravdu máte tu cirkulaci pro teplou vodu?
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?