Ohřev vody + teplo v domě. Co je efektivnější?

Ahoj, v současné době začínáme malovat s projektantem baráček :-) materiál je jasnej, cihla suchým způsobem (lepidlo apod.). Ale nastal problém č. 2 a to je topení + ohřev vody !!! Chceme klasiku plyn + dřevo v podobě krbu uprostřed obýváku... jenže jak dál.... teplý vzduch rozvádět jen rozvody nebo ohřívat vodu ve výměníku a tu pak hnát do radiátorů ??? co je efektivnější ??? Napadá mě systém ohřevu vody na umývání a topení domu pomocí solárních kolektorů a krbem..... tzn. společný výměník.... samozřejmě do toho zapracovat plyn - jistota... nemáte někdo podobné zkušenosti ??? děkuji Kde najdu na co vše se dávají dotace od různých institucí ??? Tepelné čerpadla a podobné srandy nechceme - moc vysoká poćáteční investice, která jaksi chybí :-)
Odpovědět
Ahoj,jsme na tom podobně,také projektujeme s architektem,který nám více méně radí,co je tak nejlepší.Budeme topit néž na plyn+dřevo s krbem uprostřed obýváku :-N :-N :-N my budeme mít ten výměník a na ohřev vody kolektory na střeše.(prozatím,jen příprava,až budou peníze,kolektory se dokoupí) Ty dotace netuším,ale architekt říkal,že by nám měli vrátit 70 tis za 150 m2 dum podlahové plochy,když se bude jednat o nízkoenergetický dům-což my mít budeme. Hodně zdaru ve výstavbě!
Odpovědět
nejhorší je, že ten či tentýž architekt ti radí co je nejlepší - záleží čím je naočkován 8-) ...tzn. budete plynem + dřevem ohřívat výměník s vodou, kterou pak budete vhánět do topení a na koupání ????
Odpovědět
Zdravím z mého pohledu "klasika" plyn je pouze jistota zvyšujících se cen do budoucna... Pokud Vás zajímá naše topení + ohřev TUV, mrkněte na mé předešlé příspěvky. Pokud se Vám zdá ovšem 8000 za topení a ohřev TUV ročně (v tom již amortizuji částkou 5000 pořízení solárů, na něž jsme dostali jenom 1/2 z poř. ceny na dotacíh-dneska mnohem lepší podmínky!) a měsíční záloha 1250,- za elektriku moc, nečtěte... Těším se na ohlasy! PF
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?