Plyn nebo elektrika jako náhradní zdroj topení?

Chci poprosit o názory. Stavime bungalov, topení je krb s ohřevem akumulačních nádrží a řešíme zdá jako druhý zdroj topení dát plyn nebo elektriku? TZ je 9kw. Přípojka plynu je na hranici pozemku. Co byste doporučili a vyjde Fin. Výhodněji? Díky za názory
Odpovědět
Profilova fotka
@nelinecek vzhledem k tz a nechcete-li tepelne cerpadlo tak jednoznacne plyn. A mozna bych to otocil - plyn jako primarni zdroj a krb bych zjednodusil a nechal jen teplovzdusny na pohodu.
Odpovědět
@jumpmans a u jaké TZ je vhodná elektrika?
Odpovědět
Profilova fotka
@nelinecek vetsinou se rika ze tak do 4-5 kW. Jinak si dobre rozmyslete, zda chcete opravdu krb jako primarni topidlo. Pri Tehle TZ by mel davat aspon 15kW do vody aby zvladal natopit ty aku nadrze a zaroven minimum do vzduchu abyste se v te jedne mistnosti kde krb je neupekli, coz si myslim ze tezko sezenete. Zaroven byste s timhle setupem museli topit denne nekolik hodin. To cloveka po mesici ci dvou prejde. Pak zjistite ze primarne topite tim alternativnim zdrojem a tam je cena kWh plynu porad zhruba pulku toho co stoji elektrika.
Odpovědět
Profilova fotka
@nelinecek Základem každého zodpovědného rozhodnutí je výpočet. Proveďte si tedy tepelnou analýzu domu, vypočítejte si skutečnou potřebu tepla na vytápění a chladu na letní chlazení. Vypočítejte si náklady podle zamýšlených zdrojů vytápění a pak se zodpovědně rozhodněte, co zvolit. Jako drastické varování předvedu zatopení v krbu v naší novostavbě. http://kondenzace.kvalitne.cz/podlaho... Ano, bylo to romantické. Za dvě hodiny přikládání jsem vyrobil 10 kWh tepla. Ušetřil jsem 11 Kč nákladů za plyn. To je 5,50Kč/hod. I uklízečka dnes dostane 100Kč/hod. Od té doby je krb pro ozdobu. Pokud chcete porovnat jednotlivé varianty začněte popisem svého domu.Tedy rozměry, tloušťky a materiály zdí, podlah, velikosti oken, kolik jich je na nestíněný jih. Zvolte si topné zdroje a vypočítáme dle nadmořské výšky a meteorologických dat tři roky zpětně detailní náklady. Nic zodpovědnějšího nabídnout nedokážu. Stojím na straně spotřebitelů, neboť i já jsem mnohonásobným odběratelem energií. Ubytovávám dlouhodobě cca 30 lidí a platím náklady. Proto také všechny výpočty respektující fyzikální zákony vznikly. Šetří především moji peněženku.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?