Plynový kotel + elektrokotel

Zdravím, chtěl bych se zeptat jestli někdo nemá zároveň namontované oba kotle, tzn. plynový kotel na topení a elektrokotel kvůli nízkému tarifu, případně jako alternativu.
Odpovědět
Pravděpodobně to nikdo nemá, protože když si to spočítáte, tak zjistíte, že se moc nevyplatí pořizovat si elektrokotel jenom kvůli tarifu a pak topit něčím jiným.
Odpovědět
Profilova fotka
@radim83 a kčemu by to bylo dobrý ? =-) Když už mám elektrokotel tak s ním i topím ne ?
Odpovědět
slyšel jsem to od známého, že to nějakej jeho kamarád takhle má a trochu mě to překvapilo. Prý si pořídil elektrokotel z druhé ruky za levno. Vytápění je nekonečný téma, tak mě to zajímá. @petrsv1000 to je fakt, ale vytápět plynem bude levnější, ne?
Odpovědět
vytápět plynem bude levnější a na elektrokotel navic dostane nízkou sazbu na elektrinu.O to asi jde.
Odpovědět
@pepi75 přesně!
Odpovědět
Profilova fotka
@radim83 @pepi75 to je otázka zda to bude levnější, záleží na dodavateli... pokud budeš mít tarif D45d zase budeš platit větší poplatek za jistič. Kdyby si plynem i ohříval vodu a vařil tak asi jo, ale takhle zvláštně to kombinovat... nevím zda ve finále ušetříš.... jinak novej elektrokotel stojí do 15tis, takže žádná závratná položka v ceně domu...
Odpovědět
@petrsv1000 a kolik ten poplatek asi bude? Plynem budeme topit, ohřívat vodu a vařit. Momentálně v bytě máme tarif D25d a žena tomu přizpůsobuje troubu, pekárnu, pračku a sušičku. Jen tak orientačně jsem to kdysi počítal a ročně na tom tarifu ušetříme necelé 2000Kč. Do baráku, kde bychom byli bez NT, pak přijde i myčka a předpokládám, že s rostoucími dětmi se spotřeba elektrické energie ještě navýší, takže mě takhle myšlenka mít zapojenej elektrokotel kvůli 20h NT, ale nepoužívat ho, docela zaujala. Ještě jsem se s tím ale nesetkal a přiznám se, že si nějakou návratnost neumím spočítat. Tak zkouším názory moudřejších.
Odpovědět
omlouvám se, ale nerad bych toto téma nechal umřít po pár odpovědích, které mi zase tolik nepomohly. Ptát se na barvu obkladů kolem kotlů, abych zvýšil frekvenci příspěvků, nechci. Copak toto téma nikoho nezajímá nebo jsou tu jen samý ženský, který řeší jen barvičky a ceny? :-S
Odpovědět
Profilova fotka
@radim83 pokud budeš plynem ohřívat vodu a i vařit tak se to asi vyplatí jinak poplatek za 25A jistič je 363kč včetně Dph měsíčně.
Odpovědět
@radim83 Viem, ze sa to da obist a dostat tatif D45d aj bez elektrokotla. Jeden znamy to dosiahol tym, ze ma na niektorych miestach v dome instalovane rohoze fenix (kupelne, kuchyna) popri radiatoroch pohananych plynom. Je potreba sa dohodnut s revizakom za akych okolnosti je schopny dat peciatku na D45d. Napadaju ma este radiatory do zasuvky pre ucel reviznej spravy....
Odpovědět
Profilova fotka
@deto_oesya nebo mít známého revizáka :-D ale pokud pak bude malej odběr na Čezu jim to bude divné a mohli by na to přijít.... :-|
Odpovědět
@petrsv1000 Treba zmenit dodavatela :)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@deto_oesya to je jedno co je to za dodavatele.... prostě když nebude odebírat, můžou mu tarif sebrat....
Odpovědět
@petrsv1000 a máš to něčím podložený? právě že znám případy a o nějakých jsem i slyšel, kdy někdo využívá NT, ale odběr nemají. Ne že bych to nějak studoval, ale ani v podmínkách pro získání nízkého tarifu jsem nic o min. odběru nečetl. Pokud bych tedy realizoval to, na co se ptám, tak tím elektrokotelem topit můžu, ale ani nemusím, ne? Můžu mít přece vícero zdrojů vytápění. Někdo má elektrokotel, ale stejně si raději zapálí krb. V principu mi to přijde stejný, jako mít elektrokotel a topit si plynem. Otázka je pouze v návratnosti, kterou si sice neumím spočítat, ale mám pocit, že tam nějaká bude. Neříkám že je to třeba úplně správný vůči dodavateli, ale zatím jsem nepřišel na to, že bych za takové situace něco porušoval. Oni taky ohledy moc neberou ;-) Navíc co znamená malej odběr? někdo si pořídí tepelný čerpadlo do staršího nezateplenýho baráku a někdo do nového s malými tepelnými ztrátami. Určitě ten první případ bude mít mnohem větší odběr než ten druhý, ale podmínky NT budou mít stejný, ne? @deto_oesya obcházet to asi nechci, prostě bych si sehnal za levno elektrokotel a nechal to zapojit tak, aby bylo možné využívat obou zdrojů.
Odpovědět
Profilova fotka
@radim83 min odběr tam nebude, je pravda, že dnes by měly být dva zdroje vytápění, takž by to vlastně vadit nemělo. Pokud dá revizák razítko na revizi, že v domě je funkční kotel pak by si měl v pohodě dostat tarif D45d. Ale kdy už bych to dělal tak aby fungoval obojí systém. Jo stím starým domem to je dobrý příklad, podmínky by měly být stejné....
Odpovědět
jsem rád, že se ta diskuze trochu rozvinula. Dát 15tis. za nový elektrokotel není moc, ale pokud je tu šance ho sehnat levněji, tak proč tý návratnosti trochu nepomoct. 363Kč za 25A jistič je pěkný ale neměl bych spíš počítat rozdílovou částku kolik bych platil za jistič s D45d a kolik bez? To se mi už nějak nedaří dohledat. Jak jsem psal, návratnost si zatím neumím spočítat, ale těší mě, že mi jí zatím nikdo nevyvrátil. Takže je takové řešení blbost nebo ne?
Odpovědět
@radim83 A nevyplatí se prostě se na plyn vykašlat a jít jen do elektriky? Ušetřit za přípojku, za kotel, rozvody, revize, taky riziko otravy.... A mít ten tarif D45 bez nějakých takových kliček? Podle mě je dneska mnohem víc nejistá budoucnost plynu, než elektriky....
Odpovědět
@radim83 Kedysi sme to prepocitavali s tym znamym a D45d sa v podstate oplati takmer vzdy. On sice usetri rocne asi 500 korun :-D ale to je typ cloveka, ktory si kvoli petikorune necha vrtat do kolena ;) Najidealnejsie je si vziat ceniky a excel, o nieco tazsie byva odhadnut realnu spotrebu domacnosti...
Odpovědět
@atilius to nevím, ale nejsem příznivce tepelných čerpadel i když své místo a smysl mají. Nevím čemu člověk může věřit, ale když bych měl věřit tomu, co tady nebo jinde čtu, tak asi nebudeme dosahovat tepelných ztrát, kdy by se samotný elektrokotel vyplatil. Já myslel, že riziko otrav plynem hrozí jen u atmosférických plynových kotlů. Protože takový kotel máme a necháváme ho každý rok kontrolovat a máme u něj detektor CO, tak z toho zrovna strach nemám. I když z něj moc nadšenej nejsem. Věřím, že případné otravy jsou spíš důsledkem nějakého šlendriánu. Větší nejistota u plynu je, ale na plynu je závislých tolik budov, že asi nemá smysl to teď řešit.
Odpovědět
@radim83 nerozumím, proč TČ? Jako druhý zdroj? Stačí komín a kamna, která ani u kolaudace nikdo nechce....navíc má člověk druhý zdroj naprosto nezávislý na čemkoli (kromě dřeva, samozřejmě :) )
Odpovědět
@atilius přípravu na kamna mít budeme, ale manželka je zatím nechce, takže tak. Dřevo bychom měli, v nejbližší rodině nějaké lesy ve vlastnictví jsou, ale kamna chceme opravdu pouze jako alternativu nebo pro případ "co by kdyby".Původně jsme uvažovali pouze o plynu, pak projektant přišel s tím, abychom si udělali alespoň přípravu na krb nebo kamna a nakonec jsem začal ještě přemýšlet nad tím, jak dosáhnout na nízký tarif. Takové případy jsou jak se zdá spíš vzácnost, ale mít elektrokotel a plynový kotel mi zas tak velká blbost nepřijde, pokud je tam návratnost. Plánovat dům je fakt zábava! :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@radim83 ten poplatek za jistič se platí tak jako tak, nezáleží jakej máš tarif. Pokud ti bude stačit 25A tak je to pak jedno, kdyby byl silnější elektrokotel musel by být 32A tam je to o stovku víc. Jak říkám, pokud budeš mít kotel za levno, tak ta varianta s plynovým kotlem bude asi ok. Osobně mám komín ( taky investice navíc ) časem sem pořídil kamna spíše pro atmosféru a teplo domova ;-) návratnost jsem nějak neřešil. TČ do nového malého zatepleného domu je podle mě zbytečná investice.
Odpovědět
Radim83: Ještě by byla varianta plynový kotel + TČ pouze na TUV(takový velký zásobník s malým TČ) .Dostaneš na něj sice jen 8hodinovou sazbu,ale pračky,myčky,sušičky by mohli jet v těchto 8hodinách.Máš to bez kliček a legálně.To TČ na TUV tě vyjde cca na 50tisíc ,ale máš velice levný ohřev TUV(je to výhodnější jak solár) .Mělo by to význam pouze v případě ,že máte větší odběr vody. Atilius: ty otravy plynem jsou ze 100% důsledkem nezodpovědnosti majitelů.
Odpovědět
Profilova fotka
@pepi75 dávej Odpověz @radim83 jinak hlídat hodinu kdy můžu prát či mýt nádobí je proti komfortu :-| jinak ta předchozí varianta je také legální ;-) 50tis na ohřev vody je docela dost.... můj názor...
Odpovědět
Petrsv: psal jsem ,ze je to další možná varianta,ne že je nejlepší.Zatím to vypadalo,že to tak legálníresp. čisté řešení není.To ,že to nějak jde neznamená,že to půjde navždy.Díry se pořád ucpávají a každý rok se něco zakazuje. Ten ohřev vody ti možná přijde dost ,ale roční náklady 1900Kč /plyn 6000kč/elektrika 8000kč. Je to alternativa a není pro každýho.Někomu se to vyplatí a někomu ne.
Odpovědět
@pepi75 jak jsem psal, D25d máme nyní a opravdu to není příliš komfortní, ale něco se na tom ušetřit dá. Asi nepředpokládám nějakou velkou spotřebu vody. S dětmi spotřeba sice roste, ale jinak upřednosňujeme sprchu a manželka mě raději nenechává moc často mýt nádobí. Trochu jsem přemýšlel nad využíváním dešťové vody např. pro wc, ale nevím, jestli by to nebylo zbytečně komplikované a nákladné. V každém případě děkuji za tip, vážím si toho a budu to držet pro všechny případy v hlavě.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?