Plynový kotel nebo tepelné čerpadlo - Starší dům TZ 22 kW

Profilova fotka
Dobrý den, řešíme výměnu starého kotle Dakon v rámci kotlíkové dotace. TZ nám vyšly na 22 Kw. Bude z dlouhodobého hlediska lepší tepelné čerpadlo a nebo plynový kondenzační kotel? Díky za názory
Odpovědět
Jestli to jde vzal byvh dotaci na zatepleni, vymenu oken a pak tepelko
Odpovědět
Profilova fotka
Ještě někdo nějakou radu, prosím?
Odpovědět
Profilova fotka
Má třeba význam to nakombinovat s krbem?
Odpovědět
Tepelko s krbem kombinovat smysl nemá. Pro takové TZ bude obecně vytápění plynem dražší cca o 5 - 15 %, včetně započtení nákladů na výstavbu topného systému. Dává smysl jít do TČ, ovšem je třeba pozorně vybrat. Nešel bych do nějakých super špičkových zařízení s šílenou pořizovací cenou.
Odpovědět
@tygr80 Taky záleží kolik by vás ten plyn stál-přípojka na pozemku, nebo někde dál....s takovými TZ (pokud je neplánujete něak výrazně snížit) už se podle mě TČ vyplatí.
Odpovědět
@bamak TZ se velmi pravděpodobně vyplatí i při daleko nižších TZ, ale záleží na dalších okolnostech.
Odpovědět
Profilova fotka
@skunkos Pokud by bylo TČ, tak jaké čerpadlo s jakým výkonem zvolit? Zřejmě by to asi bylo vzduch/voda, vrt by byl hodně drahý... Tím krbem jsem myslel Biokrb, s výkonem cca 4 Kw
Odpovědět
@skunkos Však jsem také psala výrazně snížit ;-) .
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme taky přemýšleli o TČ voda/ vzduch ale nakonec jdeme do plynu
Odpovědět
Profilova fotka
@bamak Přípojka je hotová na hranici pozemku do kapličky, zbývalo by max.20 metrů do kotelny
Odpovědět
@tygr80 Můžete mít zemní kolektory, jsou v některých ohledech lepší než vrt, a pravděpodobně taky o hodně levnější (soused s bagrem atp.). Jinak, pokud máte plynovod třeba hned u pozemku, tak já osobně bych šel asi do plynu, ale pokud je plynovod daleko, tak TČ bude lepší. Co se týká výkonu - "...se tepelné čerpadlo dimenzuje na 70 - 80 % výkonu k tepelné ztrátě objektu a zbytek energie dodá přídavný zdroj tepla.". Ideálně nějakého odborníka, aby to navrhnul, ale osobně si myslím, že někde kolem 16kW bude OK + přídavný bivalentní zdroj. Možná bude stačit i méně. @bamak Jojo, jasně, nic ve zlým. :)
Odpovědět
Profilova fotka
@skunkos Na to není dost velký pozemek, na takové ztráty je potřeba pěkná louka :-) Takže třeba 17 kW TČ nebo kondezační plynový kotel a k tomu ten biokrb 4 kW?
Odpovědět
Článek se načítá
Ono záleží, jak moc přesně ty TZ jsou stanoveny, projektanti maj tendence dávat vyšší TZ, než opravdu ve finále jsou. Řekl bych že ta kombinace stačí bohatě.
Odpovědět
Profilova fotka
@skunkos TZ jsou počítány podle TZB kalkulačky, myslím, že nemá smysl, aby to počítal projektant, protože by to bylo stejně velmi přibližné, okna jsou různá, stěny jsou různé, zateplení střechy a stropů se liší atd...
Odpovědět
V porovnani s plynem se tepelko vyplati. Ale i tak budete v tom za silene penize. Co pouvazovat nad ajtomatem na uhli? Pokud jiz dum ma kotelnu.
Odpovědět
Profilova fotka
@lysakpav kotelnu to má, změna se ale dělá ze dvou důvodů, jednak z legislativního, že ten Dakon bude třeba za pár let vyměnit, druhý důvod je zvyšující se věk rodičů, tak aby to bylo co nejméně fyzicky náročné.
Odpovědět
@tygr80 TZ jsou u starého baráku velmi ošidné. Každý tu s nimi operuje skoro jako se svátostí, ale já bych se na tahle nepřesná čísla moc nespoléhal. Praktičtější asi bude vědět jaký výkon má současný kotel, jak se v něm topí a jak to stačí na udržení teploty v domě. A tomu přizpůsobit výkon nového zdroje. TČ o výkonu, který uvádíte (22 x 0,7-0,8 = 15,4-17,6 kW) by bylo za šílené peníze a souhlasím, zemní kolektor pro takové čerpadlo by opravdu chtěl celou louku. A vzduch/voda pro tento výkon si pro normální domek taky moc nedovedu představit, nemluvě (asi) o tom kraválu. Otázka taky je, jaký je současný systém topení. Nízkoteplotní podlahovka, která je pro TČ ideální, tam asi nebude. Klasické radiátory pak výhody TČ trochu eliminují. I když jsem příznivcem TČ, v tomto případě bych spíše volil plyn. Přípojka je blízko, máte kotelnu, komín se snad dá upravit stávající, tedy minimální náklady.
Odpovědět
@jiri_1477 Určitě souhlasím s radiátorem, na to jsem zapomněl. @tygr80 Pokud tam jsou radiátory, tak skoro všechny výhody TČ padají, bude to dost možná dražší než plyn, protože pokud budete ohřívat vodu na vyšší teplotu (což do radiátorů budete), tak klesá účinnost celého systému.
Odpovědět
Profilova fotka
@tygr80 Podobný příběh jako váš. Čtyřpodlažní prvorepubliková vila, dle výpočtu by měla mít TZ 20 kW jen přes obvodové zdi. Skutečnost po rekonstrukci (jen výměna kotle+ termoventily) 22 MWh plynu ročně na vytápění (odpovídá jako 9-12 kW TZ). Základem je správné nastavení systému pro dosažení dlouhé životnosti a vysoké účinnosti. Víc v mém profilu.
Odpovědět
Profilova fotka
@jiri_1477 Dakon 22 kW , vytopí se to relativně v pohodě, když je třeba, tak se to roztopí i na 80 stupňů :-) (Když se třeba netopí přes noc) Ta kotlíková dotace je 127.500,- Kč v případě tepelného čerpadla ( a maximálně 80 % uznatelných nákladů) A 102.500,- Kč v případě kondenzačního plnového kotle (a maximálně 75 % uznatelných nákladů) Radiátory zatím zůstanou, není chuť se pouštět do nějakých větších akcí.
Odpovědět
@tygr80 V tom případě bych nešel do TČ ani náhodou.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
@tygr80 dobry den nevite jestli budou dotace opet aktivni? https://dotace-jednoduse.cz/kotlikova... tady pisou ze ano, ale radsi se jeste ptam na foru, diky, Ruda, 59
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?