Plynový kotel + ventilátor v jedné místnosti

Je pravda, že nesmí být v jedné místnosti plynový ( kombinovaný) kotel a ventilátor zároveň, kvůli odtahu spalin. Máme je v projektu v koupelně a oboje s odtahem nad střechu. U nás v práci nás revizák donutil ventilátor odpojit. Kdyby to byla pravda, musíme v koupelně ventilátor vynechat a budeme větrat jen oknem. Na druhou stranu ušetříme cca 6000 za zti tašku. Díky
Odpovědět
Záleží jaký typ plynového kotle budete mít. V současné době se převážně montují kondenzační kotle s přívodem vzduchu z vnějšího prostředí ( ze střechy, z fasády apod.) Pokud budete mít takovýto kotel s přisáváním zvenku, nemá ventilátor na funkci komína a kotle žádný vliv. Pokud ale bude kotel brát vzduch z místnosti, hrozí vám otrava, protože ventilátor může přetáhnout komínový tah směrem zpět do místnosti. Je tedy důležité jaký kotel budete mít a odkud bude brát vzduch.
Odpovědět
Nejsem odborník, ale pokud vím, tak to by platilo u atmosférického plynového kotle, který potřebuje mít v místnosti, kde se nachází, dostatečný přísun vzduchu. Předpokldám, že takový vám projektant nenavrhl!Tam by ventilátor pro odtah (např. i digestoř, pokud by byl kotel blízko kuchyně nebo přímo v kuchyni) nebyl asi moc vhodnej. Jestli je kombinovanej nebo není, to už je fuk. Vloni jsem zaregistroval nějaké zprávy, že od září 2015 by měly být v prodeji pouze kondenzační plynové kotle, které mají zajištěn přísun vzduchu pomocí extra trubky (znalci prominou mé amatérské výrazy), takže u takového kotle by ventilátor neměl ničemu vadit. Navíc, jestli to tak máte v projektu, tak předpokládám, že tyto zásady projektant zná a určitě by nekreslil něco, co nesmí být. Pokud máte k vašemu projektu nějaké výhrady, tak doporučuji je řešit přímo s projektantem, který vám jistě rád vše vysvětlí, páč si ho za to platíte.
Odpovědět
@radim83 spotřebiče s atmosférickým hořákem se již nesmějí vyrábět, ale pokud jsou i na ohřev teplé vody, tak se stále ještě smějí montovat a také se montují. A proti logice, kdy kondenzační kotle jsou bezpečné právě proto, že mají brát vzduchu z vnějšího prostředí, mnoho projektantů a plynařů u nich udělá sání vzduchu z místnosti.
Odpovědět
@fox1 to pak ta místnost musí být ale dostatečně veliká, předpokládám, že to bude podléhat nějaké normě, ne? My atmosférický kotel v bytě máme, a i když při dodržování jistých zásad je bezproblémový (náš detektor CO ještě nehlásil :-D ), tak takové řešení bych naprosto odmítl. Pokud by mi projektant nebo kdokoliv jiný to, o čem píšete, navrhl, tak by ztratil mou veškerou důvěru.
Odpovědět
@radim83 , @fox1 Moc díky, budeme mít kondenzační s odtahem nad střechu, tak i ten přívod bude asi ze střechy, takže by to mělo být OK. Jinak u našeho projektanta bych se nedivila ničemu:)
Odpovědět
atmosferické kotle se stále montují,ale v bytech převažují s 99% jen turba,jelikož komínová verze většinou nesplňuje požadavky na přisávání vzduchu,a jestliže někdo byť u kondenzačního kotle udělání sání s místnosti tak není odborník,ale fušer,je to holý nesmysl!!!!
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?