Plynový, nebo elektrický kotel?

Ahoj, rekonstruuji radovy domek v Praze a nedokazi se rozhodnout, zda privest plyn a postavit plynovy kotel na topeni a ohrev vody. Nebo to same ve verzi s elektrinou. Mate nekdo zkusenost? Ted topim elektrickymi akumulackami a platim 2000 mesicne. Co se vyplati vic? Diky
Odpovědět
Profilova fotka
Já bych doporučila plyn. Určitě to vyjde levněji a zkušenost mám dobrou. 82m2 byt - platili jsme zálohy 1200kč za plyn (ohřev vody+vytápění) a nikdy nedopláceli.
Odpovědět
Profilova fotka
Sám jsem byl zastáncem plynu - kvůli provozním nákladům. Dnes ale toto přehodnocuji, domácnost na elektřinu může být o dost levnější. Proti plynu ve vašem případě hovoří pořizovací náklady na přípojku, rozvody plynu, komín a související revize. A ceny jsou dnes již s elektřinou dost podobné. K dispozici jsou naopak velmi úsporné termodynamické jednotky THERMBOIL - spotřeba 30% a topit lze iontovým kotlem který cenu za 1 kWh tepla také stlačí pod cenu plynu. Navíc, ty peníze které ušetříte za přípojku, dejte do fotovoltaiky. Elektřinu si dnes můžete vyrábět sami, plyn ani uhlí nevyrobíte. Příklad: Při tepelné ztrátě 5 kW + 200 litrů TUV bez použití krbu: Odhad roční spotřeby tepla na vytápění 10,7 MWh, s kotlem STAFOR 6,8 MWh Odhad roční spotřeby tepla na TUV 5,1 MWh, s jednotkou ThermBoil 1,3 MWh Úhrnem spotřeba místo 15,8 MWh jen 8,1 MWh tj. 51% (podle TZB Info) FVE o výkonu 3 kWp vám za rok vyrobí cca 2,7 MWh + získáte Zelený bonus S tč vzduch-voda odhaduji celkovou roční spotřebu i s bivalentním zdrojem tepla 6,3 MWh, rozdíl je tedy 1,8 MWh. Kolik je to za rok peněz a o kolik vyšší investice do tč se vyplatí si již dokážete odvodit.
Odpovědět
Profilova fotka
Plynovodní přípojku odkupují a dokonce nám dají víc než jsme za ni zaplatili. Pane Bednáři na kolik vyjde Vaše výše uvedená sestava při podlahové ploše 270m2 RD, suterén, přízemí, podkroví? Jaké jsou roční servisní náklady na provoz TČ? Spotřebujeme cca 16MWh plynu - na vytápění, ohřev TUV a vaření. K ohřevu TUV nám pomáhá solární sestav s 200l bojlerem.
Odpovědět
@baudolino Dobrý deň. Treba začať výpočtom tepelnej straty a potreby tepla na topení. Vyčísliť v peniazoch - verzia plyn a verzia elektrina.
Odpovědět
@blacksr ... ahoj, tepelnou ztrátu vypočtenou máme ... dle čeho se ale počítá potřeba tepla na vytápění? dle jakých ukazatelů? děkuji za objasnění :-)
Odpovědět
@lucijeje Podobne ako tep. strata, ale za určitý čas = topné obdobie. Vo výpočte potreby sa zohľadňujú aj zisky - od osôb, spotrebičov a slnka. Vo výpočte TZ nie - to je údaj, ktorý určuje intenzitu, ktorou treba topit v mraze. Výpočet potreby je náročnejší.
Odpovědět
Profilova fotka
@lucijeje Asi nejjednodušší způsob je kalkulačka http://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a.... Počítejte ale s tím, že všechny výpočty jsou jen teoretické a od praxe se mohou lišit. Pro představu je ale i takový údaj velmi cenný.
Odpovědět
Profilova fotka
@werun83 Ve vašem případě již nemá cenu měnit stávající solární systém - ještě se asi nezaplatil. Pokud by jste ale z nějakého důvodu museli měnit bojler, bylo by v případě deskových kolektorů na zvážení instalovat termodynamickou jednotku ThermBoil FX a získat tak teplou vodu pomocí stávajících kolektorů i za špatného počasí (i v noci !) Co bych ale doporučil, je instalace iontového kotle STAFOR (s TČ nemá nic společného) místo klasického elektrokotle. Ten ohřívá topnou kapalinu přímo mezi elektrodami, je velmi jednoduchý a přitom účinný bez ohledu na počasí (výkon TČ v zimě klesá). Z hlediska servisních nákladů kotle samotného - žádné, jen je potřeba za 6-8 let zkontrolovat náplň STATERM EKO, popřípadě vyměnit. Na vodu to nefunguje! Kotlem by asi bylo možné ohřívat i vodu. Dál se ptáte na cenu - celá instalace velmi orientačně podle dalšího vybavení kolem 35 tisíc Kč
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?