Podlahové konvektory vs. teplovodní podlahové topení

Profilova fotka
Ahoj, plánujeme novostavbu, zatím jsme teprve na začátku, takže všechno je otevřené. S maželkou bychom si potřebovali ujasnit, jak chceme přistupovat k vytápění objektu. Víme, že nechceme klasické radiátory (až na otopný žebřík v koupelně a TM). Takže zvažujeme teplovodní podlahovku, nebo podlahové konvektory. Má někdo zkušenosti pro jejich vzájemné srovnání? Zvládnout vytopit konvektory celý dům? A jak vychází srovnání cenově? Popřípadě jsou ještě další alternativy? Tepelnou spotřebu domu zatím nevím, ale nechtěl bych přesáhnout 40kWh/m2. Dům bude patrový s užitnou plochou kolem 140m2. Vytápění plynem nebo elektřinou (v závislosti na tepelných strátách). Elektrickou podlahovku nechci kvůli závislosti na jednom druhu vytápění.
Odpovědět
@jakuda Tak tu poslední větu jsem moc nepochopil. Elektrická podlahovka je celkem určitě zavislá na el. energii, jestli jste to tak myslel. A na čem je v tom případě závislá teplovodní podlahovka nebo podlahové konvektory?
Odpovědět
Profilova fotka
@koselak Myslel jsem to tak, že zatímco u elektrického podlahového topení bych byl už navždy odkázán na elektrickou energii, v případě teplovodního vytápění (podlahového i teplovodních konvektorů) není problém vyměnit tepelný zdroj za jiný tj. můžu teď používat třeba elektrický kotel, ale v případě budoucího zdražení elektřiny mám možnost reágovat a vyměnit třeba za kotel plynový nebo tepelné čerpadlo.
Odpovědět
Profilova fotka
@jakuda Mate pravdu, ale je to pak o velke investici napr do TC. My jedeme na elektriku, plyn u nas neni a do budoucna bychom zvazovali fotovoltaiku, kterou lze napojit na podlahove elektricke topeni
Odpovědět
Ak sa dostanete na TZ pod 4Kw (podla toho co píšeš ano) tak by som vobec nic neriesil a zobral El. Kotol, podlahovku vodnu a samostatný bojler. Třeba ale počítat s investiciou do krbu/komina
Odpovědět
@jakuda Jasný, díky za vysvětlení. Každopádně, to co vyberete teď už dlouho měnit nebudete, na to vemte jed :-). Je to o návratnosti. Dál to rozepisovat nebudu, už se to tady řeší hodně dlouho. Prostě přeju štastnou ruku při výběru :-)
Odpovědět
Konvektory mají nevýhodu že pro svůj provoz potřebují vyšší teplotu než podlahovka, takže to Vám hodně omezí volbu zdroje tepla. Takže já hlasuji pro podlahové topení. Cena bude stejná, nebo možná i nižší.
Odpovědět
Profilova fotka
vzhledem k tomu jak to tu zamr**li fotovoltanikou tak elektřina do budoucna moc draší nebude. já jsem zvolil ele. topné kabely, teplovodní plus zdroj vyšel o dost dráž. + budu přitápět do vzduchu krbem když budu chtít
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?