Podlahové topení

Dobrý den , měl bych takovej dotaz ohledně podlahového topení , najde se tu někdo kdo má bungalov 150m2 a má tam podlahovku ? Nebude to uplně všude takže dejme tomu nějakej 110-130m2 cca ? Jde mi o vyučtování , abych si to nedal a pak neplatil raketu za elektriku , někdo řiká že jedině podlahovku někdo zase né , váš názor na tyhle m2? Děkuji 🙂
Odpovědět
@sigimarek nezáleží na podlahové ploše ale na tepelných ztrátách domu. Pokud dostatečně zateplíte, tak by vás to zrujnovat nemělo.
Odpovědět
@petr13 zateplení bude porfix a polystirén , nebo sme taky zkidtili že dělaji už zateplené tvárnice , ale spíš bude porifx 🙂
Odpovědět
@sigimarek pokud dáte do stropu cca 40cm vaty, do podlahy cca 15 cm polystyrenu a na ten obvod aspon těch 15 cm polystyrenu, tak myslím že vás to nezrujnuje a ztráty budou okolo 5 kw :) Akorát jde o to, že nyní vám čistá elektrrika neprojde přes PENB ve stavebním povolení.
Odpovědět
@petr13 děluji mockrát za Váš názor ještě to prodiskutujem pořádně 🙂
Odpovědět
@sigimarek O jaké podlahovce (případně alternativách) vlastně uvažujete? teplo-vodní podlahovka / el. kabely / el. rohože / radiátory / aktivní rekuperace? @petr13 pokud se bavíte o el. kabelech/rohožích, raději bych dal do podlahy 20cm (myslím, že 20 se standartně dává do pasivu). Máme 15cm v podlaze, tepelné čerpadlo. A teploměr, který mám na základovce leze nahoru, když topíme.
Odpovědět
@sasynkamil el kabely , teď je nějaká novinka takový "pásy" ? A máme takovej nápad to udělat s výměníkem s krbovkamy ( vložka ) to si myslím že je asi nejlepši než to vytápět pořád elektrikou , přepnu si to a vytopím to krbovkamy , co myslíte ? 🙂
Odpovědět
@sigimarek možností je spousta, ano.. topené kabely, rohože, trubky kde proudí teplá voda, infra panely (na stěnu, na strop), radiátory, aktivní rekuperace atd. atd. Nic z toho není extra nového. Je toho plný internet a mraky diskuzí jak na tomto portále tak na jiných (třeba tady https://www.tzb-info.cz/). Na vašem místě, bych nejdříve načerpal informace a až pak se ptal na konkrétní věci/zkušenosti na základě toho co vám nejvíce dává smysl. A pokud bych měl odpovědět na vaši otázku ohledně krbovek apod. ... můj názor - ani náhodou. My máme tepelné čerpadlo a teplo-vodní podlahovku a když si chci udělat oheň tak jej udělám na zahradě a s dětmi opečeme buřta apod. Nemusím řešit suché dříví/skladování peletek, prašnost v domě, kdy zatopit apod.
Odpovědět
@sasynkamil takhle to má kolega z práce a má novostavbu , sice nemá podlahovku ale radiátory , do toho má krbovky ale né s vyměníkem , a žadný prach , smrad malinko jen když přidá poleno , jinak vůbec nic .. takže mě to přijde fajn , čerpadlo nechci vůbec , Ale řikám , každyho věc každého názor proto se ptám 🙂) děkuji.
Odpovědět
@sasynkamil 20cm do podlahy do pasivu je málo.
Odpovědět
@adula000 Osobně za mě krbovky ne, vyzkoušeno. Nevěřím tomu že kamarád se nesnažil aby bylo uklizeno a trochu smrádek který znamená i prach a že budete častěji malovat. Moc s tím neušetříte ani při pořízení a ani při provozu. Brzo vás přestane bavit běhat domu a zatápět, dělat dřevo a někde ho min. 2 roky sušit. Když by jste chtěl větší komfort tak pořídíte AN a to už jste s cenou komínu, kamen, AN, komponentů regulace + instalace na ceně TČ, které bude topit a ohřívat TUV za 1/3 provozních nákladů a získáte docela dobrou sazbu EE pro celý dům. A k tomu rozhodnutí zda PT, tak určitě podlahu.
Odpovědět
@wpavel Přesně tak. @sigimarek 1. Radiátory se dnes do novostavby nedávají, jedině do rekonstrukcí. 2. Dnes je módní mít krbovky, ale ve většině případu si je dávají lidé, kteří předtím netopili. Pokud má člověk les (v tom případě i AN), nebo je opravdu "pro přírodní typ", tak to má smysl. V ostatních případech člověk ten krb používá protože musí (tzn. za cenu práce se dřevem a dalších negativ zde míněných, tak ho topení dřevem výjde levněji než elektřina, plyn, TČ (investice + provoz). Takže za mě: a) Bez krbu Něco co projde stavebním povolením po roce 2000. Třeba TČ. Jen elektrokotel už neprojde. b) Pouze krb s co nejmenším výkonem - jen pro romatiku 🙂 A k tomu něco co projde stavebním povolením po roce 2000. Třeba TČ. Jen elektrokotel už neprojde. b) Krb s AN, ale smíření s tím, že se na celý život uvážete k těm pracím okolo a dalším negativům okolo (komín, prach, práce se dřevem, míst místo na uskladnění dřeva atd.) + k tomu nějaký ohřeve vody
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?