Podlahové topení do pasivního domu

Dobrý den, chci se zeptat zda máte někdo zkušenost s podlahovým topením v pasivním domě a jakou jste pak případně zvolili podlahu (dlažba nebo vinyl). Díky
Odpovědět
Zdravím. No zkušenost s pasivním domem nemám, ale zkušenost s podlahovým topením ano. Pokud ten dům je doopravdy pasivní, pak by ho měl stačit vytápět bez problémů i teplý vzduch. Ovšem pokud chcete teplo sálavé, pak podlahovka. Obojí má svá pro a proti, ostatně jako všechno. Pokud podlahovku, pak raději bych volil teplovodní než elektrickou, do teplovodní můžete energii dodat, jakým zdrojem chcete (jako že v pasivním domě se skoro netopí). Dlažba je pro přenos tepla ideální, ovšem může být dost nepříjemná v období, kdy už moc teplo není a ještě se netopí.
Odpovědět
Děkuji za odpověď...to je to, že vše má své pro a proti. Byli jsme v pasivním domě, kde se přitápělo přímotopy a teplo tam teda nebylo a hlavně byla zima od podlahy, tak jsme se rozhodli právě pro podlahovku. S tou dlažbou by to bylo ideální pro podlahovku, ale jak píšete může být nepříjmená. Vy máte podlahovku?
Odpovědět
Já mám podlahovku, to jinak bych se o ní nevyjadřoval, i když teoretizovat se dá taky. Podlahovku teplovodní. Když už, jak jste byli v tom pasivním domě, byl to doopravdy pasivní dům? Poněvadž v pasivním domě se skoro netopí, tak proč by tam měla být zima, když přitápěli přímotopy. Tomu nerozumím. No ty přímotopy, pokud to byly konvektory, tak to je v jistém smyslu vytápění teplým vzduchem.
Odpovědět
@kytimyti Teď jsem někde četla, že 30m2 v pasivním domě vytopí 10 čajových svíček.....v pasivu jsem nikdy nebydlela, ale podlahovku máme :-). Chystáme se stavět dům-ale jen NED a podobné problémy taky řeším. Podlahovka je o určitém komfortu-teplo od noh je super. Myslím, že hodně lidí vám to bude vymlouvat, jako zbytečnost (stejně jako krb v pasivu). Teplotovdní podlahovka má podle mě jednu nevýhodu, která je v pasivu zásadní a to je určité "zpoždění"- trvá delší dobu, než se podlaha zahřeje a naopak po vypnutí ještě nějakou dobu sálá (což je v pasivu taky nevýhoda). Elektrická přímo pod dlažbu (plovoučku, cokoliv) toto nemá, hřeje rychle, vychladne rychle-prostě se to lépe bude regulovat. A dlažba v létě je pro mě nepříjemná a celkově tvrdá na chůzi (ale já chodím doma na boso :-) ). No uvidíte, co napíšou lidé, kteří v pasivu bydlí...ale možná bych zvažovala jako alternativu dát na podlahu dřevo, nebo korek, nebo prostě něco "teplého" příjemného. A el. podlahovku třeba jen do koupelny.
Odpovědět
Na 100% to byl pasivni dum.
Odpovědět
@kytimyti v pasivu nikdy nebudete cítit teplou podlahu. Dům má tak malou ztrátu že k vytápění stačí voda o teplotě jakou chcete mít v místnosti. Takže podlaha stále bude pocitově studená. Kolik bylo v tom navštíveném domě stupňů?
Odpovědět
@kytimyti Navštívili jsme několik PD s podlahovkou a přímotopy. U podlahovky s vinylovou podlahou jsme nepoznali, že topí. Majitel říkal, že to taky nepozoruje změny - na rozdíl od dlažby. Záleží, z čeho bude podlaha - studená dlažba, plovoučka nebo teplá - dřevěná, vinyl, koberec, korek. To bude mít velký vliv na pocit tepla od nohou, možná větší než samotný typ vytápění. My jsme změnili názor a budeme mít přímotopy místo podlahovky: - pro někoho může být problém vzhled a horšího využití prostoru - my s tím problém nemáme - na druhé straně rychlejší reakce na změnu teploty v místnost a cena - proč zbytečně utrácet za podlahovku, která sepne na pár hodin v mrazivých dnech (kolik těch je dnů v roce navíc rekuperace nám bude přitápět v přechodném období.). Raděj investujeme ten cenový rozdíl do kvalitnější podlahy. Ani jedno řešení špatně, zaleží co budete mít na zemi, kolik do toho chcete investovat a co je vám sympatičtější řešení
Odpovědět
No je pravda, že kdyby ten pasivní dům měl v -12, -15 stupních nebo odkud jste, jaká je výpočtová teplota, tepelnou ztrátu třeba jen 1kW, tak to topení skoro nepoznáte, ať topíte, čím chcete. A tak ta podlaha asi fakt pocitově teplá nebude. Tak u toho pasivu to bude spíš o tepelném odporu podlahy. Materiály o velkém tepelném odporu pro pocitově "teplo od nohou" než o podlahovém vytápění, jak jsem uvedl, 1kW pro celou chalupu, to se doopravdy asi poznat nedá, a to tím 1kW se topí jen při těch -15, při nule jen např.0,5kW. To už bych asi ani ty přímotopy nedával a topení řešil dohřevem rekuperace (tu tam tak či tak musíte mít).
Odpovědět
@bamak To bych si dovolil trochu nesouhlasit, ne s tím, co jste napsala, nýbrž s tím, že teplovodní podlahovka má nevýhodu proti elektrické. Já bych její vlastnosti označil spíš jako obrovskou výhodu. Netvrdím, že elektrická podlahovka je na ..., ale osobně na co mi je, že podlaha se rychle nahřeje a rychle vychladne. Teď se tedy bavíme o NED, o pasivu už jsem tazatelce něco napsal, ačkoliv pro pasiv to obecně přiměřeně platí taky. To, že člověk pociťuje teplo nebo chladno, bývá moc o tom, zda předměty teplo vyzařují či nikoliv (sálají nebo ne). Právě v NED jde hodně o akumulaci tepla, kterou právě teplovodní podlahovka umí podstatně lépe než ta elektrická (jsou tam tuny anhydritu, které musí prohřát, a v trubkách nějaká ta voda, která má vysokou tepelnou kapacitu, v tom je ta akumulace energie). Nejsou tam takové výkyvy horká - chladná, je to zhruba teplá - vlažná. Je to něco jako u elektrického vaření rozdíl sklokeramika a litinová plotýnka. Přesně jak jste uvedla, elektrická nějakou dobu hřeje, nějakou dobu nehřeje (dá se říci), čili pocitově mám chvíli od podlahy teplo, podruhé zase chladno, k čemu je to dobré? Není potřeba podlahovku vyhřívat rychle v domě, který je trvale obydlený (to by se spíš možná hodilo na chalupu), vždyť venku se teplota obvykle také nezmění o 10stupňů za hodinu. A teplovodní podlahovka se reguluje perfektně, to není pravda, že to je problém. Ovšem je potřeba, aby topení reagovalo na teploty venku, ne na teploty v objektu, a chce to více představivosti a trpělivosti, ale vyreguluje se jednou a navěky. To se tedy nesnažím obhajovat jedno (co mimochodem mám) a hanit druhé, snažím se o nestranné srovnání.
Odpovědět
@ondra_cha Taky nevyzdvihuju elektrickou proti teplovodní, ale např. v koupelně mi příjde rychlé ohřátí podlahy zásadní. Samozřejmě v prosinci, lednu, únoru když se topí kontinuálně, tak máte s teplovodní pravdu ( i když u pasivu nevím jestli je nutné tak dlouho přitápět), ale v přechodném období-což může být taky několik měsíců, tak mi to moc fajn nepříjde čekat den, než se podlaha ohřeje, pak vysvitne slunce a já tam další 2 dny budu větrat a chodit v plavkách (s trochou nadsázky)-ale je to jen moje představa. A v koupelně o to více a to už je moje vlastní zkušenost, kdy i přes podlahovku máme všude nějaké koberečky, protože se prostě po většinou nevyplatí zapínat, protože se podlaha nezahřeje a řešíme to žebříkem. Proto píšu, že bych velmi zvažovala "teplou" podlahu obecně. P.S. nevím, jestli mi chybí představivost, ale trpělivost určitě ano :-D....takže proto tento názor ;-)
Odpovědět
Zdravím Vás všechny, jenom taková malá zajímavost - pokud v pasivním domě vytopí 10 čajových svíček 30m2, znamená, že je potřeba zhruba 300W (našel jsem, že 1 hořící svíčka by měla 30W) ale pro návrhy vzduchotechniky atd. se uvažuje, že lidské tělo vyzáří asi 90W (na netu jsem našel hodnoty okolo 180W, v horečce 210W) takže pokud by byli v pasivním pokoji o 30m2 dva lidé nebylo by třeba topit :) To neberte samozřejmě uplně vážne :)
Odpovědět
@sydnygrygera Jo, to není zas tak špatná úvaha, 30m2 = 10 svíček, kdyby bylo celkem 120m2, bylo by to 40 svíček, z toho 40x30=1200W, tak to jsem se zas tak nespletl, když jsem napsal 1000W. (ten dům neznám, nezbývá než vše jen odhadovat). Nezapomeň ale na to, že žádná rekuperační jednotka není perpetuum mobile, vždy je nějaká ztráta, tu musíš také nějak vykrýt. Ale vždyť to tvrdím pořád, že v pasivu se takřka netopí. A tak mi tam ta podlahovka moc nesedí. Spíš krytina o co nejvyšším tepelném odporu.
Odpovědět
Článek se načítá
@sydnygrygera Tak tak...to se o pasivech tvrdí, ale pak nevím jestli bych se odvážila pozvat větší návštěvu-abysme nevyhořeli :-).
Odpovědět
@bamak Co člověk, to názor, sto lidí = sto názorů. Já jsem se také nevyjadřoval konkrétně ke koupelně, to jsem psal obecně, a taky záleží na tom, co konkrétní člověk v koupelně požaduje. Do koupelny v pasivu asi tu podlahovku slaboučkou třeba ano, to jo. Však v NED si můžete dát do koupelny obojí přece, elektrickou i teplovodní a používat to kombinovaně, to se nevylučuje. Původně jsem si to také tak chtěl udělat, ale nakonec jsem se na to vy..... mám tam jen teplovodní. Sprchuji se v sprchovém boxe, a tak je mi srdečně buřt, zda je v koupelně 19 nebo 24. Na umytí rukou a tak je to vlastně taky jedno. Mám tam nachystáno i pro radiátor (s teplotou podlahovky nebo v něm může být ještě topné těleso), ještě tam není, zda jej tam kdy dám, nevím, dosud jsem žil bez něj a na funkci (koupelny) to nemělo vliv. Podlahovka teplovodní v koupelnách se také obvykle nenavrhuje tak, aby vykryla všechny tepelné ztráty té místnosti, už z toho důvodu, že tam na to většinou není dostatečná předávací plocha podlahy, proto tam bývají další zdroje tepla (radiátor, elektrická podlahovka). Další otázka je, zda byste udržovala v koupelně teplotu pořád, nebo nahřát to tam jen ke koupání, ona ani ta elektrická podlahovka se taky nenahřeje za minutu (je třeba to tam zapnout v předstihu), a taky nahřátá podlaha neznamená zrovna úplnou tepelnou pohodu v případě, že ostatní konstrukce jsou "chladné". Ono to souvisí všechno se vším zkrátka a možností je řada. Také mě mimo jiné napadl infrazářič, ten hřeje člověka takřka za moment, pořizovací cena a možnost nekvalitního řemeslnického provedení nízká proti té elepodlahovce, a nemá žádnou setrvačnost, dříve to bývalo dost běžné, dnes takřka zapomenuté, asi to není v této době v módě, to v reakci na to, jak jste napsala čekání na ohřátí podlahovky a potom větrání... No možností je vždy víc, chce to jen na všechny si vzpomenout, probrat jejich vlastnosti, a pokud možno nepodléhat reklamám, to je strašná zhouba, jak vidím, čemu jsou lidé ochotni uvěřit a zaplatit, když to naoko pěkně vypadá, šikovně se jim to podá a nezmíní se nevýhody.
Odpovědět
Děkuji všem za názory,určitě ještě popřemýšlíme a poradíme se s projektantem.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 7 měsících
@kytimyti Jak jste se nakonec rozhodli? Akorát stojím před rozhodnutím, jestli do pasivu teplovzduch nebo podlahovka. S podlahovkou je prý problém jediný a to regulace (setrvačnostú. V domě prý bude často přetopeno, což je zase otázka, jeslti bude takový problém. Jestli bude na pár hodin 25 namísto 23, tak to problém není, jeslti ale 28, tak to už je fakt jít do plavek :)
Odpovědět
Bez podlahovky,jen TC s rekuperaci vzduchu :-)
Odpovědět
@ondra_cha zaujalo mě "krytina o co nejvyšším tepelném odporu" prosím, jaká to je?
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
@kytimyti Potřebujete řešit topení, ohřev TUV, letní chlazení a ventilaci. Teoreticky to vše umí aktivní rekuperace. Až na tu drobnost, že komplet cena včetně rozvodů se pohybuje v řádech 300t a výš. Pokud se jednotka podělá, nefunguje nic. Podstatně levnější a jednodušší je vykašlat se na Pasiv a postavit NED + TČ s teplovodní podlahovkou a pasivní rekuperaci.
Odpovědět
Profilova fotka
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?