Podlahové topení - jak řešíte regulaci?

Dobry den. Jak resite regulaci elektrickeho podlahoveho vytapeni? Stavebnik mne laka na teplovodni s tim, ze se kabel u elektrickeho muze poskodit tim ze na tom stoji nabytek. Co myslite? Dekuji.
Odpovědět
1
2
@vetor3x regulace se řeší termostaty a není vhodné dávat kabely pod zakrytá místa. Osobně preferuji teplovodní podlahové topení. Pokud jednou zjistíte, že topení eletřinou není to pravé, lze vyměnit topný zdroj. Je nižší materiálová cena, nemusíte se starat o rozmístění nábytku protože je samoregulační. Navíc není problém se svépomocnou realizací
Odpovědět
Profilova fotka
My třeba v místě kuchyňské linky nebo pod vestavěnými skříněmi odporový kabel schválně nemáme. Montáž kabelů a vylití podlah nám dělala firma, co stavěla celý dům, takže tam by měla být dostatečná tloušťka materiálu vůči poškození. Termostaty máme zalité v podlaze a pak hlídá teplotu i čidlo ve vypínači. Spínání topení je pak přes Loxone.
Odpovědět
Měnit zdroj vytápění asi nebudu. Plyn. přípojku dělat nebudeme, byli by to celkem vysoké náklady prozatím k ničemu. Časem by asi dodělat šla, ale zase nevim jak je to v dřevostavbě s dodělávkou rozvodů, asi bych na to časem nešahal pokud by cena nešla třeba desetinásobně navrch oproti nynějším cenám. Za mě důvody proč zatím vyhrává el. podlahovka: 1) cena - nemusí být kotel, kabely levnější jak teplovodní podlahovka 2) dobrá regulace - lze v každé místnosti topit jinak 3) při TZ do 4kW je provoz el. a teplovodní skoro stejný 4) EON nebo jiný poskytovatel mi dá na 20h denně levnější tarif na elektřinu, kterou využiji na vše 5) když se kabely zalijou do anhydritu tak prý poškození kabelu nehrozí
Odpovědět
@vetor3x co se týče regulace, tak samozřejmě i u teplovodní podlahovky můžete topit do každé místnosti jinak, to řeší průtokáče. S regulací je to samozřejmě horší.. no a EOn vám poskytne stejný tarif i na elektrokotel, přímotopy nebo tč.. a el. podlahové topení je náchylnější na poškození více než teplovodní - neb sice obojí máte zalito v anhydritu, ale u el. topení pokud zakryjete plochu nad ním hrozí "přepálení" a tím vám tedy hrozí poškození.. Takže je nutné si velmi dobře rozmístit, co kde budu dispozičně mít, jinak všechno musí "na nožičky" a nechat otevřený prostor. Nicméně pokud jste rozhodnut pro el. podlahové topení, není to samozřejmě nic proti ničemu ani špatně. Jinak co se regulace týče, tak v okolí co vím taky hodně používají Loxone nebo Jablotron a jsou všichni spokojení.
Odpovědět
@vetor3x Zamyslet se nad u nás stále opomíjeným stropním sálavým a vše je vyřešeno a můžu i chladit.
Odpovědět
@vetor3x 1) Na 1 m2 použijete asi 7m trubky kterou koupíte 1 m za 15 kč. Kolik bude stát 1 m 2 topného kabelu nebo rohože si zjistěte. Termostat stojí 2600 kč x 5 = 13000 rozvaděč pro PT pořídíte za polovinu 2) U vody to také není problém a nějaké útlumy jsou u podlahovky nesmysl. 3)Tazatelka nepíše, jaké budou TZ. Tu hodnotu, co uvádíte 4 kW je myšleno tak že cena za topeni EE nebude tak hrozná, ale každý jiný způsob topení bude provozně levnější. 4) Skoro ta samá sazba je u TČ. 5) Poškození mechanické asi nehrozí ale pod nábytkem, kde se bude prostor přehřívat může dojít k poškození kabelu. Při použití TČ a stejné spotřebě EE vyrobíte 3x více tepla než top. kabely. A v létě můžete i PT a TČ dům chladit.
Odpovědět
@wpavel TČ určitě nebude. U nás se nevyplatí. Bude buď podlahové topení elektrické nebo teplovodní... teď otázka co se vyplatí více... Opravdu netuším. Líbí se mi ta regulace, u teplovodní teda nic moc... Jen kotel sežere 25 000 na pořizovací ceně a ještě bude zabírat místo v TM. Elektrická mi příjde o hodně jednodušší.
Odpovědět
@vetor3x Pro elektrickou podlahovku potřebujete cca 7m kabelu/m2 za cca 60Kč/m. Do každé místnosti termostat 2500 Kč, elektrické rozvody, proudový chránič a jističe pro každou místnost . V případě teplovodní je cena trubky kolem 15-25Kč/m2 a stejně cca 7m/m2, 17000Kč kotel a 3000 Kč rozdělovač. Ten rozvaděč je levnější, než kolik Vás bude stát rozšíření el rozvaděče u elektrické podlahovky. Představa, že si budete v NED domě s PT regulovat teplotu podle nějakého plánu je nesmyslná. To nefunguje. Provozní náklady jsou v případě teplovodní i elektrické podlahovky stejné. U teplovodní podlahovky se nestaráte o dispozici nábytku. Naopak úmyslně jsem dával trubky i pod vestavné skříně, pod postel, do sprchy apod.
Odpovědět
@vetor3x Neberte to tak že tu dělám reklamu na TČ, osobně ho nemám. Jakou máte představu, že do toho mobilu na tu regulaci budete koukat, za pár roků usoudíte že to skoro není potřeba. Jakmile dáte kabely tak už bude vždy topit tím nejdražším způsobem, ovšem někdo peníze neřeší. Když dáte PT může být zdrojem tepla cokoliv a bude to určitě levnější. Napište předpokládané TZ domu. Kotel určitě pořídíte za 15 000 a ty ušetříte na ceně za kabely. Berte to jako diskuzi, a ne za nějaký nátlak.
Odpovědět
@vetor3x Ještě doplním, že o mechanické poškození opravdu nejde. Jde je o to, že elektrické podlahovka má konstantní plošný výkon bez ohledu na zastínění nábytkem, kobercem apod. Aby se ten výkon vyzářil, musí se zvýšit teplota. Teoreticky v mezních případech může dojít k termálnímu poškození kabelu. To ale prakticky nepřipadá v úvahu. Horší je, že může dojít k poškození finální krytiny a stoupá ztrátový výkon do podloží. Proti tomu u teplovodního PT na tom nezáleží, V trubkách obíhá voda s nastavenou teplotou a pokud určitou část odizolujete, tak se jen voda v zastíněném místě neochladí a výkon se předá jinde.
Odpovědět
Zdravím. Z dlouhodobého hlediska je topení čistě přímotopnou elektřinou nesmysl. Elektřina půjde nahoru, němci už teď platí v přepočtu skoro 8Kč/kWh, tedy dvojnásobek oproti nám. A nevypadá to že by se mělo zlevňovat, neexistuje levný zdroj energie. Asi neplánujete barák na 10 let a nebudete chtít předělávat topení na úspornější zdroj až se náklady na EE zdvojnásobí, že? Teplovodní rozvody můžete krmit čímkoliv, TČ, kotel na TP, soláry, kondenzační plynový, elektrokotel. Při výměně zdroje budete mít triviální úpravu při napojení na celou soustavu. Topné kabely jsou jednosměrný lístek. Němci mají tradičně nejdražší elektřinu to je pravda, ale my budeme jejich budoucí vzrůst cen kopírovat, VO cena je stejná, je to otevřený trh. Už teď přišli na to že když vypnou JE (jsem pro všemi deseti), obnovitelné zdroje je neudrží a začínají stavět plynové elektrárny. Co budou dělat potom, těžko říct, ale levnější to nebude.
Odpovědět
@wpavel TZ by mělo být max. 4
Odpovědět
Článek se načítá
@vetorx Jestli bojujete s místem v TM, existuje varianta napojení teplovodní podlahovky na vnořený výměník v elektrickém boileru, kde se dá silnější topná spirála (trochu víc než vypočtené TZ). Teplotu do podlahovky regulujete trojcesťákem, odběr TUV je přímo. Dražice dělají boilery s dvěma výměníky nad sebou a ten horní můžete použít pro ohřev třeba pomocí TČ. @zubr487 Pro mě má elektrická podlahovka jen dvě výhody: Kotel opravdu nezabere místo a nižší zástavbová výška výsledné podlahy. Jen kvůli té výšce jsem se při rekonstukci bytu rozhodl pro elektrickou podlahovku na pouhých 4 cm pir izolace. Každopádně letos do baráku půjde teplovodní.
Odpovědět
@kofejn to máte pravdu. Elektrická podlahovka (mokrá) stačí cca 4cm a teplovodní 5cm. Při rekonstrukci je to výhoda, ale v novostavbách ? Variantu s bojlerem mám, ale opačně. Uvnitř mám nerezový výměník pro ohřev TUV.
Odpovědět
Přesně tak, do při těžké podlaze mi to smysl nedává.
Odpovědět
Pořád nevim co zvolit... teplovodní nebude mít třeba za 15 let s přechodem na tepelné čerpadlo... elektrická je levnější a dá se skvěle regulovat... ale.. elektřina může být za 15 let strašně drahá, že se to vůbec nevyplatí...
Odpovědět
@vetor3x S tou regulací el podlahovky to není žádná sláva. Bohužel regulátory by potřebovaly ekvitermní regulaci a ty moje od Devi jí nemají. Při normálním počasí to funguje docela dobře, ale při rychlé změně počasí, a to je teď docela často, to prostě nezvládnou. Tepelná kapacita podlahy je srovnatelná s teplovodní. Chvíli jsem si hrál s útlumama, ale projel jsem víc, než s nastavenou konstantní teplotou místnosti. Útlum zůstal jedině v koupelně (útlum 21°C, topení na 23°C)
Odpovědět
@vetor3x Při porovnání ceny elektrické a teplovodní vycházíte z čeho ? To máte nějaké cenové nabídky ?
Odpovědět
@vetor3x Když vám se líbí ty termostaty v každé místnosti, a to vodní podlahovka nepotřebuje.
Odpovědět
Pokud někdo nechápe, že u teplovodu můžu kdykoliv změnit zdroj energie, tak diskuse jestli elektřina nebo ne, je zbytečná. Navíc u teplovodu je opravdu potřeba zvětšit TM proti projektům, které počítají pouze s topným kabelem. K tomu tedy bych řekl že je ještě potřeba komín To vše jsou peníze navíc. Já sám jsem s projektantem měnil rozměry TM asi 3 x 🙂 , nejdříve peletový kotel, takže komín navíc, pak jsem ztroskotal na tom, jak ty pelety dostat do kotle, a protože jsem nechtěl dál zvětšovat TM kvůli podavači pelet a přidávat další objekt, kde budu zdroj tepla skladovat 🙂 tak jsem pořídil TČ. Sice mám komín zbytečně navíc, ale kdo ví, třeba pořídím za X let kotel na dřevo-) Co se týče regulace, taky jsem byl nadšenec ve fázi projektu, jak si budu regulovat teplotu v jednotlivých místnostech, a vyplácal jsem asi 20K za nesmyslnou regulaci od loxone, ono je to hezké když Vám to člověk vidí jak si v aplikaci cestou z práce přitopím třeba v obýváku, ale je to podle mě zbytečnost. Jak dodavatel TČ tak i topenář nezávisle na sobě mi řekli, ať se na to vykašlu a nechám celý barák na jednu teplotu. Máme přízemí a jedno podlaží, a teplota je +-1 st C v jednotlivých místnostech. Nic nereguluji a dva roky jsem naprosto v pohodě s topením i v létě s chlazením. Nastavím teplotu a nazdar. Samozřejmě že vyznavači regulace a ekvitermních křivek budou mít jiný názor. Já to beru z pohledu laika a pohodlí bydlení.
Odpovědět
Vyberu teplovodní. Děkuji všem za rady. Další otázka k tomuto spojená.. vyplatí se na TZ domu 4 (86m2 užitné plochy) tepelné čerpadlo za nějaký rozumný peníz nebo řešit klasicky elektrokotlem?
Odpovědět
@vetor3x Jen s elektřinou neprojdete PENB. Náš barák má TZ cca 3kW a stejně budeme mít tepelko od Panasonicu i s ohřevem TUV. Až odejde, tak místo něj třeba pořídím elektokotel nebo už budou ceny čerpadel zase níž. S plynem bychom prošli, ale platili bychom další paušál za plynoměr a přišli bychom o nižší tarif na elektřinu. Plynové kotle mají dost vysoký nejnižší výkon (našel jsem asi 1,8kW), takže buď by cyklovaly, nebo bychom museli dát další bandasku do TM. No a topeniště v obývaku jsme nechtěli, tak nám zbylo to tepelné čerpadlo.
Odpovědět
@kofejn momentálně je naprojektovaný krb a solarní ohřev tuv. Krb chci. Přemýšlím jestli ty solary nebo tepelko.
Odpovědět
@vetor3x Solárama se v zimě neohřejete a v létě není kam to teplo poslat. Ono vás asi přejde i topení v krbu, jestli máte TZ ke čtyřem kilowatám. Škrtnul jsem komín do pasivu, krb i akumulační obestavbu a určitě 80kKč je doma. Tedy půjdou do toho čerpadla.
Odpovědět
@kofejn v létě ne, ale v létě by to šlo do TUV na sprchování a vanu, tam je dle projektanta vypočítána největší spotřeba elektřiny, právě na ohřev TUV. Ohledně krbu, vždy jsem po něm toužil. V dřevostavbě je trošku problém s tím, že se lehko přetopí, ale tato vložka by měla být https://www.give.cz/p/bef-home-feel-6 nebo https://www.give.cz/p/bef-home-passive-6 celkem vhodná alespoň dle info co jsem dostal. Neměla by to extrémně přetápět. Špekuluju jestli vyhodit kotel s krbem a komínem + soláry pryč a místo toho dát TČ, které by prošlo PENB společně s teplovodní podlahovkou.
Odpovědět
@kofejn jen pro vaši představu ušetřil jste jistě víc tím škrtnutím krbu :-) Komín máme za 35000 vč. montáže a teď řeším akumulační obestavbu krbové vložky Romotop a to se s vložkou pod 100 000 nedostaneme bohužel. říkám si že když u komín máme že tam možná postavím aspoň nějaká Jotul kamna. Máme teda TZ 7.
Odpovědět
@vetor3x Boiler máte v létě nahřátý za chvíli, jenže pak termické kolektory to teplo někam musí umořit. Takže to buď pošlete do bazénu, který bude za chvíli jak polívka, nebo budete muset kolektory zakrývat. Kolektory jsou nebrat, je to další věc, o kterou se musíte starat. Když koukám na tu vložku, tak těch ušetřených 80000Kč je ještě nízký odhad. Jinak s tím vám nepomůžu, jak jsem si to vyškrtl z hlavy, už jsem další podrbnosti o vytápění pevnými palivy nezjišťoval. Jen co mě trklo: minimální výkon 3kW se mi zdá dost. Musíte to obestavět, aby to teplo nešlo hned do prostoru. No a obestavba zase zabere dost místa v místnosti. @zubr487 bude vědět víc
Odpovědět
@jajinka121 :-) Měl bych krb a stejně bych musel řešit topení a ohřev vody. Fakt docela drahá sranda. Komín jsem našel nějaký do pasivu za 60kKč (máme patro). Dřevo budeme mít na opejkání buřtů.
Odpovědět
Otázka.. když jsou v projektu solární panely a ve finále je nepostavím, bude problém na kolaudaci?
Odpovědět
@vetor3x Žádate o dotaci? Jinak měl by se předělat PENB a asi změna stavby před dokončením.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?