Podlahové topení - jsou lepší kabely nebo rohože?

Zvazujeme podlahove topeni - dum drevostavba. Firma, ktera bude stavet nabizi rohoze, nekde jsem se ale docetla, ze kabely jsou lepsi. Co radite? Vim, ze instalace rohozi je lehci. Spise me zajima vykonnost, pocit, lepsi pomer cena/vykon, zivotnost, zkusenosti, nasledna cena za platbu topeni a pod.:)
Odpovědět
Profilova fotka
@linee Tak já asi přímo neporadím, jestli rohože nebo kabely... Já původně uvažovala do naší dřevostavby elektrické kabelové topení (rohože se prý hodí spíše do menších místností - chodba, WC, koupelna), ale nakonec jsme zvolili podlahové teplovodní... zatím nebydlíme, takže letos v zimě poprvé vyzkoušíme... Ale co jsem studovala a řešila s "odborníky", tak prý problém s elektrickými kabely, potažmo rohožemi je prý v tom, že se musí nějak hledět na rozmístění nábytku, ale nějak podrobněji jsme to neřešili, protože nakonec vyhrálo sice cenově náročnější, ale prý lepší teplovodní...
Odpovědět
řeším podobný problém a také zatím marně....švagr má teplovodní, ale mi se do toho moc nechce -on má zděný dům bez zateplení (zatím) a v zimě měl z hodin ventilátor....navíc mně odrazuje to, že nejdříve zahřeju vodu a pak ta voda zahřeje podlahu a teprve pak se zahřeju já. samozřejmě další věc je kotel - místo, životnost...asi půjdu do el. folii a rohoží - stavíme NED dřevěný domek s krbem, a patro víceméně využívat nebudeme - jen když přijedou děti.Ale pokud se v této diskuzi objeví někdo, kdo mně dokáže přesvědčit o výhodnosti teplovodního - uvítám to! a co se týká "problému s nábytkem" v problém já nevidím - dává se to cca 30 cm od zdi - tam kde většinou stojí ten nábytek a já opravdu nemám v plánu se ve svém domě plížit podél stěn... :-D
Odpovědět
@fofrtom ... a švagr topí elektřinou nebo plynem? díky :-)
Odpovědět
no právě že elektřinou - plyn není k nim vůbec přiveden. Ale fakt přiznávám, že jsem pořád na vážkách - někde jsem se dočetl, že to snad funguje podobně jako ty infra ohřívače co bývaly v koupelnách - pokud jste v dosahu a před ním - tak hřejí - jinak je zima....Doufám, že to je nějak jinak - líp! Chtěl bych aby se zapojil někdo, kdo SKUTEČNĚ takto topí....
Odpovědět
@fotrtom Prave proto jsem dala do diskuze na vyber jenom rohoze a kabely:)) teplovodni nechceme - je to drazsi, komplikovanejsi a nejak me to nepresvedcilo. Chceme urcite do obyvaku krb, do pokojiku primotopy, ale do kuchyne, koupelny a obyvaku bychom dali podlahovku. S nabytkem ani kuchyni problem nevidim - dava se to jenom do urcite casti, s kabelama je to pry ale v tomto ohledu jednodussi. Co te presvedcilo o rohozech?
Odpovědět
zatím jen internet a firma která mi to staví.....bohužel....A trochu začínám pochybovat - je to strašně jednoduché a rychlé - co se týká montáže - tak možná to je hlavní důvod proč mi nabízejí právě toto...mít místnost navíc, asi bych vybral peletky...A rohože od Fenixu bychom dali do kuchyně, koupelny a chodby, folií do jídelny, ložnice a obýváku.
Odpovědět
@fotrtom nam to take nabidla firma, ale bojim se toho, ze je to kvuli tomu, ze je to rychle...za m2 ale chteji 1100 Kc, co nam pripada uz hodne. Jeste bych dala rohoze do koupelny, ale do obyvaku+kuchyn mi to pripada moc velka plocha... Tak doufam, ze se nekdo s vlastni zkusenosti ozve:)
Odpovědět
Profilova fotka
my máme elektrické topné rohože v celém domě od firmy DASIX..Ještě nebydlíme ani netopíme, ale od lidi co už je mají mám kdo dobřé reference..
Odpovědět
@snoubenec podlahovku máme, ale teplovodní...ale reaguju spíš na ty přímotopy, to není dobrý nápad, naši kamarádi si je před rokem dali a už je mění, jde z toho studené teplo a jakmile je vypneš je zima...
Odpovědět
zkouším znovu - topíte někdo topnými rohožemi resp. folie. stále marně ve svém okolí hledám někoho se zkušenostmi.....
Odpovědět
@fotrtom Zkus se podívat na slovenskou verzi MS, myslím, že tam toto téma je. :-)
Odpovědět
@fifina86 V tom prípade majú zrejme slabo izolovaný dom, ak bleskovo klesá teplota. Mať vypnuté topení napr. 3 hodiny by sa nemalo u novostavby vôbec prejaviť... Iste, ak je nejaký ohrievač zapnutý, zrovna v prevádzke, vysiela na človeka určité množstvo infra vĺn, ktoré spôsobujú, že je človeku teplejšie. Podobne ako slnko. Ale pociťovať nepohodu, zimu po ich vypnutí - to už nie je chyba tých konvektorov, ale domu. Je možné, že topili na nižšiu teplotu vzduchu, napr. 20°C, a tepelnú pohodu mali vďaka tomu sálaniu zapnutého přímotopu. Tým pádom ak vypol (keďže teplota vzduchu bola 20°C), pociťovali chlad. Preto, ak je dom dobre izolovaný tepelne = tepelne stabilný, nie je problém mať topení formou 4-5 el. konvektorov po 50 €.
Odpovědět
Článek se načítá
@fotrtom Hlavne aby Vám to navrhli podľa tepelnej straty domu a nie podla plochy či vytápěného objemu. V projekte by ste to mali mať uvedené. Ako tepelnú stratu v kW (kvôli dimenzovaniu výkonu), tak aj potrebu tepla na vytápění v kWh za rok. Toto číslo si vynásobte cenou za 1 kWh elektriny a budete mať predstavu, koľko Vás to bude ročne stáť. K tomu pripočítať teplú vodu a ostatnú spotrebu elektriny.
Odpovědět
@blacksr V techn. zprávě jsem bohužel našel pouze toto: potřebného tepla na vytápění za 1 kalendářní rok se pohybuje od 15 do 50 kWh/m2.....dá se z toho něco poznat resp. spočítat? (celková užitková plocha je 76 m2) Dík.
Odpovědět
@fotrtom To nebude údaj o Vašom dome. To je len uvedené rozpätie pre potrebu tepla na vytápění pre nízkoenegetické domy. Vy musíte mať JEDNO číslo, nie tak široké rozpätie. Skúste mi to poslať mailom, mám ho v profile.
Odpovědět
@blacksr ok...zkusím to zjistit a když tak pošlu. každopádně děkuji za pomoc.
Odpovědět
Tak obnovuji toto tema - nekdo s aktulnima zkusenostama? Posunuli jsem se dale a nebudou primotopy. Momentalne mame nabidku na rohoze+kabely nebo teplovodni suche (ne beton). Rozdil je pouze v cene elektrokotlu, jinak to vychazi asi nastejno. Proco se rozhodnout? Nas stavebni dozor doporucuje teplovodni, pry je mozne pak vymenit za jiny zdroj. Jenomze za jaky? Plyn nemame a nechceme, pripravy na solary nebo fotovoltaiku take ne... Tak ted nevime... Jaka je zivotnost, kvalita, komfort, uspora a pod.? Co je pro bydleni praktictejsi?
Odpovědět
My máme teplovodní podlahovku, protože topíme ještě do radiátorů Radik a v plynovém kotli je ohřev TUV. Nevím jak je to s akumulací tepla v elektrické podlahovce, ale naše podlaha, když se ohřeje, tak vydrží hřát hodně dlouho.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 4 měsících
jak jste spokojeni s el. topením? Rohože - kabely. Zajímá mně jaké máte teplo, spotřebu a jestli by jste šli to stejného systému....
Odpovědět
@fotrtom Ahoj, tak my uz bydlime. Do podlahoveho topeni bych sla znovu. Rozdil rohoze - kabely - rohoze mame v predsini a koupelce a mame tam dlazbu. Pokud bys topil porad na 20, oukej, ale jinak my topime na 21 a udrzovaci mame 18. Pokud stoupnu, kdyz je 18, velke teplo necitim. Ale urcite doporucuji rohoze do malych prostoru, urcite ne do obyvaku a pod. Podle mne to nema takovy vykon a myslim, ze i protopis. Ve zbytku mame ty Raychemy (nakonec) a velka spokojenost. Co se tyce tepla - mame moznost volby topeni podle teploty podlahy a take podle teploty vzduchu. Kdyz jsme zkusili teplotu vzduchu, tak to bylo takove to suche teplo, jako kdyz topis na radiatory a nebylo nam to prijemne. Takze topime pouze na teplotu zeme. A je to skvele. Spotrebu nevim, protoze to sleduji manzel, resp. moc nesledujeme a cekame na prvni vyuctovani. Ale mame jako doplnkove topeni krb a kdyz jsme o vikendu doma nebo ted cely den, topime v krbu, ktery nam vytopi cely bungalov. Takze za mne - podlahove elektricke rozhodne ano, radiatory uz nikdy. Rohoze do malych prostor. Teplo zamerit spise na teplotu zeme - nedoporucuji ale na vysokou teplotu, max. tak 22 st. (staci). S Raychemem jsme spokojeni. Treba kdyz topim krbem, nemusim vypinat, proste az dosahne pozadovanou teplotu (treba krbem), tak se nezapina.
Odpovědět
@linee ... můžu se zeptat, ty rohože máte jaké značky? A jakou podlahovou krytinu máte nad těmi kabely Raychem? A teplo z krbu máte nějak rozvedeno po domě, že vytopíte celý dům??? díky moc ;-)
Odpovědět
@lucijeje rohoze mame AEG. Podlaha byla boj, v obyvaku a kuchyni mame Parador, v loznici Kaindl a ve 2 pokojikach no name z Bauhausu. Teplo rozvedene nemame, ale kdyz topim, otevru dvere ve vsech pokojich a staci to. Mame bungalov.
Odpovědět
@linee ... aha, takže na rohožích máte dlažbu a nad kábly plovoučku? a kolik cm betonu nebo anhydritu máte nad těmi kábly??? prý, když se dají co nejvýš, tak o to rychlejc i reagují, ale zase je tam menší akumulace ...
Odpovědět
@lucijeje ano, na rohozich mame dlazbu a nad kably plovocku. Cm vubec zadne. Aspon nad tema kabelama. Rohoze ano, ale nevim, kolik cm. Kazdopadne Raychem se instaluje primo pod plovocku (my mame nad betonem), takze je hned teplo a nemusime cekat, nez se ohreje beton/anhydrit. Kabely tak primo ohrivaji podlahovou krytinu
Odpovědět
@linee ... ty jo, tak to slyším poprvé, že se kabely instalují na sucho, tj. ne do betonu či anhydritu ... je to asi super na rychlost reakce topení že? ale není tam akumulace ... tak teď mám zase hlavu zamotanější :-D
Odpovědět
@lucijeje je a neni. Ty kabely jsou instalovany v hlinikovych bezcich. Neni tam tak velka akumulace jako u betonu, ale take nemusime dlouho cekat kdyz prijdeme z prace, nez se zatopi a bude nam teplo. To teplo je temer okamzite a tim, ze je to primo pod podlahou eliminujes ztraty:)
Odpovědět
@linee ... a neměla by si prosím fotku té montáže? zajímá mě to čím dál víc ... :-) a nevíš, jestli to jde dát i pod vynilovou podlahu? v pokojích budeme mít vynil ale všude jinde vč. obýváku i kuchyně bude dlažba, takže tam to asi bude muset jít do betonu ...
Odpovědět
@lucijeje Jo, pod vinyl to urcite pujde, pokud mas vinyl na podlahove topeni. Je to muj nazor, ale ja bych si dlazbu do obyvaku a kuchyne nikdy nedala. Dlazba je skvela, kdyz topis, ale tech 8 mesicu, kdyz netopis, je chladnejsi, nez vinyl nebo lamino. Mohu se zeptat, proc dlazbu? Kvuli uklidu nebo kvuli teplu? Lide si ji davaji vetsinou kvuli teplu, ale opravdu nezapominej na tech 7-8 mesicu, kdyz topit nebudete...A hlavne, musis topit na vice stupnu, protoze ten chlad tam citit je, cim si myslim, ze ani moc neusetrite. Ale mozna je to vec nazoru:) Ja resila podlahu asi 4 mesice, a to docela intenzivne:) Foto montaze nemam, ale vypada to takhle:
Odpovědět
@lucijeje Jo, jinak u tohoto topeni nemusime resit nozicky na nabytku - kdyz polozis vetsi kus na podlahu, automaticky se ti kabely pod tim nabytkem vypnou (aspon jejich cast) a neprehrejou se. Takze jsme zasadne nemuseli resit co a kam nabytek kvuli podlaze. Ale treba kuchyni jsme vedeli, takze jsme tam uz na zacatku nedali to podlahove vubec + 0,5 m od zdi take ne kvuli nabytku
Odpovědět
Takže i já přidám svou zkušennost. Máme dřevostavbu od RD Rýmařov. Podlahová plocha 125m2 , jako jedinný zdroj vytápění máme el. podlahové fólie Fenix přimo pod laminátovou plovoucí podlahou a el. topné kabely pod dlažbami. Každá mistnost má svůj prostorový termostat a podlahové čidlo. Celý systém vytápění je řízen centrální řídící jednotkou BMR , dke je možné nastavit různé režimy topení pro každou místnost zvlášť. Topíme v obýváku na 23 stupňů v pokojích cca 21-22 stupňů. Sleduji spotřeby elektřiny a podle všech spotřeb jednotlivých měsíců by náklady na vytápění a provoz celého domu neměly přesáhnout 30.000,- Kč/rok. Voda se ohřívá v 300l zásobníku elektřinou za podpory solárních panelů. 4 člená domácnost kde se pere prakticky denně sprchuje se taky denně , myčka jede denně nebo ob den, 2x TV, 2x PC indukční varná deska 2x lednice s mrazákem. Prostě klasika. To topení se fantasticky reguluje nikde nemáme přetopeno, nebo naopak chladno. Nastavená teplota se udržuje v rozmezí +- 0,5 stupně spíš míň . Bylo nám doporučeno nemít v jednotlivých režimech moc velké teplotní rozdíly, protože na spotřebu je daleko lepší pokud systém udržuje konstantní teplotu, než když přes noc netopí, teplota klesne třeba o 3 stupně a potom ráno to systém dotápí.
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?