Podlahové topení nefunguje

Dobrý večer, můžu poprosit o radu ohledně nefunkčního podlahového topení? Máme patrový dům, obě patra vytápěné teplovodním podlahovým topením. Elektro kotel. Spodní patro topí jak má. V patře máme 3 pokoje plus koupelna a wc. V pokojích jsou termostaty. Problém máme v patře v jednom dětském pokoji a koupelně(nemá svůj vlastní termostat). V dětském pokoji, kde je termostat a sousedí s koupelnou, máme nastaveno 24 stupňů, ale pokoj se nevytopí ani na 21 stupňů a sousední koupelna se vytopí pouze na 21 stupňů, ale v ostatních místnostech máme i o 3 stupně více...🤷🏼‍♀️Koupelna by měla mít stupně stejné jako ostatní pokoje(neovládané na termostat). Průtoky máme všude 1-1,5l/min. Topenář si myslí, že si vymýšlíme a neumíme ho k nám dostat. Nevíme si rady. Na kotli jsme zkoušeli rozmezí od 28-40 st. Snad jsem to popsala srozumitelně. Děkuji.🙏🏻Hezký večer.😊
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
topič: a zkusili jste otevřít průtok do koupelny naplno? To vypadá, že vám do těch okruhů jde málo vody a tím to nestačí vyhřát. Tak přidejte průtok a uvidíte. Ono to chvíli trvá, než člověk na to přijde jak to funguje.
Odpovědět
@jo5 S navýšením průtoku souhlas. Topíte trvale na konstantní teplotu nebo nastavujete třeba noční útlum ? Pokud ano tak vyzkoušejte trvalé topení. Mě trochu překvapuje Vámi uváděná teplota 24C. To i moje zimomřivná dcera při takto vysoké teplotě nadává.
Odpovědět
Podlahové topení má obrovskou setrvačnost a termostatem, pokud vím, prakticky není řiditelné. Kotel máte řízený ekvitermně, nebo jen ručne nastavujete teplotu topné vody / vratky? Seřízení teplot je relativně jednoduché, ale dlouho trvá. Nastavte si všude maximální průtok a regulujte teplotu kotlové vody dokud nebude v té nejstudenější místnosti příjemně. Určitě nekontrolujte teplotu jen pocitem, ale opravdu si do každé místnosti pověste teploměr, stojí to pár kaček. Mezi regulačními kroky je potřeba udržet odstup alespoň šest hodin, kvůli setrvačnosti podlahy. Jakmile budete mít v té nejstudenější prostoře vhodnou teplotu, začněte regulovat teplotu ostatních místností a také kontrolujte, jestli se nemění teplota v té referenční místnosti. Pokud ano, musíte zredukovat teplotu kotlové vody. Opět, dejte tomu čas na ustálení, šest hodin je minimum. Nakonec byste se měli dostat do stavu kdy budou průtoky jednotlivými větvemi v optimální rovnováze a kompletní teplotu systému budete měnit jen regulací kotlové vody. V ideálním případě je nejleší kotel řídit ekvitermně a máte to úplně bez ruční regulace. Pokojové termostaty jsou na řízení podlahového topeni nevhodné, kvůli velké setrvačnosti podlahy, většinou tím jen rozkýváte celý systém který pak nepredikovatelně osciluje okolo optimální hodnoty ale nikdy se na ní neudrží.
Odpovědět
@zubr487 dobry den, mam prosbu k tematu :) prutoky podlahovky jsou ok, az na jednu cast v prizemi, kde je prutok 0 - 1l, oproti ostatnim kde jde 0-2. Odvzdusnene to je. Nejaka idea?
Odpovědět
@gepe tak je to od začátku ? Pokud ano, tak je asi příčinou moc velká délka smyčky v problémové místnosti. Možnosti 1) omezit ostatní průtoky 2) pokud nepomůže 1, zvednout výkon čerpadla Pokud to dříve fungovalo normálně, tak mě napadají možnosti 1) zavzdušněné smyčka. Uzavřete ostatní smyčky a nastavte maximální výkon čerpadla. U některých čerpadel je k tomu určený spec režim pro odvzdušnění, který pulzuje střídáním malého a velkého výkonu. 2) bordel v trubkách. Co vím, tak jsou firmy, které umí čistit PT pomocí ledové tříště (ale to jsem jen někde četl, víc o tom nevím) @jo5 přesně jak píše @obludak. Pro regulaci PT nejsou prostorové termostaty moc vhodné. Možná je to i důvod, proč vyžadujete tak vysokou interní teplotu.
Odpovědět
@gepe kašlete na průtoky, to je jen vedlejší veličina. Podstatná je teplota místností, pokud máte v místnosti správnou teplotu, pak je i průtok právě takový jako má být. Naopak, u správně seřízeného PT je naprosto normální že průtok každou větví je jiný. Každá větev je zpravidla jinak dlouhá, má tedy jinou teplosměnnou plochu a musí mít i jiný průtok aby se dodržel požadovaný teplotní spád. Pokud máte podezření na přicpané potrubí nebo ventil, zkuste uzavřít ostatní ventily v rozvaděči a pustit oběhové čerpadlo naplno. Pokud tam je nějaká něčistota, propláchne se to a optimálně skončí v odkalovací jímce/filtru. Pokud propláchnutí nepomůže, obávám se že se budete muset obrátit na topenáře a ověřit funkčnost ventilů. Speciálně pokud máte termostatická hlavice, může být problém s funkčností.
Odpovědět
@zubr487 & @obludak mame ten zubadan inverter new gen.14kw a ma promenlivy vykon.. nevim, zda ma ten rezim, ja na eco one radsi nesaham :-N Je to cast obyvaku, teplo pocitove je, jen ne na podlaze. Vadi mi to kvuli detem. :-N Mame taky pro jednotlive casti a mistnosti termostaty. Vsude vse ok, vcetne suterenu, patra i zbytku prizemi. V podstate, napr. ve spajzu je stazeny termostat na hodnotu 2 a podlaha je chladna jako v te casti obyvaku, kde je na 5 (ukazuje ze nahriva - cervena diodka). Ok, diky moc! Povim manzelovi a pripadne povolame firmu od ktere vse mame a delaji i servis, aby na to mrkli.
Odpovědět
Profilova fotka
topič: myslím, že jste to nenapsal úplně nejlépe, průtok je hlavní věc při regulaci teploty, ale asi vám rozumím, že není důležité jestli je průtok 1 nebo 5, ale teplota v místnosti. Ty čísílka matou, stačily by jen rysky, aby člověk viděl jak se to hýbe. Jinak souhlas.
Odpovědět
@slabici nam se treba prave rysky u prutoku hybou, u toho obyvaku sleze na max 1 oproti ostatnim. Ale teplo mame v obyvaku, tj :))
Odpovědět
@gepe V případě kombinace TČ a PT je zvrhlost používat zónovou regulaci neboli termostaty pro jednotlivé místnosti. Jen si tím zhoršujete účinnost a životnost čerpadla.
Odpovědět
@gepe TČ máte papírově velmi dobré, ekvitermní regulaci výstupní vody ale v základu určitě nemá. PT se dá s trochou praxe docela dobře řídit i bez ekvitermy. Najděte si někde manuál, nebo si od dodavetele TČ nechte vysvětlit jak se nastavuje výstupní teplota, bude to jednoduché. Obecně je seřízení PT spíše na klientovi, protože to trvá opravdu dlouho, na topenáři je jen aby dodal funkční systém a asi ho tam nechcete týden na bytě. Domnívám se že prostorové termostaty nakonec stejně odstavíte, nebo seřídíte na nějakou na první pohled nesmyslnou hodnotu, aby se jen udržoval konstatní průtok.
Odpovědět
@slabici no, napsal jsem to trochu nešťasně, tak se to pokusím vylepšit. není důležitá absolutní hodnota průtoku na jedné větvi. Podstatný je poměr průtoků v celém systému k velikosti místností a požadovaným teplotám. Větší průtok = více předaného tepla. Kratší větev (menší místnost) = menší průtok, protože je potřeba předat méně tepla na vytopení. Větší požadovaná teplota (koupelna) = větší průtok. Jediné číslo které by Vás mělo zajímat v absolutní hodnotě je teplota v místnosti a proto jsem psal, že je potřeba mít během seřizování teploměr v každém prostoru. Přenášení nefunguje, zkoušel jsem to, je to na prd.
Odpovědět
Článek se načítá
@zubr487 no my to nevymysleli 🙈 @obludak Manzel to umi dole nastavovat (eco one), jen ja radsi na to nesaham. Manzel uz drive odstavil termostat v zadveri a i tak topi. ☺️ Tak jo, diky moc a ja se radsi uz naucim taky s tim manipulovat. 🙈 Diky za vas cas a podnetne rady. ☺️
Odpovědět
@obludak @zubr487 zkusime to udelat vylucovaci metodou dle vas, viz. i termostaty atd. a uvidime. Diky! :-)
Odpovědět
Jeste se zeptam, ma vliv kratkodobe pootevreni dveri na terasu na vykon/teplotu podlahovky? Chapu, ze asi dojde k mirnemu ochlazeni podlahy vlivem proudeni chladnejsiho vzduchu. Avsak bych rekla, ze by to melo byt spis kratkodobe ochlazeni :-N mame doma kolem toho diskuse.
Odpovědět
@gepe 🙂 na spotřebu to bude mít minimální vliv. Bude to mít vliv na okamžitou teplotu v místnosti - vyměníte vzduch. Museli byste mít otevřeno dlouho - řádově hodiny - aby se vychladila podlaha a tím způsobila snížení teploty vratné vody a tedy i větší spotřebu při ohřevu.
Odpovědět
Profilova fotka
topič: jestli otevřete na 15 minut tak se sice povrch podlahy trochu ochladí, ale jakmile zavřete, tak teplo v jádru podlahy se zase dostane k povrchu a ohřeje ho. Neřeknu vám stupně ani čas, na to tady jsou jiní odborníci, ale takhle větráme každý den ráno a večer,a podlaha není studená. Jen nesmíte zapomenout ty dveře zavřít :-)
Odpovědět
Děkuji všem za odpověď. Hned ráno jsme zvýšili průtok na max, ale pořád tam je mezi 1-1,5l/mi, takze zadna zmena. Všude v domě máme 26 stupnu. V loznici a v detskem pokoji je dle termostatu, v druhem pokoji na termostatu navoleno 27 stupnu, ale je tam 22 stupnu. V koupelne je stale 21 stupnu. Koupelna a wc jsou jeden okruh, na wc je uplne horka dlazba, v koupelne je studena. Nechapeme to. Instalater k nam odmita prijet. Kotel je řizen ekvitermne ke kteremu mame dalkovy ovladac. Teplotu mame nastavenou 23 st v noci a pres den 24 st. Kdyz jdu po chodbe tak je podlaha tepla, ale krok pred dverma koupelny a detskeho pokoje je najednou studena. Pochopila bych bublinu, ale to by tam prece nebyly prutoky ne?🤷🏼‍♀️
Odpovědět
Profilova fotka
topič: my máme jen jeden termostat a to v koupelně a ostatní máme nastavené průtoky, takže nejsem odborník na termostaty všude, ale vypadá to, že se vám ty regulační prvky hádají plus nějaká zrada v koupelně. Zkusil bych nastavit termostaty na danou teplotu a pak pomocí průtoku to zreguloval aby teplota nastavená byla i skutečná. Ale nejdříve bych všechny větve zavřel a nechal otevřené jen ty problémové. Buď jsou přicpané a tlak čerpadla by to mohl protlačit, nebo se nic nezmění a pak to bude asi něco vážnějšího. Mě by přišlo divné, že ten instalatér nebo kdo to tvořil se nechce na to přijet podívat a dát to dohromady. Jestli máte jeden okruh wc a koupelnu a přitom wc hřeje a koupelna ne, nevím nevím.....Ještě dotaz....píšete, že máte teplotu nastavenou na 23 noc a 24 den, to jako na kotli? Jestli ano, tak to mě přijde málo, ale neznám konkrétní dům. Jestli nic nepomůže, zkuste zavolat nějakého servisáka, bude to něco stát, ale ten by měl vědět. Nám taky firma nic neřekla a my půl roku seřizovali topení kohouty a ne průtokoměry, až přišel servisák a vysvětlil nám to.
Odpovědět
Profilova fotka
topič: teď mi došlo.....my tu vlastně řešíme následky a ne příčinu. Jestli vám to dělala firma nebo soukromník oficiálně, vy mu zaplatili a máte fakturu nebo jiný doklad, poslal bych písemnou reklamaci s dodejkou.Na každé dílo je záruka.Vy nemusíte být odborník na topení, od toho je firma aby vám to zprovoznila a vysvětlila. A pak uvidíte co dál.
Odpovědět
@jo5 Dobrý večer Jestli je problém v patře tak by to mohl být opravdu vzduch. Je u kotle nějaký filtr topné vody může být ucpaný a má špatný průtok. Ten problém je od začátku zimy? Čerpadlo je jen jedno u kotle nebo jsou ještě nějaká v rozvaděčích? Na těch rozvaděčích budou odvzdušňovací ventily. V patře uzavřete všechny okruhy a nechte otevřený jen od koupelny a WC jestli nějaký vzduch nepůjde ven, takto prostřídejte všechny okruhy. Po odvzdušnění zkontrolujte tlak vody u kotle, kdyby došlo k poklesu tlaku kotel by netopil. Wolf
Odpovědět
@jo5 Dole jsou ty průtoky stejné?
Odpovědět
@slabici bylo nam receno ze kde je termostat, nelze rucne ovladat prutoky. Problem urcite bude v tech termostatech, protoze nam je montovali tyden zpet a do te doby byla teplota v celem dome stejna. Ale proc to funguje v loznici a prvnim detskem a ne v tom druhe DP? Proc funguje wc a ne koupelna?😕Na kotli mame nastavenou teplotu 38 st. A nastaveni teplot 23 st a 24 st mame na dalkovem ovladaci, ktery mame ke kotli. Zitra jeste zkusime uzavrit prutoky a nechat jen koupelnu s wc a detsky pokoj. S instalaterem mame posledni mesice problem, uz tak jsme meli problem aby nam to tady dokoncil. Ale mate pravdu! Budeme to reklamovat a na vyreseni ma dle zakona 30 dnu. Prece kdyz to fungovalo jeste tyden zpet bez termostatu, tak to musi fungovat i ted ne?😔 Termostaty jsme si dali do pokoju, protoze mame radi teplo, i v noci, ale je zbytecne aby se cely dum i pres noc vytapel.
Odpovědět
@wpavel ano, dole jsou +/- stejne. Problem mame cca posledni tyden, kdy nam byly v minulem tydnu zprovozneny termostaty. Do te doby byla všude v dome stejna teplota. Čerpadlo máme jedno. Jak zjistime jestli neco neni s tim filtrem? Pry mame nejake automaticke odvzdusnovaci ventily...?
Odpovědět
@slabici jo jooo, takhle já nedávno větral před spaním a zapomněl jsem zavřít okno v obýváku. Ráno jsem se divil proč je tam taková kosa, záhy byla záhada rozluštěna 🙂
Odpovědět
Podělím se o svou zkušenost s regulací. První zimu jsem zkoušel různá nastavení, nakonec jsem se dopracoval k tomu co je psáno výše. Jiná cesta ke zregulovaní teplovodní podlahovky nevede. Na průtoky už vůbec nesahám, reguluje pouze teplota vody. První rok poznámky ať je z čeho vycházet, pak nastavení ekvitermu na TČ a už víceméně neřeším ani teplotu vody a funguje to parádně. Mám TČ+teplovodka+radiátory a žebříky v koupelnách. Máte, jak už se tu někdo ptal, čerpadlo i u rozdělovače? Jak ho tam mám právě kvůli tomu, že mám i radiátory, a při montáži TČ mi chlapy říkali, že je tam zbytečné - utáhne to prý čerpadlo u TČ, tak jsem ho zkusil vypnout. Okamžitě průtoky na ne a netopilo to🤔 Mám ho zapnuté, časem jsem i vychytal na jakou stačí rychlost ať nejede zbytečně na plno a co letost topím ještě jsem na to nemusel sáhnout 😉
Odpovědět
@jo5 chápu to dobře, že wc a koupelnu máte na jedné větvi, a tu větev máte regulovánu dvěma termostaty a jedním průtokovým ventilem? Se vší úctou to je ale kapitální békovina, to nemůže fungovat. Na Vašem místě bych termostaty vyházel pryč, nebo otevřel naplno a teplotu seřídil jen průtokáčema a pak nechal ekvitermu ať dělá co umí. Nastavení útlumu jednoho stupně den/noc je zajímavé, ale v první fázi regulace bych se tohoto zbavil taky. Vyladit PT není záležitost na hodinu a podstatné je regulovat vždy jen jeden prvek, nijak razantně a nechat systému čas na uklidnění do nového stavu. Jo a musím potvrdit, že oběhové čerpadla u TČ/kotlů jsou zpravidla naprosto nedostatečné pro pohon podlahovky která má více než dvě větve, nebo dvě patra. Úplně ideální je samostatné oběhové čerpadlo, řízené teplotou vratné vody.
Odpovědět
Profilova fotka
topič: jen mi nejde do hlavy, proč část větve topí a část ne (wc koupelna). Když budou malé průtoky, tak by měla celá větev mít stejnou nízkou teplotu. Jinak osobně si myslím, že s těmi termostaty jste si naběhli, stačil by jeden a teploty v domě seřídit průtoky, protože jak se to jednou seřídí, už se na to nesahá. Maximálně na teplotu vody. Ale to jsem teď chytrej, co :-) . Tak držím palce při řešení....
Odpovědět
@jo5 Takže jestli to chápu, tak jste zatím nepoužívali termostaty a fungovalo to. Nyní jste si nechali přidat termostaty a nefunguje to. Co z toho plyne ? Nevím jak máte zapojené TČ, ale pro jeho správnou funkci je nutné zajistit určitý minimální průtok vody. Je to obvykle uvedené v tech podmínkách čerpadla. Představte si např. co se stane pokud zapnete noční útlum současně pro všechny pokoje. Regulace uzavře všechny okruhy a máte po průtoku. COP čerpadla jde strmě dolů a čerpadlo trápíte takže pokles životnosti. Pokud trváte na zónové regulaci, musíte mít mezi čerpadlem a PT taktovací nádrž, která zajistí dostatečný průtok. Tu tam máte ? Dost o tom pochybuji. V případě topení TČ je správné řešení jak popsal @demolitionman. Ve Vašem případě začněte tím, že sundáte termopohony. Místo nich vraťte krytky pro manuální regulaci. Pak můžete vyzkoušet kroky popsané výše jako např. uzavřít okruhy, které mají velké průtoky. Tím by měly stoupnout průtoky v ostatních okruzích. Jen tak mimochodem. Těmi krytkami se neregulují průtoky. Ty slouží jen k otevření nebo uzavření okruhu. Normálně se průtoky regulují pod plastovými krytkami průtokoměrů.
Odpovědět
@zubr487 Paní nemá TČ ale el. kotel.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?