Podlahové topení s kyslíkovou bariérou

Řešili jste někdo, jestli máte v podlahovém topení trubky s kyslíkovou bariérou, a jestli je důležité, aby tato vrstva byla chráněná další vrstvou pro případné poškození při montáži (např. u pětivrstvé trubky), nebo stačí třívrstvá trubka, kde kyslíkovou bariéru zajišťuje poslední vrstva? A jak je to, pokud mám vodovodní potrubí bez této vrstvy? Má to pak smyls řešit u trubek na topení? P.S. někteří výrobci kotlů přítomnost kyslíkové bariéry vyžadují, kvůli ochraně kotle. Díky
Odpovědět
Profilova fotka
@walckiers Koroze ocelových prvků v otopné soustavě závisí na přístupu kyslíku. Mám ověřeno, že pouhý jediný metr obyčejné PPR trubky v soustavě litinových radiátorů přinášel tolik kyslíku, že voda byla světle červená(probíhající koroze). Po odstranění PPR se vrátila šedočerná barva(stabilizovaný stav oceli). I třívrstvé mají hliník mezi vrstvami PPR. https://www.wavinacademy.cz/wp-conten... U vodovodního potrubí se kyslík neřeší, protože tam není železo. Kohouty jsou mosazné, bojler smaltovaný.
Odpovědět
@walckiers ano riesili sme to a zvolili material PE-Xa s ochranou vrstvou proti difuzi kysliku, co je asi najvyssia kvalita plastovych potrubi v sucastnej dobe. Na obrazku mate PE-Xc a tato trubka sa po par ohnuti zlomi... Od spominaneho PPR sme dali rovnako ruky prec to je zase najlacnejsie riesenie na 5 rokov.
Odpovědět
@vimamima Proč si myslíte, že PE-Xc je horší než PE-Xa? PE-Xc je pětivrsvá, chemická vrstva kyslíkové bariéry je chráněna další vrstvou. PE-Xa jen trojvrstvá, kyslíková bariéra na vnější vrstvě, takže náchylnější na poškození na stavbě. Je jasné, že dneska je kyslíková bariéra standard, ještě lepší je, když je v rámci vícevrstvé trubky řešena jako hliníková vrstva.
Odpovědět
@walckiers Nam neslo o pocet vrstev ale o trubku, ktora vydrzi celu zivotnost stavby. Na veltrhoch sme si obehli vyrobcov a pohrali sa s trubkami. PE-Xc, PE-Xb sa po par ohnutiah prelomila na 2 kusy. Cize sice ma na sebe dalsie miniaturne vrstvy, ale zlou manipulaciou poskodite vnutornu mediovu trubku (ta hlavni) a po par rokoch praskne cela. potom sme skusali PE-Xa a ta sa nepretrhla a po ohybani sa natiahla na dlhu nudlu. Tu nudlu ak nahriali fenom, tak sa vratila vdaka pametovemu efektu do svojej povodnej podoby bez poskodenia. Takze nas dostali nazorne ukazky kvality sitovani PEX. Kylikova bariera sa na stavbe neda len tak lahko znicit. Tu neplati ze cim viac pruzkov tym viac adidas :D
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 4 letech
Profilova fotka
@josef_vavra Pokud není ve vodovodním potrubí železo, tak pak tam má naprostá většina starších domů co ????. Všechny starší baráky mají pozinkované trubky a tam zinek po letech dávno není. Je tam naopak ocelový materiál. Neboli lepší železo. PPR a už vůbec ne 1 m nemění vlastnosti kapaliny otopné vody. 20 let mám takto provedené topení, plechové deskové adiátory s průhledným filtrem na vstupu do kotle a kulové se změnilo. Standardní kal jako byl u trubkových rozvodů. Černý kal. Nic jiného.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?