Podlahové topení vs. radiátory

Profilova fotka
zdravím zajímá mne efektivita podlahového vytápění, letos budeme stavět a nevím do čeho jít. Poraďte mi někdo pls:-)
Odpovědět
My dáme z důvodu praktičnosti oboje. Občas radiátory využívám na rychlé dosušení oblečení, nebo např. mokrých bot, uterek. Nedovedu si představit nemít tu možnost.
Odpovědět
Profilova fotka
@jirkonson máme také oboje. Kuchyně s obývákem, chodba a koupelna je podlahovka, pokoje radiátor
Odpovědět
Profilova fotka
Byla by lepší kombinace obou? A co náklady
Odpovědět
Profilova fotka
Byla by lepší kombinace obou? A co náklady?
Odpovědět
určitě podlahové vytápění, pokud to TZ domu dovolí, radiátor jedině do koupelny. věci sušíme v sušičce
Odpovědět
Profilova fotka
rozhodně nekombinovat. je to zbytečné, zvyšuje to náklady při stavbě i provozu. my budeme mít jen topný žebřík v koupelně na teploučké ručníky, jinak podlahovka a děsně se těšíme na teplo od nohou a nad tím, že nám u zdí a oken nebude ubírat prostor radiátor
Odpovědět
Za mne tedy buď jedno nebo druhé. Co se týká efektivity, nevím, co tím máš na mysli, ale u vytápěcí soustavy jde o to, aby dodala potřebné kWh tepelné energie na pokrytí tepelné ztráty objektu. To umí jak radiátory, tak podlahovka. Radiátory předávají teplo převážně prouděním vzduchu, podlahovka převážně sáláním, to je hlavní rozdíl. U podlahovky stačí obecně vytápět na nižší teploty topné vody jednak z důvodů hygienických a také předávací plocha je větší ---> v podstatě stačí objekt vytápět na nižší teplotu pro navození podobného efektu jako s radiátory. A zase není radiátor jako radiátor - jsou i nízkoteplotní s větší plochou... Ono to také souvisí dost s tím, jaký by byl zdroj tepelné energie, nejlepší je řešit to komplexně. Osobně mám podlahovku všude, v koupelně mám nachystané ještě k tomu pro malý radiátor (ovšem napojený na topnou vodu podlahovky, nemám tu systém pro rozdílnou teplotu vody v podlahovce a radiátoru - nejjednodušší, nejlevnější a nejspolehlivější řešení - co v chalupě není, nemusí se koupit a nemůže se pokazit), jestli jej tam někdy dám, nevím, za ty tři roky jsem nepocítil, že by mi nějak chyběl. Ačkoliv dělají se běžně i systémy kombinované, kupříkladu 1NP podlahovka, 2NP radiátory apod. (viz jiné příspěvky), já to jako šťastné řešení nepovažuji, ale jako u všeho sto lidí, sto názorů.
Odpovědět
@jirkonson dal jsi málo informací.vše závisí na TZ domu.rouhodně bych šel jen do podlahovky.jestli el.nebo teplovodní je na tobě.do podrobna i se spotřebou a náklady to popisuju já a jiní v dalších vláknech.
Odpovědět
Profilova fotka
@ondra_cha kde víc ušetříme nákladů na provoz.?
Odpovědět
Čistě provozní náklady bývají nižší u podlahovky, dá se říci. Samozřejmě to topení musí být dobře spočítané. U podlahovky je ještě další vlastnost, že je hodně akumulační v případě, že je teplovodní a zalitá v anhydritu třeba. Přesněji něco uvést, to je už spíš úkol pro odborníky, tam záleží na spoustě ještě jiných věcí - tepelná ztráta domu, zdroj tepla... Zeptal ses obecně, též odpovědět se dá jen obecně.
Odpovědět
Podle mně nemá smysl kombinovat, protože vytváříte 2 soustavy. Já si vybrala elektrické podlahové a mým hlavním důvodem byly nízké pořizovací náklady a možnost regulovat topení v každé místnosti zvlášť, budu mít 14 okruhů a 14 regulátorů. S těmi pořizovacími nákady jsem si ale naběhla, v lednu se změnila legislatvila pro domy s podlahovým vytápěním, že musí mít vyšší radonovou ochranu, než je radonový index pozemku, tedy, v reálu jsem musela doinvestovat plus 30 tis za radonová opatření. Ale těším se na teplo od noh (čímž nemusím vytápět na tolik stupňů jak u radiátorů) a těším se na to, že budu teplo v domě rozlišovat po místnostech a režimu dne.
Odpovědět
Jednoznačně doporučuji podlahovku a pouze žebřík do koupelny. V zimě jsme vytápěli na cca 22stupňů a to teplo od nohou je fakt úplně o něčem jiném než radiátory. Máme rádi teplo a těch 22stupňů bylo doma na tričko. Kombinace podlahovka plus radiátory mi přijde úplně zbytečná. Jednak dle mého názoru radiátory nejsou nic pěkného na oko a navíc zbytečně vysoké náklady na zhotovení obojího. A i přesto,že letošní zima byla opravdu dlouhá a kotel se nám zapínal většinou 2x denně a topíme ještě i teď občas, tak ta spotřeba je úplně super. Topíme plynem pro upřesnění.
Odpovědět
Článek se načítá
Budeme mít v přízemí podlahovku a v patře radiátory, žebřík v koupelce. Rekonstruujeme starý barák, tak to jinak nešlo, ale v novostavbě bych volila podlahovku všude+žebřík v koupelně.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?