Podlahové vytápění pouze s jedním termostatem

Dobrý den, mohla bych poprosit o radu ohledně našeho vytápění. Stavíme dům na klíč a teď jsme ve fázi kdy řešíme vytápění. Firma nabízí teplovodní podlahové topení elektrokotlem. Ale docela mě zarazilo, že máme pouze jeden přenosný termostat na celý dům. Máte někdo tady takto řešené vytápění? Nebo máte všichni termostaty na každý pokoj zvlášť. Jedná se o dřevostavbu, bungalov, 100 m. Firma tvrdí, že se nevyplatí v tak malém a nízkoenergetickém baráku dělat na každý pokoj zvlášť termostaty. Mě to nepřijde moc dobré vytápět pořád celý dům třeba na 22 stupňů. Ale nerozumím tomu, možná se to tak dělá. Jen nikoho takového neznám. Všichni mají v každé místnosti termostaty zvlášť.
Odpovědět
Stavím taky dřevostavbu 4+1 přízemní a termostat v každé místnosti v podlaze (máme topení el.odporovými dráty v podlaze tuším Reychem) pak centrální digitální ovládací jednotku v předsíni kde se nastavuje každá místnost samostatně. Každopádně, určitě bych nešla do jednoho termostatu v celém domě. V koupelně chci mít tepleji než na chodbě, v ložnici chladněji a když zatopím v krbu v obýváku tak by mně štvalo kdyby se vyplo topení v celém baráku. Takto to máme v současném domě. Je tam plynový kotel a radiátory a jedno čidlo v kuchyňoobýváku. Pokud se topí na 21,5 v obýváku je nahoře v pokojích moc horko, pokud se vaří, peče nebo topí v krbu, termostat vypne topení v celém domě, vč.koupelny. Je to na prd. Každopádně jeden termostat výjde přes 2 tis. takže to vidím, že je to hlavně o financích. Raději se poraďte ještě s nějakou nezávislou firmou co dělá topení. Elektrika se dá přesně regulovat, nevím jak je to u vodního podlahového topení.
Odpovědět
@kkaccullka My mame take Reychem a jsem maximalne spokojena. @martiny82 Jeden termostat by take nedoporucovala. Mame take na kazdy pokoj zvlast, resp. na kuchynoobyvak pouze jeden. Urcite to chce jeden do koupelny - tam topime treba, kdyz jeste netopime v celem dome. Jeden do loznice - tam ta teplota je nizsi, nez v obyvaku. No a do obyvaku a kuchyne a pokojiku mozna jeden. To je podle mne minimalni zaklad. Ale rozhodne bych do toho investovala, protoze pak se ti ty penize vrati na preplatku za topeni, protoze nejsi nucena topit stejnou teplotou vsude, kdyz treba nekde pokoje nevyuzivas.
Odpovědět
Profilova fotka
@kkaccullka @linee holky a není právě rozdíl v tom ovládání teplovodního a elektrického,co se těch ovladačů týká...já teda nemám vůbec to teplovodní nastudované,tak jen z toho,co jsem někde zachytila to chápu tak,že se zaškrcujou ty okruhy pak,takže v jádru to výjde nastejno,zase je pak v každém pokoji klidně jiná teplota??ne??
Odpovědět
Profilova fotka
Budeme mít teplovodní podlahovku. Jak píše gigi2, na každý okruh se nastaví teplota zvlášť v té rozvodné skříni. Termostat je jen jeden, ten bude řídit topení podle teploty venku, plus máme tepelné čerpadlo.
Odpovědět
@gigi2 Přesně tak.Máme to samé .pouze plynový KK.Pro ložnici snížen půtok na rozdělovači,v ostatních místnostech se teplota drží podobná,pouze do místností otočených na sever dát truky do podlahy hustěji.Ale je to fakt o těch penězích...
Odpovědět
@kkaccullka @linee @gigi2 @lucie1982 taky bych řekla, že je zásadní rozdíl v el. a teplovodním topení ;-) . Máme teplovodní a jen 1 termostat v celém domě (máme patrový) a každá místnost je zregulovaná přiškrcením v rozvodové skříní, takže asi tak......
Odpovědět
Profilova fotka
@breberka no,takže když to vezmu do extrému třeba,tak v jednom konkrétním pokoji můžeš klidně jeden týden topit na 18°C a další na 26°C,prostě stejně si regulujete každý pokoj tak,jak zrovna potřebujte??
Odpovědět
@gigi2 asi ano, jestli až tak extrémně, to nemam odzkoušené, ale co máme je: ložnice přiškrcená, je tam tak 19-20 °C, kluků pokoj tak 21°C a 1 pokoje dole byl úplně vypnutý (takže docela zima). Pak jen stačí zvednout ekvitermní křivku na kotli a teploty v jednotlivých pojích se o něco málo zvednou, ale zjistila jsem, že stačí rozdíl 1°C a je to hodně na pocit tepla znát ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
máme teplovodní podlahovku a také bude 1 termostat v celém domě. Nechávali jsme si naceňovat termostat do každé místnosti a byl to brutus (vycházelo to i s prací na 62.000,-). Pořád jsme špekulovali, jak to udělat a pak k nám přišel topenář a vyřešil to za nás - tak jak píše @breberka (každý pokoj má samostatný okruh, takže se teplota zreguluje přímo v rozvodové skříni). Sám říkal, že to tak má doma a po "vyladění" jednotlivých pokojů na to 4 roky nesáhl...
Odpovědět
Profilova fotka
Máme teplovodní podlahovku a máme k tomu jeden termostat. Naprosto v pohodě ;-) Termostat je umístěný v malé chodbičce k pokojům. V obýváku si přítápíme krbem. Termostat máme nařízený na 22st.
Odpovědět
Souhlasím s posledními příspěvky. Stačí 1 termostat a v rozdělovači si nastavit potřebný průtok vody. Jak zde již na fóru někteří psali, jde to, ale není to ihned. Musí se s tím vyhrát. ;-) Pochybuji, že investice cca 60 tis. do termostatů se za několik let vrátí. Proč to dělat složitě. když to jde jednoduše. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
stejně jako ostatní - rozdělovače teda máme dva - horní a dolní, termostat jen jeden, ladím si jak potřebuju, třeba když jsem vybalovala věci v šatně, tak jsem si trochu teplotu na pár dní zvedla, pak zase stáhla, jinak je to pro mě skoro jednodušší vzít do ruky klíč a utáhnout, než se hrabat v tej elektronice na termostatu :-D :-D :-D
Odpovědět
Článek se načítá
Tak to jste mě všichni moc potěšili a děkuji za informace. Nakonec taky budeme mít jeden termostat a v koupelně dáme ještě navíc el.rohože. Koupelny se trochu bojím. Mám malé děti a je na sever.
Odpovědět
@martiny82 Co tam dát elekt. žebřík na přitopení? Elektřinu budete mít v levnějším tarifu. Také to tak řešíme. :-)
Odpovědět
Tak nad tím jsem taky uvažovala. Teď mi zrovna přišla nabídka, kdybych chtěla termostaty v každém pokoji, tak bych doplácela 12 tis. Tak to zase není tak hrozné. No tak zase budu přemýšlet jestli je raději nedat všude. Ach jo.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 6 letech
Profilova fotka
Obnovuji diskuzi.. tak jak to ted máte po letech? Stačí tedy jeden termostat? :)
Odpovědět
Máme také jeden termostat (v obývacím pokoji) a na náš bungalow tedy stačí naprosto v pohodě.
Odpovědět
Jen doplním, to není jen termostat, samozřejmě, pokud to má dobře fungovat, tak musí ten termostat umět ovládat elektronicky průtok v daném okruhu topení a to jsou nemalé peníze navíc.
Odpovědět
Profilova fotka
@skunkos a v každém pokoji máš jeden okruh podlahovky? Takže si v rozdělovači nastavíš prutok a stačí to hm?
Odpovědět
@danielacz Ano, akorát mám zatím nastaveno vše na zcela plný průtok. Už tak bydlíme cca 14 měsíců a naprostá pohoda. Obývák je přirozeně nejteplejší místnost v domě, takže jakmile se ten ohřeje, topení vypne a v ostatních místnostech je třeba o 0.5 stupně chladněji, což nám vyhovuje.
Odpovědět
Profilova fotka
@skunkos paráda, moc děkuji.. Ještě by bylo zajímavé, zda je to v patrovém domku taky tak.. 😊
Odpovědět
Profilova fotka
Ona teplovodní podlahovka má do jisté míry i schopnost samoregulace - když bude v některé místnosti tepleji, rozdíl teploty oproti teplotě vody nebude tak velký a nepředá se tolik tepla - voda v podlahovce se také o tolik neochladí. Jinak máme podlahovku s TČ bez termostatu, jen ekvitermní regulace podle venkovní teploty a funguje po počátečním vyladění také velmi dobře.
Odpovědět
@petr86 Pro TČ je to taky nejvhodnější způsob regulace. Pokud by jste si tam dali zónovou regulaci (termostaty v každé místnosti) tak si zhoršíte účinnost TČ. COP totiž zásadně závisí na rozdílu venkovní a topné teploty. Pokud budete topit přerušovaně, musíte topit vyšší teplotou neboli s horším COP. Dále se zónovkou nesplníte požadovaný minimální průtok. To zase vede k nutnosti použít taktovací nádrž neboli velice výrazné prodražení celé sestavy.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?