Podlahové topení jenom v přízemí a radiátory v patře

Ahoj. Chtěla bych se zeptat tech co mají patrove domky jak to řešili s topením? Byli jsme přesvědčení, že bude všude podlahové topením, ale teď když to řešíme tak se názory rozchází a projektanti říkají, že do patra je vhodnější dát klasické radiatory :-( . Mě se tohle řešení moc nelíbí, protože nechci mít v podkrovnich místnostech topení (ložnice, dětské pokoje.) Budu ráda za to když mi řeknete jak to máte vy + vyhody/nevýhody. Dekuju! :-) :-)
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
Na toto téma je tu mraky diskusí, zkus si najít a počíst. Všude se v podstatě dočteš, že kombinovat takto topení je naprosto zbytečné a neefektivní. Pokud jde teda o stavbu nového domu, tak vůbec nechápu, proč by to kdo dělal. Pokud někdo dělá rekonstrukci a nechce měnit podlahy v celém domě, tak pak chápu, že udělá třeba jen spodek a nahoře nechá radiátory. My máme po celém domě podlahové topení. Snili jsme o tom dlouho, ač jiné věci jsme nesplnili, tak toto ano. Když pominu jiné důvody, tak máme dost maličké místnosti a radiátor by nám tam jen ubíral další prostor, který nemáme a okolo kterého se nemá nic dávat, aby vůbec topil. V radiátoru nevidím žádné výhody. Vím, že známí mají dole podlahovku a nahoře el. přímotopy a spokojení také nejsou. jednat to zabírá zas místo a je to drahé, tak to skoro nepoužívají a pak tam prostě mají docela chladno. což v ložnici nevadí, ale v dětských pokojích už ano. Vám radí co? El. přímotopy nebo klasické radiátory? =-)
Odpovědět
Profilova fotka
@gaxga Zajímali by mě argumenty těch projektantů....Já si myslím, že naopak kombinace různých typů vytápění je silně nepraktická a klasické radiátory se mi nelíbí ani vzhledem ani svou funkcí. Podlahovka ohřívá tělesa kolem, kdežto radiátory ohřívají a přepalují vzduch.
Odpovědět
Profilova fotka
docela výstižný obrázek...co od topení očekáváš? chceš mít teplo na nohy a zemi, na které si děti hrají nebo u stropu, kde nikdo lítat nebudete? ;-)
Odpovědět
výhody - všechno nevýhody - když je v domě vlhko a venku zima, tak bude s podlahovkou více kondenzovat voda okolo rámů oken, než když by byl pod oknem radiátor, který to okno lépe prohřeje velkou cirkulací vzduchu a posune rosný bod do skla nebo do prostoru mezi skly okna
Odpovědět
Toto je klasický případ toho co nelze řešit na laických forech. Já osobně bych se ptal odborníků na vnitřní prostředí staveb proč podlahovku ne do patra. Jedním z důvodů je že dochází k vyhřívání stropu spodní místnosti. Dokonce jsem se setkal i s odborným názorem, že podlahovka je vhodná tak pouze do koupelny. Existují studie že daleko výhodnější je stěnové nebo stropní vytápění. Jsme tak trochu v těchto věcech zvláštní. Podobné je to např. s bungalovy které mají víc nevýhod než výhod, dále vnější zateplení apod.
Odpovědět
@blahova_andrea Hezké obrázky , ale to co je tam nakreslené platí ve starých domech. Měřil jsem infrateploměrem u nás v bytě a rozdíl mezi podlahou a stropem byl 1°c. Topení radiátory a postaveno začátkem 90 let , pod nama jsou nevytápěné garáže . U moderních domu bude podstatně menší tepelná ztráta(lepší izolace) a tím i menší rozdíl mezi stropem a podlahou.
Odpovědět
Profilova fotka
@travas vím, že je to mimo téma, ale jaké zásadní nevýhody má bungalov? kromě toho, že to chce prostě větší pozemek, protože ho holt kus zabere. nejde tedy postavit všude:-N
Odpovědět
Profilova fotka
@jendad tak to sice ano, však já taky netvrdím, že rozdíl je třeba 10st. ;-) my prostě máme rádi teplo od nohou, preferujeme to a na radiátory nemám absolutně místo :-D mě osobně nikdy nebylo dobře s radiátorem, naopak je mi dobře tam, kde je podlahovka. ale každý to tak mít samozřejmě nemusí, to chápu.
Odpovědět
Profilova fotka
@blahova_andrea nevýhody bungalovu z mého pohledu: * zabere vice mista na pozemku * vetsinou neni mozne orientovat vsechny obytne prostory do jednoho smeru * horsi na vytapeni * narocnejsi na rozumne rozdeleni obytnych zon v dome * nema schody - pro nase kluky jsou schody nejvetsi atrakce domu * vetsinou delsi rozvody teple vody * horsi vyhled * narocnejsi na zabezpeceni domu Ale samozrejme kazdy to muze vnimat jinak a co je pro me nevyhoda muze byt pro jineho vyhoda.
Odpovědět
@blahova_andrea Ano náročnost na velikost pozemku je zásadní, dále pak větší základy, věnce, krovy, střecha, ochlazovaná větší plocha, tím větší TZ. Má však i pár výhod. Co se týká rozložení teplot souhlas s jendad. Ještě k nevýhodám podlahovky je náchylnost na zvedání prachových částic.
Odpovědět
@gaxga výhoda podlahovky je jednoznačně v ceně otopu na m2, protože máte nízký teplotní spád. Další výhoda je klima, kdy i když jsem tu četl, že moderní radiátory vytápí místnost rovnoměrně (což je dle mě nesmysl, protože se teplo šíří od jednoho zdroje tepla o velikosti cca 1m2 a pokud není nucená cirkulace, je jasné, že u zdroje musí být tepleji než na druhé straně místnosti) tak vám topí celá podlaha, čili teplo máte odspod, kde ho potřebujete a jeho příjem je rozložen rovnoměrně po celé podlahové ploše. Nevýhodou může být natápění stropu místnosti pod váma - zde je doporučeno buďto mít silnou vrstvu polystyrenu i na stropě mezi přízemím a 1np nebo použít hliníkovou folii pod topení, která teplo směřující směrem dole odrazí do potěru. A rovněž nevýhoda s rosením oken, kdy je náchylnější rosení oken protože jak správně zmínil někdo výše, se při radiátoru pod oknem posouvá rosný bod pokud intenzivně topíte. Za mě je ale především nerozumné míchat 2 různé způsoby vytápení.
Odpovědět
Máme podlahovku v přízemí i v patře a neznám důvod to mít jinak. Názory na radiátory v patře jsou často mýty a legendy. Pouze proto, že se to tak kdysi dělalo. Prostě jen dávno překonaný historický názor, který nemá dnes příliš význam.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@jakuda teda to je pech. náš dům ač na patro, vykazuje nevýhody bungalovu :-N
Odpovědět
Profilova fotka
@blahova_andrea nemate schody? :-D
Odpovědět
My máme v přízemí i v patře podlahové topení a v patře navíc v každé ložnici (4 místnosti) klimatizační jednotku. Klimatizací se dá přitápět a je oproti podlahovce rychlá, takže na jaro a podzim ideální. Radiátory bych nepořizoval - max do garáže, tam mám jeden. Při absenci radiátorů vzniká jeden problém - kde sušit ručníky, mokré oteplováky apod. Doporučuji správně navrhnout žebříky a popř. i el. zásuvky k nim.
Odpovědět
Profilova fotka
@jumpmans :-D
Odpovědět
@petr123456789 Kde jsou umístěny ty 4 jednotky a výdechy?
Odpovědět
@travas V každé ložnici jedna jednotka nad dveřmi a jedna velká jednotka qadro na střeše. Kondenz je sveden přes malé sifonky do odpadu.
Odpovědět
Profilova fotka
už jsem psal svůj názor v nějaké diskuzi, někde jsem četl, že my češi jsme exkluzivní materiál v Evropě - všude ve světě se dává buď radiátory a nebo podlahové topení, jen u nás to půlka národa míchá, dolů podlahovku a do patra radiátory. Podlahovka třeba teď kolem nuly jde do ní teplota vody třeba 30 - 32 stupnů a do radiátorů dáváte 60 stupnů - do velkoplošných třeba 45 stupnů. Proč to míchat ??? Podlahovku máte zapnutou pořád půl roku v tahu, nedá se moc regulovat - vychladne třeba za půl dne, vypínat jí a zapínat je neefektivní. Další názor, že se výří prach - radiátory lidi vůbec nečistí a tam se vám nevýří. U nás se párkrát týdně zameta, vysává a nic se nám tedy nevýří. Tisíce domácností mají doma tlusté koberce a tam Vám to nevadilo, dnes v době lina, vinilu a plovoučky se Vám nemá co výřit. Do podlahy mi jde 32 stupnů, při mínus 20 třeba 38 stupnů teplá voda, podlaha je hodně lehce vlažná, nic že by byla teplá a ničila mi zdraví a vysušovala mi klouby - další pověra - možná ve starých domech s velkou tepelnou ztrátou, které aby se vytopili by tam šlo třeba 50 stupnů. Za mě - buď do celého domu podlahové topení a nebo do celého domu radiátory. Za mě - jediná nevýhoda podlahového topení - nedá se regulovat - takže dětský pokoj v patře, 23 stupnů pořád přes den v noci - nezbývá než pořádně vyvětrat před spaním, ale teplota se do hodiny vrátí, ze stěn ze stropu a dítko prostě bude spát v teplíčku, v ložnici máme nastaveno 21, přes den tam nejsme a v noci nám to vyhovuje, ale tam si můžete nastavit teplotu na průtokoměru jakou chcete.
Odpovědět
@petr123456789 Čili ten vzduch cirkuluje pouze mezi klimou a místností? Vedení kondenzátu ve zdech, nebo po povrchu?
Odpovědět
@hbboy Bohužel opět laické vysvětlení. Stačí v místnosti třeba rozsvítit projektor a uvidíte co se víří. A skutečně jsme zvláštní matroš, jak píši výše bungalov, vnější zateplování a podlahovka, přes to "vlak nejede".
Odpovědět
Profilova fotka
@travas ale prd se víří -))) z radiátorů se vám 100 lety prach víří daleko víc já nevím každý čudí z komínů pak jsou inverze že se nedá ani dýchat když vyjdete z domu a budete řešit nějaké mikročástice, spíš si zbourejte krby a topte bez čoudů z komínů -)))) podlahovka je daleko lepší ve všem než nějaké radiátory, neznám nikoho kdo by litoval jo můj osobní projektant byl také proti podlahovce, ale nedal jsem na něj a jsem za to rád -))) v paneláku jsme 17 let se nazmrzali dost, ted už jen 40 let v teplíčku v novostavbě -)) a s podlahovým topením všude - 150 m2 - mám jí i ve sprchovém koutu až přímo u žlabu a u obřích oken 8 m2 had co 5 cm od sebe a je blbost, že by se mi na oknech srážela nějaká voda, jak všude píšou, nikdy jsem neměl za druhou zimu na okně ani kapku vody zato v paneláku jsme měli okna orošený všechny
Odpovědět
Profilova fotka
http://www.svepomoci.cz/stavba-domu/d...
Odpovědět
Profilova fotka
@hbboy nám se tedy nerosí fr. okno, to je fakt, ale rosí se nám klasická okna, s tím souhlasím. jinak jsem spíš tvoje krevní skupina. myslím, že z často myté dlažby nebo vinylu s podlahovkou se víří mnohem méně bordela než ze starých koberců a klasických nečištěných radiátorů atd atd...
Odpovědět
Profilova fotka
Prach se víří :-) Zásadním důvodem rosení je nedostatečné větrání. Rosí se nejen okna, ale i stropní izolace, což ale zjistíte až později..... Řeší to podtlakové větrání alespoň 0,1. Současně se tak řeší i syndrom nemocných budov daný nevhodnými přívody vzduchu. Podlahovka je nejpříznivější rozložení teplot a je také dobře regulovatelná. Je to jen otázka správně umístěných čidel. Velkou výhodou je dokonalá spolupráce s nízkoteplotními zdroji tepla. Do koupelny žebříčky s elektropatronou na případné sušení ručníků. Tolik základní fakta. Co nevyřešíte teď, poznáte o pár let později. Jsem uživatel, který si toto všechno už bohužel prošel.
Odpovědět
Profilova fotka
@josef_vavra ano.rosi se nam z nedostatecneho vetrani.v dome se nebydli.nevetra se dost casto a pravidelne :-|
Odpovědět
Profilova fotka
nám se okna nerosí nikde a to mě strašili že v obýváku musím mít nějaký výdech na okno 370 x 230 cm, stačilo jen 3 hady podlahového topení až k oknu nafest po 5 cm od sebe, aby to hned u okna topilo a žádný problém s vodou není ani v minus 20 co bylo loni asi 10 dní -)
Odpovědět
Podlahové topení nemáme, v místnostech s velkými fr. okny máme konvektory, v ložnicích radiátory. Okna se nám nikdy nerosila, ani těsně po nastěhování. :-) Vlhkost vzduchu máme pořád v rozmezí 45-55 %, topíme na 22,5 st., v ložnicích méně (18-19 st.) Ani tam se ale okna nerosí, ani když jsou zatažené žaluzie. V řadovce jsme větrali stejně, ale okna, zvláště na severu, se rosila. Tam však byla jen dvojskla. Myslím, že kvalitní okna s trojskly by se při řádném větrání rosit neměla, ať už se topí podlahovkou nebo radiátory.
Odpovědět
Profilova fotka
@gaxga Tak jak to vidíte ?? Zakladatelé diskuze - budete kombinovat ??? podlahovka a radiátory ???? Jsem zvědavý jak se jednou rozhodnete :-)
Odpovědět
@travas Ano, vzduch cirkuluje v místnosti přes klimatizační jednotku, která má filtr a vzduch se tak i čistí. Vše vedeno ve zdech. Myslím, že u novostavby je vhodné nechat si udělat přípravu na klimatizaci. Není to drahé a do budoucna se třeba klimatizace bude hodit...
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?