Podle čeho vybírat topení?

Dobrý den, jsme ve fázi projektu RD dvoupatrak 160m2 užitné plochy a rozhodujeme se čím topit. Krb nebo kamna nechceme tak řešíme El. Kotel + solár na ohřev vody nebo tepelné čerpadlo. Podle jakých faktorů jste se rozhodli vy pro topeni? Když oba systémy vytopí stejně i za stejné peníze. Diky ;-)
Odpovědět
@hoskyn Záleží na TZ domu. Vy plánujete velký dům, takže se dostanete na hodnoty cca 6 kW. Musíte najít vhodný kompromis mezi investičními a provozními náklady a navíc musíte splnit limit neobnovitelné energie. V podstatě máte jen dvě rozumné varianty. Buď topení a ohřev TUV pomocí TČ (zem-voda, vzduch-voda nebo vzduch-vzduch) nebo plyn. Solární panely a FVE panely jsou nenávratné technologie.
Odpovědět
@hoskyn V současnosti zdaleka nejlevnější topení dřevo, pelety. Pokud toto zamítáte tak asi TČ. Cena elektřiny bude dále stoupat. Po zdroji vytápění jde ještě systém a soustavu topení.
Odpovědět
@travas Dřevo je nejlevnější, ale musíte mít levný zdroj a to obvykle znamená mnoho vlastního vybavení a manuální práce. Pokud to tazatel nemá a musel by kupovat dřevo nebo pelety, nevyplatí se to. Bude na tom z hlediska provozních nákladů stejně jako s TČ, ale navíc plno starostí kolem.
Odpovědět
@zubr487 Tak tady nesouhlasím ;-)
Odpovědět
@zubr487 Existuje a je vůbec vhodné TČ do novstavby s cca 3-4kw TZ aby vydrželo min.25let? Rozhodně bych neloboval za tuto technologii, když o životnosti komponent víme ...víte co. Povíme se si se sousedem již za 10let:-)
Odpovědět
@panlorenc Tazatel ale plánuje dům 160m2. Myslíte, že se dostane na TZ 3 až 4 kW ? Navíc píše, že nechce krb/kamna a musí nějak splnit PENB. Myslíte si, že pomocí solárů/FVE mu vyjdou investiční a provozní náklady lépe ? Je pravda, že TČ se pro TZ 3 až 4kW nevyplatí, pokud budete srovnávat s čistě elektrickým topením. Jenže to pitomá podmínka PENB ho nutí používat další technologie, které jsou na tom s návratností ještě hůř. Většinou se to řeší přidáním krbu, kde se do PENB zadá nereálně vysoké procento na výtápění krbem.
Odpovědět
Profilova fotka
@zubr487 Mě osobně PENB vyšel s el. kotlem + rekuperace. TZ 3,7kw
Odpovědět
@suchos reku aktivní?
Odpovědět
@zubr487 A ten krb se ve finále ani realizovat nemusí. Stačí pak je čistě na elektro. Důležité je, co je v papírech.
Odpovědět
@lukoid Nevíme jaké bude TZ domu. Vzhledem k velikosti domu to odhaduji na 6 kW (jen ztráta větráním bude kolem 1.8 kW). Pro čistě elektrické topení a ohřev TUV budou dost vysoké náklady (jen topení a ohřev TUV cca 30tKč/rok) @suchos Pasivní rekuperace s PENB moc nepomůže. Zřejmě máte aktivní rekuperaci neboli TČ. Tak ještě prozraďte cenu. Pro odhadované TZ většinou nestačí výkon a cena výkonnějších jednotek jen za samotný stroj bude nad 350tKč (konkrétně Stiebel eltron LWZ404).
Odpovědět
Děkuji, ještě bych mohl doplnit že bude podlahové topení na vodu.
Odpovědět
Profilova fotka
@r4d3k74 ne pouze pasiv
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@zubr487 pouze pasivni rekuperace daphne komfort300 cena i s montáží 102000kc
Odpovědět
Teplovodní podlahové topení má obrovskou výhodu v tom, že není problém změnit topný zdroj. Navíc je to ideální kombinace pro TČ vzduch-voda nebo zem-voda. Možná jde PENB ošulit i tak, že si dáte do projektu TČ. Pokud nebudou finance, tak zatím necháte elektrokotel a později případně doplníte TČ. Případně peletkový kotel, ale provozní náklady vychází stejně jako s TČ.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?