Pokojové termostaty "přes drát" nebo bezdrátové?

Hezký večer, při hrubé stavbě elektrikář natáhl dráty k budoucím termostatům. Několik týdnů poté jsme začali řešit topení a termostaty. Dle instrukcí byly natažené dráty "špatné" - začala jsem řešit s firmou zda dráty vyměnit, nebo, zda by nemohli být. Po shlédnutí byly dráty nakonec odsouhlasené. Nyní, skoro rok poté, kdy se měli termostaty a řídící jednotka kompletovat firma zjistila, že přes tyto dráty novou řadu termostatů nezapojí (nebudou fungovat). Navrhla dvě řešení - starší řadu termostatů a nebo bezdrátové termostaty. Ráda bych se zeptala někoho kdo tomu, alespoň trošku rozumí co by mi poradil. Firma je spíše pro starší řadu termostatů, ale mě jako ženské se opravdu nelíbí a raději bych bezdrátové, ale pokud od více stavebníku, kteří o tom, alespoň něco vědí uslyším argumenty pro "drát", tak kapituluji 😉 😄
Odpovědět
Dobry vecer, taky mam "spatne" umistene draty na termostat, coz tedy asi fakt je pravda (vubec me nenapadlo pri stavbe tohle resit, nebyla s tim zkusenost). Mam ho v obyvaku s kuchyni, kde je krb s vymenikem, tudiz cidlo moc nespina a byla by zima. Tudiz je u nas lepsi bezdratovy termostat. Rozdil podstatny, termostat na drat stoji od 500 Kc, bezdratovy od 3000 Kc a porad hledam, kde ho deti premistily🙂 Termostat by mel byt umisten treba v chodbe, ne v mistnosti, kde je nejvetsi teplo.
Odpovědět
Jaký máte typ podlahového vytápění? vodní/elektrické
Odpovědět
@edcbubu Vodní...
Odpovědět
Profilova fotka
topič: už se to tu probíralo, ale neva....nám firma pro jistotu :-) rovnou žádné dráty nenatáhla, a dala nám potom bezdrát.termostat. Nakonec jsme zjistili, že to bylo vlastně nejlepší řešení. Také vodní podlahovka. Sice jsme první zimu hledali kam ho strčit, ale nakonec se povedlo najít ideální místo a na topení vůbec nesaháme. Takže klidně bych vzal bezdrát a schoval ho před dětmi :-D
Odpovědět
@termat5 Tady je spíše otázka, zda chcete termostaty v každé místnosti. To se zde probíralo mnohokrát, že je to zbytečně prodražující řešení. Pokud na tom ale trváte, tak drátové zonové regulace jsou výrazně levnější a nemusíte se starat o baterky. Jenže novější typy s PWM regulací (plynulé řízení průtoku v okruzích) vyžadují obvykle 4 žilové propojení. To je asi Váš problém. Pokud máte 2 žilové kabely, lze použít pouze starší typy. Kromě toho, že Vám bude teplota podlahy podstatně víc kolísat, tak Vám může vadit i cvakání relátek.
Odpovědět
Každý podzim se to tu řeší, jak řídit podlahové topení zónovým termostatem. odpověď je draze a špatně, PT má na takovou regulaci zpravidla moc velkou sertvačnost. Najděte si téma kde se řeší seřízení PT, ekvitermní regulace kotle a zvažte jako možnost nepoužívat termostaty vůbec. Novější, a pravděpodobně i všechny další budoucí, termostaty budou používat vícežilové slaboproudé kabely, optimální k natažení pri stavbě je CAT5 UTP nebo FTP, pokud ho nevyužijete na termostat, možná ho použijete na jinou sdělovací techniku jako pohybová čidla, detektory kvality vzduchu, co já vím co ještě.
Odpovědět
@termat5 Kabely co přenášejí nějaké data k termostatu (to znamená že termostat nemá jen funkci ON/OFF) nesmí být vedeny v blízkosti vodičů na 220v. Data jsou potom rušena a termostat je nefunkční. Normálnímu termostatu to nevadí.
Odpovědět
@wpavel a při riziku rušení je právě vhodné použít stíněný kabel FTP, případně stíněný telefonní, ale ten má menší praktické využití. Hlavně se nenechat ukecat na CAT7.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?