Polozeni teplovodniho topeni

Profilova fotka
Zdravim stavebniky, letos budeme stavet a vzhledem k cenam budu nakonec spoustu veci resit svepomoci. Chci se zeptat na vas nazor na pokladku podlaoveho topeni - je lepsi to pokladat na systemovou podlahu nebo prichytkama do hladkeho polystyrenu? na youtube se k tomu vyjadruje Pavel Sykora ze uz od toho upustili a ze jedine do hladkeho polyse, ale to je tezko, jeden rika to a druhy zas opak. ta systemovka asi celkove naklady prodrazi,na DEKu je 230kc/m2 nejlevnejsi, ale zas je s tim asi jednodussi prace, spis me zajima ci nezhorsuje tepelne vlastnosti - jak prave pise pan Sykora. a delali jste nekdo (netopenari) poozeni topeni svepomoci?
Odpovědět
Systémovka vám ušetří práci při pokládce trubek, ale to je tak všechno. Obliv je lepší u háčků, tedy ne že by to dělalo extra velké procento. Háčky můžete nabouchat trubky i na hodně husto v kritických místech jako je koupelna, kde vás systémovka občast nepustí přesně kam chcete. Cenové navýšení bylo za mne ( 2018 ) celkem značné. Už si ty ceny nepamatuju přesně, ale ten systémový vycházel asi 2x cena hladkého EPS 150S stejné tloušťky a při 120m2 to byl ranec. Půjčili jsme si takový nástoj na tyči na zabouchávání háčků a ve dvou to šlo celkem dobře. Rastrová fólie je tedy naprostá nutnost.
Odpovědět
Profilova fotka
@ko_taz Budeme také pokládat přímo na polystyren extrudovaný šedý, systémovou desku jsem zavrhl z důvodu vysoké ceny, někdo říká že je podlaha s položeným betonem či anhydritem pevnější ale podle mě je to jen sugerace toho že použil něco drahého. Dost záleží jak bude vyrovnaný podklad pod polystyrenem v první vrstvě, my ji třeba budeme vyrovnávat cementovým mlékem a poté pokládat 3 vrstvy extrudovaného polystyrenu tl.60mm. A samozřejmě další vrstvy musí být bez mezer. pak se nemůže nic hnout a sesedat. Pracnější to je trochu více ale když se použije traker na spony a dělá se to ve dvou lidech tak to jde taky pěkně. Já tedy vzal spony bez trakeru na ruční montáž, také se to dá ale je to záhul trochu na ruce, no to uvidím až tam dojdeme. Samozřejmě je nutné použít reflexní folii na poslední vrstvu polystyrenu a doporučuji nešetřit a koupit silnější aby se neprotrhla. My brali tuto https://www.eshopcube.cz/reflexni-fol... a také veškerý materiál od této firmy jak na podlahové topení tak na rozvod vody v sekci sanita.
Odpovědět
Profilova fotka
diky @obludak , hned pak me napadlo jeste projet youtube a je tam clovek co to poklada taky na folii a ma k tomu celkem presny komentar, tak to udelam takto. hacky ma plastove od chuděje, na to zadny pripravek na zapichavani neni treba, trubky s hlinikem, takze drzi tvar.. koukam do projektu a jedine co z nej nedokazu odhadnout je jaky zvolit prumer trubek. v tom videu rika, ze nad 100m delky trubky dat 18tku a do 100 16tku. ja vidim v prjektu ze napr kychyvak je na dve zony, ale uz ne kolik to je cca metru trubky, to asi maji topenari nejakou pomucku jak to spocitat-odhadnout.
Odpovědět
@ko_taz Z hydraulického hlediska je nejlepší dodržet podobnou délku větví, kvůli následné regulaci. Můj projektant měl stanoveno max 90 m na okruh a některé místnosti jsme dělili mezi více okruhů a dvě malé máme spojené dohromady. Nejmenší okruh má délku 35 m ale to je koupelna se záchodem a tam se na regulaci moc nehraje 🙂 spotřeba... rozteč trubek 10 cm, znamená 10m trubky na metr čtvereční, takže je možno spočítat celkem jednoduše. Čím hustěji, tím víc metrů, že. Trubky s hliníkem drží tvar až moc dobře a občas mají tendeci se zvedat a odtrhnout háčky, nepodceňoval bych to.
Odpovědět
@jarin1 Reflexní folie bez vzduchové mezery nic neodráží, pod trubky stačí cokoliv, aby to neproteklo na izolaci. Na druhou stranu na reflexce bývá natištěný ten rastr... 🙂
Odpovědět
@ko_taz je fuk, zda použijete reflexní folii. Reflexe v tomto případě stejně nefunguje a navíc pod anhydridem nemá být hliník, protože chemicky reaguje s anhydridem. Pro sponkování použijte lomené sponky. drží výrazně lépe, než rovné. Co se týká projektu tak mi ho případně pošlete na SZ. V každém případě platí, že se obvykle používají trubky 16x2. Pro tyto trubky je maximální délka okruhu cca 80 m. Je vhodnější větší plochy rozdělit na víc okruhů a snažit se o to, aby délky všech okruhů byly srovnatelné. Z toho důvodu se např dělá to, že malé okruhy se slučují. Např, teplou trubku z rozdělovače vedete do koupelny. Tam se namotá smyčka a pokračujete dál na WC. Dále je vhodné si uvědomit, že nátoková trubka je teplejší. Proto se nejprve vede teplá trubka z rozdělovače nejkratší cestou pod okna. Tam uděláte hustou smyčku a pak domotáte zbylý prostor s větší roztěčí trubek.
Odpovědět
Profilova fotka
@kofejn jasný já to bral jen z důvodů že je silnější a má rastr.
Odpovědět
@zubr487 Zdravím, mě zreagoval samonivelujici beton s páskou, kterou jsem spojoval pasy folie pod trubkami. Trubky jsem použil 20x2, uchytky jsem ručně zamačkával do xps, i když byly určené na přípravek. V podlaží mám kombinaci xps a kročejové vaty, trubky mi zvedaly xps. Trubky jsem měl při zalévání natlakované. Čerpadlo mi při dostatečném průtoku ukazuje 7W příkonu.
Odpovědět
Profilova fotka
tak rozhodnuto, dame zavlhly beton, zadny anhydrit
Odpovědět
@ko_taz ja som si na podlahovku spravil realizacny projekt kde som si vsetko potrebne ako roztece, delky trubek, rozdeleni na jednotlive smycky a zaregulovani spocital a jelo sa podla toho.
Odpovědět
Profilova fotka
Já jsem měl projekt od dodavatele podlahového materiálu. Všechny okruhy do 100 metrů délky. Například obývák s kuchyní má 43 m2 a tam je 5 okruhů. V patře pokoje 20 a 22 m2 - v každém mám 2 okruhy atd.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?