Poradíte prosím s vytápěním?

Ahoj, stavíme rodinný dům, momentálně jsme ve fázi, kdy budeme mít uzavřenou hrubou stavbu. A stále pořád řešíme vytápění, i když samozřejmě už může být pozdě :-) Chci se ale jen zeptat na váš názor, protože už z toho mám hlavu jak škopek. Máme obdélníkový bungalov o užitné ploše zhruba 92 m2, postavený z heluzu 44 cm, budeme mít tepelnou 4 cm omítku. Tepelné ztráty domu jsou cca 6 kW. V projektu máme tepelné čerpadlo země-voda v kombinaci s teplovodním podlahovým topením a solárním nebo fotovoltaickým systémem. Krb nebudeme mít. Teď nám ale známý elektrikář doporučoval, že pokud opravdu chceme řešit návratnost, tak TČ nemáme řešit a máme zkusit zapřemýšlet nad elektrickým podlahovým topením v kombinaci s bojlerem a pravděpodobně opět s fotovoltaikou anebo soláry. Na tento typ topení jsem pár diskusí našla, někteří mají docela pádné argumenty, proč je to lepší, ale opravdu to tak je?... Prosím, poraďte, nebo se aspoň podělte o nějaké názory :-) Moc děkuji.
Odpovědět
1
2
Dobrý večer. Na takovýto domek se ztrátam 6 kW je optimum přidat cca 20% a dostanete potřebný příkon na elektrické podlahové topení. A topit cca 8kW není finančně nijak náročné. Vemte si, že např moderní kuchyňské trouby mají také 8kW. Pro Vás by v tomto případě také hrálo plus v tom, že jako na "elektrodomácnost" dostanete velmi výhodnou sazbu D45. To znamená 20hod. "levná " elektrika a 4 hodiny "drahá" elektrika. Potom pokud mátek elektrodomácnost,, tak jsou další úspory v tom, že neděláte již žádné revize a kontroly el.podlahovhé topení.
Odpovědět
Zdravim, ja bych do tč nesel. To se, podle me, vyplati na vetsi dum, nebo na rekonstruovany stary. My to budeme mit podobne. Ale tc jsem zavrhnul. Ja pujdu do rekuperace s moznosti chlazeni, kvuli vedrum v lete. V lete pri chlazeni bude z prebitecneho tepla zadarmo ohrivat TUV 180l. Soucasti jednotky je i elektrokotel na podlahovku. Cenove to nevyjde nejlevneji. Neco pres 200tis :-\
Odpovědět
@sathine Ahoj, dle mého skromného názoru už je 6 kW pouze na elektriku trochu moc. Navíc s řešením, které navrhuje petr7é by vám nevyšel PENB. Navíc zvýhodněnou sazbu dostanete i při použití TČ nebo elektrokotle. Dát TČ i soláry návratné moc nebude. Takže buď TČ a nic dalšího k tomu nemotat a návratnost by tam měla být, navíc TČ země-voda by mělo mít delší životnost, ale zase větší pořizovací náklady. Pokud by ste volili nějaký alternativní zdroj a k tomu chtěli pouze tu elektriku, tak elektrické podlahové topení zase o tolik levnější než elektrokotel a teplovodní podlahovka nebude a vždy máte možnost ten zdroj změnit.
Odpovědět
@sathine ještě zkuste ty TZ zadat na tzb-info do kalkulačky porovnání nákladů na vytápění.
Odpovědět
Suhlasim s tym ze elektricku PDL na ziaden iny zdroj v buducnu nenapojite, zatial co klasicku PDL napojite na vsetko a cenovy rozdiel tam asi az taky velky nebude.
Odpovědět
Moc děkuji všem za rady. Je mi úplně jasné, že nikdo nikdy úplně přesně neporadí, jaké vytápění by bylo nejlepší. Každopádně, kalkulačku jsem zkoušela a máte pravdu, pořizovací náklady úplně tak rozdílně nevyšly, zato náklady za spotřebu elektřiny vyšly poměrně hodně rozdílně ve prospěch TČ. Co se týká PENB, tak kdybychom neměli soláry nebo fotovoltaiku, tak nám nevyjde - můj laický přepis toho, co říkala projektantka je, že bez panelů na střeše jsme někde v C, D, takhle máme A, což je pro EU v pohodě. Takže v nejhorším případě by bylo lepší TČ a fotovoltaika? Já se právě taky bojím toho, že na elektrické podlahové topení nikdy nic nepřipojím v budoucnu, ale na teplovodní ano.
Odpovědět
@sathine me se samotnym TC vyslo Acko. TZ 3,9. Bungalov 107 uzitne plochy. Ti musi aspon B vyjit. TC a k tomu jeste panely je blbost. A jsou ty TZ skutecne. Mi prijdou na maly bungalov vetsi nez by musely byt. Jaka je izolace stropu a podlahy?
Odpovědět
@r4d3k74 Aha, mě právě vůbec nenapadlo, že by to jen s TČ šlo. Podívám se ještě pořádně do projektu, co tam máme za tepelné ztráty (vždycky to hledám jak jehlu v kupce sena :-)) Co si pamatuju, tak by ve stropě měla být asi 20 cm vaty a v podlaze polystyren, ale přesně budu vědět, jak se podívám do projektu, tak napíšu.
Odpovědět
@sathine já mám TZ 3,8 a mám el.kabely od fenixu+TČ vzduch-vzduch tři jednotky Toshiba.Pořizovací náklady komplet 125T.Zatím velká spokojenost a komfort ovládání.
Odpovědět
@lagys jj, také řešení. Také jsem to chvilku zvažoval, ale protože je nás 6 lidí na TUV, tak přesto, že nejsme kachny, tak je to polovina celé spotřeby a vzduch-vzduch s tímto nepomůže. Ještě byla varianta, elektrokotel, klimačka a bojler s TČ, ale nakonec asi půjdu do nějakého levného číňana vzduch-voda. Těch řešení je spousta, jen tazatelce projektantka navrhla to nejdražší.
Odpovědět
Tak jsem projela projekt a opravdu máme tepelné ztráty 6 kW. Co se týká skladby podlahy, tak je tam 10 cm polystyrenu. U stropu je to tedy nakonec 40 cm. Nejsem si jistá, že jiné TČ můžeme mít, protože technickou místnost máme přímo na stranu k sousedům.
Odpovědět
Profilova fotka
Když mě ten PENB a jeho výpočet přijde dost divný. Když porovnám náš dům (ztráta 6,5 kw) a stejný dům (ztráta 5 kw) s horší izolací stěn (my 15 a druhý dům 10 cm polystyrenu), stejné vytápění (ele podlahovka + uvažovaná krbová kamna), jiné usazení na pozemek (my ze severu jen 2 malá okna, vše v max. míře otevřené na jih a západ kvůli teplu, druhý dům největší okna na východ), stejná okna... tak si o tom myslím svoje... Ale dívám se na to čistě z laického pohledu.
Odpovědět
Článek se načítá
@zmrz_lina V podstatě máte pravdu a je to hodně velký nesmysl. Já bych byla mnohem raději, kdybychom mohli řešit jen TČ a to je všechno, akorát to asi neprojde... Proto se mi pak ta fotovoltaika jeví lépe než soláry.
Odpovědět
@sathine Pokud bude podlahové topení, pod 15 cm v podlaze bych nešel. Taková minimální uznávaná hranice diskutujícími na tzb-info. Jj, s TČ vzduch-voda v tomto může být problém, je třeba vyjádření hygieny, kdy před tím, by to měl ve zprávě pro hygienu projektant okecat tak, aby to prošlo a pokud možno bez měření hluku.
Odpovědět
@r4d3k74 Hm, akorát s tím už nic nenaděláme, protože už máme vyrobené vstupní i francouzské dveře... Jde nějakým způsobem tedy dosáhnout toho, že při tom, jak je to teď, bychom měli jen TČ a zkolaudovali bychom bez problémů?
Odpovědět
Profilova fotka
@sathine my jsme toto take resili, mame ytong 375 a 120 polystyren, podlaha 180 polystyren, strop 440 vata, mame topeni cca 7kW - cca 70 tis, cidlo v kazde mistnosti a bojler 7 tis chtel jsem jednoduche reseni - prakticky by se na tom nemelo nic podelat, maximalne ovladani nebo cidlo, ktere je v podlaze v husim krku, instalace jednoducha, financne take velmi prijatelne, neni potreba kotel a dalsi prostor napr na akumulacni nadrz. tepelne cerpadlo jsem nechtel - hnusna hucici bedna, a hlavne finance se nikdy nevrati
Odpovědět
@sathine Tak už to tam sleduji, doufám, že se potvrdí mé tvrzení, že to TČ stačí.
Odpovědět
@sathine Pokud budete mít pouze TČ, tak zkolaudujete bez problémů. Akorát se připravte na to, že v případě změny v projektu by stavební úřad mohl požadovat dokumentaci skutečného provedení a nový PENB.
Odpovědět
@zeneva V dnešní době už pouze elektrické topení neuděláte. Takže k elektrickému topení se musejí připočítat další náklady. Když jsem toto všechno spočítal, tak návratnost TČ máme za celkem 5 let.
Odpovědět
Profilova fotka
@dawerius to nevim, my jsme tak jako tak chteli krb, takze i kdybychom chteli jine topeni, tak bysme stejne komin a krb staveli, takze porovnavam topne kabely vs. tepelne cerpadlo a k tomu kotel. Muzu se zeptat jak se Vam povedla navratnost TČ za pet let?
Odpovědět
tak novej PENB, nejlépe od někoho, kdo to ale umí spočítat je otázka do 3 tisíc, což je levnější řešení než ta fotovoltaika. takže navštívit SÚ a domluvit se s nima.
Odpovědět
Tak jsem to všechno dořešila a TČ naprosto stačí. Jen paní milá projektantka bude muset udělat zásah do projektové dokumentace, že energetický průkaz domu nebude v A a že jaksi nemáme solární ohřev :-) věřím, že to není důvod navštívit náš stavební úřad a bude to stačit předložit až při kolaudaci (protože domluvit se na něčem na našem SÚ je hodně velký problém). Takže jdeme do TČ země-voda a nic víc. Ještě mám ale otázku z trochu jiného soudku - máte někdo TČ, teplovodní potrubí a termostaty v každé místnosti, které snímají teplotu podlahovky a pokoje, abyste si mohli pokoje regulovat? Teď to řešíme a jsou velice rozdílné názory z okolí, jestli do toho jít nebo ne.
Odpovědět
Profilova fotka
nechápu když jdete do tepelného čerpadla - proč si budete dávat do každé místnosti termostat ???? to si dávají možná šetřílci u plynových kotlů. topení na podzim zapnete a na jaře vypnete, v celém domě budeme mít konstaktní teplotu a pokud budete chtít někde méně tak si na rozdělovači okruh přiškrtíte. jestli myslíte, že si budete hýbat teplotou tak proč ??? aby jste ušetřili ??? Podlahovka má několik hodin akumulaci a dle mě se to moc dobře regulovat nedá. bydlím tedy teprve týden v domě - všude podlahovka v obou patrech, 16 stejně velkých okruhů, ekvitermní regulace, zatím mám dole 23 a nahoře 21 stupnů a to mám přízemí otevřené bez dveří, nyní jsem trošku přiškrtil okruhy v přízemí a nahoře už mám 21,5 - změna se projevila až za den - dva, takže ještě chvíli a docílím toho že rozdíl mezi patry bude třeba jen 1 stupen, v celém domě je hic, už jsem to musel o stupen ubrat, původně zde bylo 24 spotřeba super termostaty v každé místnosti, aby vám to také pak topilo podlahovka se dost dobře nedá regulovat jsem ale laik - určitě poradí někdo z oboru
Odpovědět
@hbboy Děkuji za odpověď. Já jsem právě taky toho názoru, že je to asi zbytečnost, každopádně jsem potřebovala nějakou podloženou argumentaci, abych to mohla předat dále. Ale jsem ráda, hned ušetříme nemalý peníz, za mě nepotřebnou věc. Já si myslím, že hodně lidí si neuvědomuje, jaký je mezi vytápěním rozdíl a co je někde super (např. třeba u elektrokotle nebo tak) nemusí být u našeho způsobu vytápění ok.
Odpovědět
Profilova fotka
poradte se ještě s někým jiným, ale mě sami topenáři 2 lidi řekli, že pokud budu mít tepelné čerpadlo at se na nějaké směšovače, ventily, oběhová čerpadla a termostaty vykašlu. že to topí tak levně, že třeba za zimu protopí člověk 10000 kč - komplet elektřina v domě - ohřev vody, topení a elektřina celý dům bude 2000 kč měsíčně a nějak to zbytečně komplikovat a prodražovat je zbytečné. nevím mám v celém domě 160 m2 - 16 ohruhů /z toho jsou dva žebříky a menší místnosti mají méně metrů /- cca po 80 metrech okruh - dle projektu jsem to natáhl a zatím to topí super, občas něčím otočím a čekám den - dva jak se teplota změní prý je to na část zimy než se to vyšteluje a pak už je to navždy a nic se nenastavuje mám čerpadlo vzduch - voda, vrty jsou o dost dražší a ušetří se pár tisícovek navíc ročně - tj. návratnost proti vzduch voda je o dalších 30 let déle jenže čerpadlo si nekupujeme kvůli návratnosti že - aspoń já ne jsou lidi co jezdí felicií a druzí superbem a také neřeší, že by mohli jezdit felicií a ušetřili by na pořízení píši jen svůj názor firma od čerpadel po mě chtěla natáhnout jen okruhy, rozdělovače - páteřní rozvody a pak jen připojili čerpadlo - vše žene oběhové čerpadlo v čerpadle u nádrže čerpadlo mám na rovné střeše - není nikde vůbec slyšet
Odpovědět
@hbboy Tak to jsem ráda za tento názor. Už jsem psala elektrikáři, že na termostaty kašleme a nebudeme je mít. My jsme zvolili nakonec tepelné čerpadlo země-voda, zemní kolektory. I když se nám moc nelíbí, že budou rozkopávat celou zahradu - máme hodně úzký pozemek, tak aspoň pojedeme v jedné díře tam i zpátky :-) Sice nám teď hodně lidí říká, že máme jít do TČ vzduch-voda, že i oddělená venkovní jednotka od vnitřní je reálná (technická místnost je totiž na straně k sousedům, tak bychom venkovní jednotku mohli dát na druhou stranu), ale myslím si, že to už jsou moc velké komplikace, které zasahují do více organizací a mohl by to být větší problém, než pak jen před kolaudací změnit, že jsme nakonec soláry nedali...
Odpovědět
Profilova fotka
ted koukám, že máte obytnou jen 92 m2 - a ještě k tomu heluz 44 cm, to by snad utáhl i elektrokotel - takto malý dům. záleží kolik vás bude tepelné čerpadlo stát, ale při kolektorech to vyjde podobně jako vzduch voda, asi bych do toho také šel, pokud bych měl větší pozemek. mám 8 kw - vzduch - voda - dvě jednotky každá zvlášt - cena nějakých 170 000 kč, vnitřní jednotka zásobník na teplou vodu 260 litrů - nerezový já mám 160 m2 - ještě podsklepený, heluz family 44 cihly, zateplovat nehodlám - je to ale řadovka z obou stran z každé 90 m2 budou sousedky a v čele jsou okna 6-8 m2 takže ani není moc co zateplovat, i když je to moderní a téměř všichni sousedé zateplují, akorát mi 3 sousedi nezateplujeme, ostatních asi 20 to postavilo z hubených cihel a už to tam lepí -))) zateplovat proto abych ušetřil třeba 2000 Kč ročně opravdu nehodlám
Odpovědět
@zeneva no já žádnej komín ani krb nechtěl, a když to tam připočítám, tak mi vyjde rozdíl investice cca. 100 tisíc (krb+ komín+ bojler+ elektro topení = 170 000 vs. TČ+ podlahovka=270 000). S tč dám za teplo 6 tisíc ročně. S přímým elektro ohřevem by to bylo cca. 26. Což je o 20 více, takže 100 tisíc je za 5 let zpátky.
Odpovědět
@sathine @hbboy Máme to taky bez termostatů a je to přesně jak píše hbboy. Termostaty jsem nechtěl. Je to zbytečné. Jednou jsem nastavil ručně rozdělovač a od té doby na to nešahám. Pouze občas hostinský pokoj stáhnu nebo přidám. Samozřejmě to znamená regulace ekviterm, ale to snad umí každý TČ.
Odpovědět
My právě elektrokotel nechceme, zdá se nám to jako nejdražší způsob vytápění a k tomu bychom už ty soláry nebo FVE museli mít a já jsem ráda, že jsme se toho zbavili :-)
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?