Používání topení (elektrokotel + termostat na danou teplotu) pro RDR Nova 101

Ahojky, letos prvně budeme používat topení v dřevostavbě Nova 101, chci se zeptat, zda již je tu někdo takový, který byldí právě v tomto domě... Můžete mi sdělit roční náklady, které máte za protopení, známí, co mají také tento dům, nám říkali, že od toho listopadu do jara protopí cca kolem 30 tis. Kč. S tím, že mají doma malé děti a topí tedy skoro celý den. My jsme prvně zapli s přítelem topení a nastavili si teplotu na 21 stupnů, a termostat umístili na chladnější místo, do chodby. Za pár minut byla topení všechna vyřicí, pak jsme si ale všimli, že některá topení (např. v obýváku máme 3 - 1 větší a 2 menší), topí jen některé, v obýváku tedy bylo zaplé jen to velké, zbylé 2 byly vlažné až studené. Také jsme si všimli, že na topení u regulátoru je takový kovový kroužek a když se s tím pootočí, tak topení začne více topit... Má to tam nějajký účel? Moc Vám všem děkuji, pokud se přidáte do diskuze a podělí te se se svými zkušenosti při bydlení a hl. topení :)
Odpovědět
Profilova fotka
@nikolmiasabnam dřevostavbu má petrsv1000, ten by ti mohl pomoci :)
Odpovědět
moc Ti děkuji, ozvu se mu
Odpovědět
Profilova fotka
@nikolmiasabnam ahoj, tak předně o Rýmařově je tu již forum : http://www.modrastrecha.cz/forum/hled... je tam hodně uživatelů či majitelů 101čky, takže veškeré dotazy můžeš psát tam ;-) Naše roční spotřeba je cca 20tis včetně topení ! Termostat je nastaven na 22,6 a spíná od 16.30 do 21.30 a pak od 5.30 do 7.00 v týdnu, o víkendu celý den. Jinak kotel nám běží vždy max půl hodiny. Na radiátoru máme klasické termostaty ( hlavice ) takže netuším co myslíš tím koroužkem ? Hlavice mám nastavené v obýváku na 5. Klidně se ptej, popř zkopíruj dotaz do fora co jsem sem zkopíroval ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@nikolmiasabnam ještě jsme tedy sami dva, takže proto ta menší spotřeba. ;-)
Odpovědět
Ahoj Petře, děkuji za zprávu, my jsme také zatím sami dva ... Áha, no tak to topí asi přibližně stejně... máme tedy většinou na 3, neboť máme za chvíli všude 25 stupňů a to už je pak moc....: :-) Někde je studený radiátor a někdy vařicí, a všechny jsou zapnuté na stejný stupeň. Kolik barů Ti to ukazuje na manometru? V jaké místnosti máš termostat? My ho máme nastavený na 21 stupňů. Kotel spíná podle toho termostatu, jak poznám na tom, že běží kotel, že kW tam jsou napsané a pak když je 0, tak to je logicky kotel vypnutý?
Odpovědět
@nikolmiasabnam "...někde je studený radiátor a někdy vařící, a všechny jsou zapnuté na stejný stupeň..." - a zkoušeli jste ty studené radiátory odvzdušnit a až pak dotlakovat topný okruh?
Odpovědět
Pokud tomu nerozumíte, raději zavolejte Rýmařov ať vám topení zkontrolují a vysvětlí obsluhu, hledat radu na internetu není nejlepší řešení problému s topením.
Odpovědět
@beropa topení jsme všechny odvzdušnili, teď je máme všechny teplé. Ale i když si termostat nastavíme, aby topení bylo zapnuté od 12 do 14.30, potom by tam mělo být 0 kW? Tak stejně jede kotel dál i po půl 3, i když už to na termostatu máme vypnuté, a další nastavený čas sepnutí až v 15:30--- asi si tam raději zavolám...
Odpovědět
Profilova fotka
@nikolmiasabnam tlak na kotli mám asi 1,6 -1,8. Termostat máme přenosný, většinou je v pracovně na 22,6st. Že kotel běží poznáš, jednak, že hučí a pak na něm jsou napsané Kw, když vypne naskočí 0. Na termostatu je hodně možností nastavení spíš bych si pohrál s ním, také mi to chvíli trvalo, než jsem ho nastavil...
Odpovědět
@nikolmiasabnam To, že je na kotli výkon 0 kW i v časových rozmezích, kdy má topení jako celek topit, je normální, pokud kotel nahřeje vodu na přednastavenou topnou teplotu (resp. její předdefinovanou horní mez), pak se vypne a poté už jen běží oběhové čerpadlo (což je slyšet), než voda vychladne na spodní mez, kotel znovu sepne... atd. Pokud ale kotel spíná, i když by měl být vypnutý, tak to už nemám co radit, jelikož to už bude o algoritmu řídícího softwaru kotle (tj. tom, jak si "vykládá" nastavení on a jak osoba, co to nastavila ;-) ) a také ev. vazbě kotle na konkrétní termostat, možná i signály HDO, ev. ekvitermní regulaci... takže to už je na detailní četbu návodu konkrétního kotle, termostatu, ekvitermního čidla atd. Nastavování termostatu, aby topení dvě a půl hodiny topilo, pak na hodinu netopilo a pak zase zatopilo však ale s ohledem na tepelnou setrvačnost teplovodního topení nedává smysl. Resp. to zcela jistě nic nešetří ani to nijak nezvyšuje tepelný komfort, pokud není teplota topné vody do radiátorů nastavena na zbytečně vysokou teplotu (což ale spotřebu kvůli vyšším ztrátám v rozvodech naopak spíše zvyšuje a tepelný komfort snižuje). No a jelikož my máme radiátory jen v patře a v přízemí máme teplovodní podlahovku zalitou v anhydridu, tak vzhledem k tepelné setrvačnosti a tudíž velmi pomalému náběhu takto řešené teplovodní podlahovky máme na termostatu "natvrdo" nastavenou cílovou teplotu v pokoji na plus mínus 23 stupňů a teplotu topné vody do radiátorů na kotli běžně na 40 stupňů, kterou zvedáme jen ve velkých mrazech na 45 a výjimečně až 50 stupňů (přičemž do podlahy jde tak či tak přes směšovač topná voda o teplotě podstatně nižší). Snižování teploty na noc by tak alespoň nám už žádné smysluplné úspory nepřineslo, neboť podlahovka v přízemí by se pak na ráno nestihla pořádně roztopit.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?