Přehřívání nízkoenergetického domu - krb s výměníkem

Zdravím všechny a prosím o názor, včera nás na veletrhu zrazovali od krbové vložky s výměníkem (měli jsme v plánu se zadním přikládáním a s aku nádobou, 1000 L, jako hlavní zdroj), že se v nízkoenergetickém domě se ztrátou okolo 6-8kw upečeme, že taková kamna dají do místnosti velký výkon. Pečete se tedy? :)
Odpovědět
1
2
Některá krbová kamna mají izolační dvojsklo aby nešlo tolik tepla do místnosti jinak záleží na velikosti kamen
Odpovědět
@vodak01 viděla jsem i trojsklo, ale stejně, nejnižší výkon "mimo vodu" byl 2kw. Nevím, zda to lepší obezdění vložky může změnit.
Odpovědět
Profilova fotka
@lindikova budeme mit ned se ztratou 6kw. krb s vyměníkem a podlahové teplovodni topení... nebudeme ale využívat oboje zaraz ...
Odpovědět
@eficenka a tu podlahovku tedy budete nahřívat čím? :)
Odpovědět
Profilova fotka
@lindikova jak velký bude obývák ? bude otevřené schodiště aby teplo mohlo stoupat do patra ? Pokud máte rádi teplo tak se toho nebojte, máme kamna v obýváku bez výměníku tedy a spokojenost ;-) u krbu to bude trvat déle než se nahřeje takže bych se toho nebál ;-)
Odpovědět
@petrsv1000 Díky za info! Obývák s kuchyní bude mít 45 metrů, schodiště do patra bude z chodby, ale plánujeme posuvné dveře. Včera nás docela dostali, co člověk, to názor:)
Odpovědět
My budeme mít obývak s kuchyní 45 m2, schodiště otevrene v obýváku, krbovou vložku s vymenikem, podlahové vytápění, výkon 8kw, mělo by to krásné stačit a bude teploucko
Odpovědět
@tompuk to jo, to bude... ale aby ho nebylo moc:) @zeedee má přesně tu krb vložku, co bychom chtěli, včetně zadního přikládání, tak jsem zvědavá, zda se podělí o názor. http://www.perfekt-krby.cz/kv-025-w02... - k tomu aku 1000 l, taky podlahovka a bojler s elktr. patronou. A nebo se na to vys... a koupíme si jen elektrokotel:D a pěknej malej obyč krbík.
Odpovědět
Rozhodně udělejte otevřenou dispozici . Aby měl ten vykon kam se rozlézt . Tady je třeba dobrá inspirace http://bydleni.idnes.cz/srub-nedaleko... Když máte velkou plochu stěn a vzduch muže se roztahat po domě tak se nepřetápíte . Nejhorší je nacpat to do malého obyváčku .
Odpovědět
v domě s tak velkou ztrátou bych se rozhodně přehřívání nebál... jak je ten dům velký?
Odpovědět
@jendad to je moc hezké, ale schodiště z obýváku jsme zavrhli (jednou budeme mít puberťáky, tak ať nám nevodí návštěvy přes obývák), stejně ale pořád budou otevřené dveře, máme dvě zvědavé kočky:) @requied nevím ještě přesně, dvě patra 160 -180 metrů.
Odpovědět
@lindikova osobně bych tedy tlačil na to snížit tz na nějakých 5kw... do domu si stejně pořídíte rekuperační jednotku a ta Vám vzduch v celém domě zamíchá, takže přehřívání nehrozí.
Odpovědět
Článek se načítá
@requied s rekuperací nevíme nevíme:) Ale díky moc za názory!
Odpovědět
@lindikova a proč nevíte? je to silně návyková věc :)
Odpovědět
@requied eee, to je na delší debatu, do které by se spíš měl zapojit manžel:) Počítáte s NZÚ?
Odpovědět
@lindikova já ano, vy ne ? dnes to dají skoro každému, tak je škoda to nevyužít.
Odpovědět
@requied včera na veletrhu přímo na stánku od ministerstva to nevypadalo, že jde o nárokovou věc pro každého. Můžu se prosím zeptat, jak komplikovaný (časově, finančně) byl projekt od toho jejich akreditovaného projektanta na topení?
Odpovědět
@lindikova tak o tom nic nevím, ještě jsem nežádal a poslední informace mám z minulého roku... doufám že opět něco "vylepšili"
Odpovědět
@requied nechci strašit, to v žádném případě... ale jen, že asi stačí malá chybka, a je po srandě. Na NZÚ jsou tu ovšem jinší odborníci :-) My jsme o dotaci až do včera nepřemýšleli vůbec.
Odpovědět
@lindikova tak jako tak musím dům postavit a zaplatit... když pak vyjde dotace, bude to jen příjemný bonus.
Odpovědět
@requied asi tak! Kdyby nám časem zbylo na fotovoltaiku taky fajn.
Odpovědět
Profilova fotka
@lindikova podlahové topení bude napojeno na elektrokotel, takto budeme vytápět v zimě. a na jaře - podzim , krb s výměníkem, který bude ohřívat vodu užitkovou a trochu vytápět dům :)
Odpovědět
Taky to tak plánujeme jako @eficenka :-)
Odpovědět
@lindikova ahoj co jsem mluvil s topenářem, tak říkal že krb na vytápění stačí a přetápět by určitě neměl. Akumulační nádrž máme 800l ale doporučoval mi 500l že se bude moc dlouho natápět ( počítáno s vložkou jako máme my ROMOTOP KV025W02BD), ale zase vydrží déle hřát ( 500l 8 - 12h natápění a 5 hod topení; 800l tam je natápění až 20 - 24h a topí 8 hod) samozřejmě podle tepelné ztráty a velikosti domu....Jinak ještě uvažujeme že pořídíme elektrokotel aby jsem nemuseli vložku pořád tolik zatěžovat.... :-) P.S. Rekuperaci bych si nedal ani zadarmo.....akorát si všude rozvíříš bakterie a plísně....... :-)
Odpovědět
@zeedee s tou rekuperací je to dobrej vtip :) Kde by se tam asi ty plísně a bakterie vzali? Píšete nesmysly.
Odpovědět
@requied Neberte to prosím jako oponenturu, jen mě to skutečně zajímá (z hlediska profese) - jak lze efektivně čistit teplovzdušné vedení řízeného větrání v celé jeho délce? A dělá to v praxi někdo? @eficenka Přesně tohle je obvyklý předpoklad využití krbu, které ale bohužel mluví právě proti jeho smyslu. Pokud budete topit v krbu na jaře a na podzim, kdy je tepelná ztráta hluboko pod vypočtenou (tu máte pravděpodobně počítanou pro venkovní teplotu -12°C, možná dokonce -15°C), tak potřebujete zase o to nižší výkon předávaný do prostoru prosklením vložky a nebo alespoň co nejotevřenější dispozici, jak psáno výše (i když ani ta není všespásná).
Odpovědět
@bchannu samozřejmě že potrubí lze vyčistit... a je jedno jestli je to flexi hadice nebo pevné kulaté/hranaté potrubí. Na čištění jsou speciální "kartáče" který má místo štětin měkké hadičky. Když se pak do kartáče pustí tlakový vzduch, tak hadičky začnou kmitat a mlátit do stěn trubky a uvolňují usazeniny. nebo měkký rotační kartáč. Ale domácích podmínkách a při správném provozu to prakticky není potřeba řešit. Na tomto videu je vidět jak čistění probíhá. https://www.youtube.com/watch?v=yLLnt... https://www.youtube.com/watch?v=JntuX...
Odpovědět
@requied Díky, zajímavá videa (ty hadičky zmítající se v temném potrubí působí až hororově). Jsem skeptický k tomu, že by to někdo u nás v domácích podmínkách dělal, ale je dobře, že existuje řešení. Pak už je to jen na zodpovědnosti uživatelů. Úplně ale nesouhlasím, že to v domácnostech není potřeba řešit. Mám krásnou fotku teplovzdušného potrubí po sedmi letech provozu, kde by na první pohled člověk řekl, že je to kouřovod od kamen plný sazí a ne flexi hadice rozvodů vzduchu, který dýchaly děti v pokojích.
Odpovědět
@bchannu u domácích rozvodů vzduchotechniky (od rekuperace) není prakticky potřeba přívodní trubky čistit, jelikož se tam nemá jak bordel dostat. V systému jsou vždy na vstupu filtry,a u odtahu nemá jak potrubí znečistit vnitřní prostředí... takže i když tam bordel nějaký bude, tak to nikoho nijak neohrozí. Jinak Váš příklad s rozvody horkého vzduchu od krbu je naprosto jiná situace.
Odpovědět
@requied OK chápu, děkuji za reakci. A jak je to např. s mikroprachem, který mechanický filtr nezachytí? Ten se pravděpodobně na hladkých stěnách potrubí nezachytí, ale ventilátor jednotky ho přece spolu se vzduchem rozhání...nebo je to nějak řešeno?
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?