Přímotopy vs. Tepelné čerpadlo vs. Elektrokotel

Dobrý den rozhodujeme se pro vytápění naší dřevostavby ( montovaný baráček 5.5 až 6kw ztráta). v základu jsou přímotopy ale nevíme zda u toho zůstat. Rád bych poprosil o srovnání nákladů na pořízení a následnou spotřebu . Osobní názory a typy se také hodí děkuji.
Odpovědět
Primotopy nee. To teplo je z nej takove suche... volte radeji podlahovku
Odpovědět
@mbb2214 úplně nejde o to suché nebo tak. teplo je teplo . důležité jsou pořizovací náklady a následně náklady na provoz... srovnání...
Odpovědět
@kazisvett projeď si pár témat zpátky,už se to tady probíralo hodněkrát.lidi nebudou reagovat na stále stejné dotazy.
Odpovědět
Profilova fotka
prioritně bych se pokusil snížit TZ domu. určitě se to do budoucna vrátí. a také doporučuji řídit se radou @lagys. je to tu hodně diskutované téma... další možností (tu, momentálně, upřednostňuji já) je klimatizace.
Odpovědět
@lagys děkuji za radu projet si témata ale bohužel jsem to projížděl asi 7x a nikde není toto srovnání... dávat 350 tis na víc za Tepelko s podlahovkou nebo dát 35 tis za přímotopy a pak platit ročně o 7 tis více na energiich... tohle srovnání bych chtěl od někoho kdo má zkušenosti vědět. děkuji
Odpovědět
Tady něco pro porovnání ;-) http://www.modrastrecha.cz/forum/tope...
Odpovědět
@citun Děkuji vše už dávno pročtené ... ale mé odpovědi tam nejsou ...
Odpovědět
@kazisvett přidání 15cm izolace bude stát do 30tis, lepší okna + 20tis a tepelná spotřeba domu spadne někam k 2-3kw... Pak už klidně vzít obyčejné přímotopy, nebo zmíněnou klimatizaci nebo jiné levné tč.
Odpovědět
@requied je to montovaný barak něco jako Rd Rýmařov takže tam jsou trojskla a jejich "sendvič" systém stěn. Takže TZ 6kw je hotová věc..
Odpovědět
@kazisvett v tom případě bych já hledal jiného dodavatele který umí nižší tz...
Odpovědět
opravdu zajímavé odpovědi úplně na něco jiného než člověk potřebuje... děkuji
Odpovědět
@kazisvett Řekla bych, že je to tady bohužel normální...
Odpovědět
Článek se načítá
Dobrý den, nejlepší je si to dosadit zde do kalkulačky: http://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a... btw. requied má pravdu, novostavba s tak velkou tep. ztrátou a přitom jsou na trhu takové možnosti..
Odpovědět
Dekuji toto dosazeni jsem již zkoušel ale samozřejmě je lepší to mít přímo od člověka který to má vyzkoušené na živo a může říct své zkušenosti. TZ 6kw mi nepřijde hodně ale samozřejmě jsou i menší. Jde jen o peníze jako všude. Bohužel nejsem milionář (máme jen urcity rozpočet )a kdybych byl tak by mě ztráta byla ve finále úplně jedno.
Odpovědět
@kazisvett Moc netuším jaké odpovědi čekáte. Asi těžko najdete někoho, kdo měl na identickém domě přímotopy, elektrokotel a posléze ještě čerpadlo, aby vám mohl fundovaně dát odpověď na vaši otázku. Vše ostatní je irelevantní, protože každý topí jinak, takže všechny údaje takto získané mají skutečnou hodnotu nula....
Odpovědět
@lopp je mi jasné že nikdo nebude každý rok měnit způsob vytápění v podobně ztrátovém baráku ale myslím že je tu spousta lidí co různé druhy vytápění mají a třeba i podobnou tepelnou ztrátu... ale jak vidím všichni hledají jen jak řešit to že se blbě ptám. tak znovu děkuji za nic
Odpovědět
Profilova fotka
@luckiesj @kazisvett kdyz ono se na nektere otazky moc odpoveded neda, typicky kdyz nekdo posle fotky baraku a zepta se za kolik se to da postavit s topenim je to take dost slozite, pochopil bych ze mam nejakou tepelnou ztratu, ktera je dana a nechci nebo nemuzu ji snizit tim ze postavim dum jinak (sam mam TZ 11,7 kW), ale finalni ucet za topeni kazdy zjisti az po prvni topne sezone a i kdyz bude mit nekdo stejny system a dum, muze jeho ucet vypadat jinak - nekdo topi na 19 stupnu, nekdo na 22 st a to je hned zasadni rozdil pokud vite o kolik vic date za TC muzete se pokusit spocitat za jak dlouho protopite primotopy ten investicni rozdil jelikoz jeste nebydlim tak jsem si provedl odhad tak, ze jsem z PENB vybral udaje o potreba tepla na topeni a odhadnul jsem ze 80 procent tepla dodam drevem a zbytek elektrinou a mam jakysi odhad kolik by melo stat topeni za rok - uvidime jak jsem se trefil pokud bych drevo vynechal stalo by mne topeni teoreticky o 35t rocne vice a rozdil mezi nakoupenim pritomotopu a peci kterou topim je 140t takze se da teoreticky rici ze za 4 roky by se mely naklady srovnat - ale to je porad pouha teorie a u mne jeste navratnosti nahrava vysoka TZ
Odpovědět
@geodett děkuji za konkrétní příklad ze kterého si člověk může udělat alespoň nějaký závěr.
Odpovědět
@kazisvett projeď si kam jsme přispíval.mám TZ 3,8 a mám el.podlahovku+klimu.náklady teď v zimě jsem tam uváděl.přímotopy určitě ne.na dřevostavbu je 6kw docela dost.nevím,jakou máš skladbu stěny.já mám celkouvou tloušťku 40cm.
Odpovědět
Boha, tady je nekdo linej googlit. Na tzb info je fantasticky porovnani nakladu na vytapeni vcetne nakladu na porizeni a servis. Ve zkratce na malej uspornej barak je nejlevnejsi elektrika nebo drevo.
Odpovědět
@iveetkaaa Boha... tady někdo nečte příspěvky. Vše prostudované jen jsem chtěl vědět jaká je realita ;)
Odpovědět
Dobrý den, pokud vám jde o náklady, tak bych volil střední cestu a to je elektrokotel a podlahovka. Do podlahy budete topit, tak 35 st.což elektrokotel dosáhne poměrně rychle a navic podlaha drží teplo. Samozřejmě se déle rozehriva. Pokud chcete šetřit volte tepelné čerpadlo! A to u levnějších výrobců. Většina z nich má komponenty značkových výrobců akorát je trochu jednoduzsi ovládání. Aspoň se nemá co pokazit. Píšu o TČ vzduch voda. Dům bungalov ztráta 11KW postaven z ytongu lambda 375cm zatepleno 12cm polystyren 110 m2 obytné plochy garáž 28m2 vytápěna na 15st. Dům topíme na 24st. Platba tři roky po sobě 20tis +- 1000 kc. Poriz náklady komplet včetně TČ na vytápění kolem 210 tis. Ušetřeno cca 40tis za tři roky. Životnost TČ 10-15 let. Elektrokotel 15 tis plus podlahovka cca 50tis což je veliký cenový rozdíl.
Odpovědět
@wolfik26 Děkuji že jste to tak rozepsal . Spotřeba 20 tis . za rok je krásný. Určitě teplo od podlahy se také nedá srovnávat s přimotopem.
Odpovědět
Teplo od podlahy jednoznacne. Zkouseli jsme topit klimatizaci a je to uplne něco jiného. Ja jsem zvyklí chodit bosky a vlazna podlaha je fajn. Radil jsem z pohledu instalatera-topenare. Mam TC a elekrokotel. El kotel jsem nainstaloval ted, k vuli mrazum -20 kdy uz TC nestiha a v krbu se nam nechce topit, protoze pak mame pretopeno.
Odpovědět
@wolfik26 A proč máte přetopeno =-) Copak topeniště nemá regulaci ?
Odpovědět
Mám TZ 6 kW a mám elektrokotel za 13,5 tisíc a podlahovku. Krbové kamna v obýváku, velká okna na jih ze všech pokojů. Svítí li slunce, teplota v obýváku 27 - 30 stupňů teď v zimě. Jinak topím v krbových kamnech, s kterýma vytopím celý dům. Namontoval jsem vzduchotechniku na sádrokartonem. Opět obývák cca 30 stupňů. Dřevo jsem kupoval buk suchý, naštípaný - 8 000 Kč. Termostat mám v ložnici nastavený na 21,5 stupňů a tuto zimu jel kotel asi 4 x. Za elektřinu jsem platil 20 000 Kč za rok.
Odpovědět
@jendad Krbova kamna maji regulaci, jde o to, ze mam vyzkouseno dat tam maximalne tri drevene brikety za den i tak staci roztopeni a teplo v obyvaku se drzi do rana. Jenomze kdyz uskrtim regulaci, tak mi do akumulacni nadoby jde cca 40st max samotizne. Ted jsem pridal cerpadlo, je to trochu lepsi. Podlahovka mi to v celem dome spolkne za hodinu. Musel bych topit cely den, abych pokryl potrebu celeho domu. A to se fakt neda, kdyz mate v obyvaku 27-28st. V krbu topime jen ve velkem mrazu. Tak petkrat za zimu. S
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?