Přisávání ke krbovým kamnům

Ahoj,ptám se tady, jelikož krbař ještě neměl čas se na to podívat a nechci ho honit, ale potřebuju to vědět. Budeme mít krbova kamna Romotop Laredo 04 pískovec, z prvu jsme se bavili( než jsme vybrali tento konkrétní tip), že by mělo být v podlaze přisávání ke krbu a tak jsme s tím tak nějak počítali, ale teď nám chlap/znamej co dělá podlahu říká, že je to zbytečné a že si máme zjistit,jestli ty kamna jsou na to vůbec uzpůsobené, tak se ptát tady co vy na to? :-| Děkuji https://www.gas.cz/romotop-laredo-04-...
Odpovědět
1
2
@ivaa32 Do základovky si nechte to přisávání udělat v každém případě. Nikdy nevíte. My jsme odmítli kamna s rourou, viděli jsme dost. Spousta lidí kamna stejně po čase vystřelí na mars a obloží to. Takže normálně vložka s obložkou a zásobník na dřevo, protože za pěkná kamna dáme stejně raketu. Původně jsme je chtěli též. Holt jedna z věcí, kde jsme neušetřili. Viz foto.
Odpovědět
Zvolena kamna by mely mit CPV (centralni privod vzduchu). My mame od Romotopu taky kamna, ale jiny typ (EVORA 04 AKUM) maji externi privod vzduchu a nemuzu si ho vynachvalit. Kor v zime kdyz mame zavrena vsechna okna a prisun cerstveho vzduchu z venku je minimalni = ohen v kamnech by nehorel (a kdyz sipredstavim kombinaci s pustenou digestori..). Privod vzduchu zajisti ze ohen bude bez problemu horet.
Odpovědět
Profilova fotka
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Profilova fotka
@ivaa32 Kamna se dají na CPV nasadit z vrchu (nebo v těch cca 30cm a bude to přiznané) my to tak máme. Takže ten přívod vzduchu ideálně vůbec nejde vidět ...A ano, kamna jsou na to stavěna. Nechejte si to přisávání do podlahy určitě zavést. Mám to snad někde i nafoceno, kdybyste potřebovala ...
Odpovědět
@warflyer my právě nechtěli klasickej krb, jsou to pálky a do zakládovky ani nic měnit už nemůžeme, vše je připraveno už jsou omítky a dělá se polistiren na podlahu..a já budu mít rouru stropem, mě neva.
Odpovědět
@ivaa32 pokud to jen trochu pujde, nechte si ten privod vzduchu udelat - topenar by mel nabidnout moznosti, jak to udelat pokud to uz do zakladovky nejde. Soucasne baraky jsou tak utesnene, ze vam ten krb spotrebuje vsechen kyslik v baraku a stejne nebude horet. Navic vam tam bude dost blbe bez kysliku :)
Odpovědět
@ivaa32 jo v pohodě. Vždyť jsme totak chtěli původně též. Ta bedna koštuje včetně štuků, mřížek atd prostě komplet i revize včetně DPH - 60 litrů. Obyč kamna jsou jasně levnější, ale nejaká už pěkná jsou klidně i dražší.
Odpovědět
@mikiliki ok, dík, taky si myslím, že se mu s tím nechce dělat a já se v tom extra nevyznám. Hlavně že tam je to na co se to dá napojit.
Odpovědět
@mirekb my to měli mít právě v podlaze, jen teď zas přišel s tím, že to je zbytečné, asi si myslí,že topit nebudem nebo nechápu, protože ze začátku to odsouhlasil a problém nebyl..nic budem trvat ať to udělá.
Odpovědět
@warflyer no nás vyjdou celkem tyhle kamna, komín cca na 60tisíc :-D krb by nás vyšel tak na 100tisíc, protože by vše dělala firma. Ale mě se tyhle kamna líbí není to úplná klasika
Odpovědět
@ivaa32 Tak ted jsem se zasmál . Tyhle kamna má každý (je to moderní) . Jinak co se týče CPV , tak určitě ano. Pokud nemáte rekuperaci a mužete tak regulovat přetlak , tak dnes jsou domy prakticky vzduchotěsné a přívod je nutností .
Odpovědět
@jendad no nevím, já kamna zatím u každého viděla takové hnusné, malé, hranaté s komínem do stěny a to se mi nelíbí ;-) samozřejmě krb je krb, ale mi na něm prostě netrvali, takto nám to vyhovuje. Jj už asi chápu k čemu to tam je a budem na tom trvat, už se mi v hlavně rozsvítilo :-D :-D dík
Odpovědět
Článek se načítá
@ivaa32 Ještě se dělávají komíny, ve kterém mají šachtu pro externí přívod vzduchu. Nemusíte to pak dělat do desky. Třeba by to u vás ještě bylo možné.
Odpovědět
@lukoid máme tam viz foto...teď si nemůžu vzpomenout jak se jmenuje..
Odpovědět
Profilova fotka
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
@mikiliki Jinými slovy - pozor na správně dimenzovaný přívod externího vzduchu - ne jen průměr, ale také délka, počet kolen... vše hraje roli... Anebo si dát pozor na parametry krbovek (nároky na tah)
Odpovědět
Tak my máme komín nějakých 8-9m a přívod vzduchu bude cca 4m rovně...to je v poho ne?
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 10 měsících
@ivaa32 stálo to šedesát od firmy.
Odpovědět
Profilova fotka
@sargic prosím máte někdě fotky na to přisávání vzduchu ke kamnům? 🙂
Odpovědět
Profilova fotka
@petusha87 Máte na mysli jak vypadalo potrubí k přisávání při stavbě základovky nebo jen finální vyústění v interiéru?
Odpovědět
Profilova fotka
@sargic klidně oboje🙂
Odpovědět
Profilova fotka
@petusha87 Mám asi jen tyhle fotky. Při stavbě základovky je to ta dlouhá oranžová roura, to je přisávání ke krbu. Stačí takhle?
Odpovědět
CPV podlahou je určitě lepší než komínovou šachtou, potvrdili mi to nezávisle tři krbaři. Jednak máte slušný průřez a jednak budou lepší tlakové poměry, zejména u vysokých komínů je fyzika proti vám. Pozor ale na jednu věc, CPV je efektivně venkovní prostor a nezapomeňte počítat s jeho tepelnou izolací od zbytku podlahy, jinak vám to bude v zimě dost prochládat. Také je vhodné dát do sání klapku co nejblíže vstupu trubky do domu, aby v době kdy není topení v provozu bylo možné tohle chladidlo uzavřít. .... {edit} hmm, koukám, že trubka už je, a izolace ne....
Odpovědět
Souhlas s CPV klapkou. Fakt se bez ní dost vychlazuje krb.
Odpovědět
Zdar, jako vše hoří potřebuje vzduch což ví skoro každý. Byl jsem na jedné chatě, kde měli krbovky a "krásný" plastový okna. Popíjeli jsme kávu a praskalo dřevo v krbovkách, ale po čase jsem cítil takou únavu a skoro byl spal. Říkám majiteli, máš přívod vzduchu pod krbovkama? Ne na co? Krbovky mu instaloval kamnář, ale nějak mu opomněl říct, že potřebuje vzduch. Když máš krbovky s výkonem 5kW, tak spotřebují 4m3 vzduchu za hodinu. Přívod vzduchu lze přivést trubkou HT pr. 75 až 100mm nebo flexi "husím" krkem ideální uložení v podlaze a nějakou klapku, ale tu stejně nebudeš moc používat. Krbovky když hoří fungují jako vývěva a vzduch si nasajou.
Odpovědět
@orelzhor Já jsem zpočátku provozoval krb bez CPV klapky. Výsledek byl ten, že druhý den po večerním topení byl teplovodní krb běžně vychlazen na 18C. Proto jsem doplnil regulaci a elektronicky řízenou klapku. Včera jsme např. topili a momentálně je interní teplota v krbu 33C.
Odpovědět
@orelzhor Někdo tu napsal kamna spotřebují všechen kyslík. Tak to asi nehrozí. Při naprosto těsné místnosti by mohl vznikat podtlak a kamna nebo krb by neměl takový výkon. Úbytek kyslíku a možnost otravy oxidem uhelnatým může vzniknou při nějakém otevřeném ohni a bez odvodu spalin to jde potom o hub..
Odpovědět
@wpavel Ty se dej na politiku, překrucuješ názory ostatních, napsal jsem SLOVY 1kW výkonu krbu či kotle spotřebuje 0.75m3 VZDUCHU za jednu HODINU! 5kW výkonu rovná se 4m3 vzduchu za hodinu. Pokud to chápeš tak, že je to všechen vzduch tvoje věta:"Někdo tu napsal kamna spotřebují všechen kyslík". Jsi osel a to se krotím v označení hlupáka. Zubr, to máš asi pravdu, ale záleží možná na délce či umístení přisávací trubky ke krbu.
Odpovědět
@orelzhor Vážený pane osle můj příspěvek nepatřil na vás ale na tento. @ivaa32 pokud to jen trochu pujde, nechte si ten privod vzduchu udelat - topenar by mel nabidnout moznosti, jak to udelat pokud to uz do zakladovky nejde. Soucasne baraky jsou tak utesnene, ze vam ten krb spotrebuje vsechen kyslik v baraku a stejne nebude horet. Navic vam tam bude dost blbe bez kysliku 🙂
Odpovědět
wpavel @orelzhor Někdo tu napsal kamna spotřebují všechen kyslík. Tak to asi nehrozí. Při naprosto těsné místnosti by mohl vznikat podtlak a kamna nebo krb by neměl takový výkon. Úbytek kyslíku a možnost otravy oxidem uhelnatým může vzniknou při nějakém otevřeném ohni a bez odvodu spalin to jde potom o hub.. Tohle jsi mi napsal a nemyslím si, že používám @ivaa32. Dej se brzy zdravotně do pořádku. Tak čau ...
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?