Přívod externího vzduchu ke krbovým kamnům - pár otázek

Dobrý den, prosím o pár rad. V novostavbě si chci do podlahy položit přívod externího vzuchu ke krbovým kamnům. Tato kamna budou používána výjmečně, málokdy. Potrubí chci volit čtyřhranné ploché 110x55mm. Nad a kolem něj bude podlahový polystyren a nad tím ještě beton s podlahovým vytápěním. Délka podlahového potrubí bude 3,3metru. Dotaz 1 Nemůže v potrubí kondenzovat voda? Díky rozdílu chladného vzduchu z venku a tepla stavby. ? Vzhledem k tomu že kamna by byla v porovozu jen výjmečně, tak bych z venku ucpal toto potrubí třeba molitanovou kostkou aby dovnitř nemohl proudit chladný vzduch. Dotaz 2 Můžete mi prosím poradit jakou zvolit vzdálenost od zdi pro vývod přívodu vzduchu z podlahy? Umístění a situace je na přiložených fotkách. Odhaduji že vývod z podlahy by měl být cca 30cm od zdi. Ale raději si nechám poradit. Děkuji
Odpovědět
K dotazu 2, záleží jaké budete mít kamna. Některé mají CPV zadní, některé spodní. My máme spodní a hranu vývodu jsme nechali udělat asi 15 cm ode zdi. Naše kamna musí být min. 10 cm ode zdi.
Odpovědět
@tius Dobrý den, poloha vývodu pod kamny závisí na konkrétním vyrobku, každá kamna jsou jinak velká. Rozmyslete se, která tam budou, nastudujte technický list a podle toho udělejte přívod vzduchu. Kondenzovat voda v trubce asi bude, ale dělá se ve sklonu směrem ven. Existují klapky, kterým se externí potrubí osadní, a které se otevřou při provozu kámen. Ve vašem případě (pokud fakt chcete topit jen na vánoce) bych zvážila, zda se na externí přívod nevykaslat.
Odpovědět
Jak pisi ostatni. Vyberte si vyrobce kamen (napr. Romotop ma prumer vyvodu u všech kamen stejny), nejlepe i model kamen a podle toho si spocitejte vzdalenost od steny. Jinak potrubi je rozhodne lepsi kulate, je tam lepsi cirkulace vzduchu a vyuziva se cela plocha, u hranateho to konzultuje s kamnarem, take vam nemusi fungovat, pouziva se spis jako nouzovka, napr. kdyz je hotova podlaha a malo místa ( je uzsi). Take jsem to resil. Je toho k tomu napsano na netu dost, googlujte .
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?