Problém s krbovou vložkou

Dobrý den, prosím Vás mohl by se mi někdo vyjádřit k fotkám mé krbové vložky.? Topím cca 15 den, topím suchým dřívím. Žádné natírané či lakované.! Po celém hořeništi i kolem dvířek se tvoří "půchýře". Sklo se jen velmi těžko dá vyčistit. Na fotkách je sklo po cca 7 minutách čistění za použití specielního přípravku na čistění skel krbů. Jsem z toho zoufalý ... děkuji za každý názor
Odpovědět
Mi to přijde spíš jako zadehtované, jako bys to moc škrtil...
Odpovědět
Profilova fotka
tam je někde velká chyba, co je to za vložku (značka, typ)? Naše po třech zimách každodenního topení, vypadá téměř jako nová
Odpovědět
@martin_martin Topíš na plno? Nebo máš hodně uškrcené klapky? Já se zeptám úplně blbě, pokud máš otevřené klapky - jsi si jistý, že v té poloze jsou otevřené? :) U nás na kamnech to třeba vizuálně poznat není... Tohle opravdu vypadá jako zadehtované
Odpovědět
Profilova fotka
zadehtovane. spatne drevo nebo spatny privod vzduchu....
Odpovědět
Je to zadehtované. Určitě to bude kombinace vlhkého dřeva a špatného přívodu vzduchu. Jak to v topeništi hoří? Malý plamínek nebo pořádný fajer? Když zapalujete oheň - chytá to dobře, nebo dýmí? Chyba může být i v komíně. Každý rozumíme něco jiného pod pojmem suché dřevo - jak staré dřevo to je a o jaké dřevo se jedná? Dáváte tam tvrdé dřevo? - buk? Je tam i strašně hodně popela na můj vkus, vysypáváte ho, může to dusit ? Jestli je takové množství popela po jednom zatopení tak to špatně hoří. Určitě bych zavolala kominíka ať se na to podívá. Napadá mně jestli nemáte ucpaný externí přívod vzduchu z venku (máte ho vůbec?) Pročetla bych si znovu důkladně návod k vložce - pokud nemáte dá se to stáhnout z netu. Zkontrolovat klapu. Kontaktovat výrobce krbové vložky jaký má na to názor. Určitě to řešte, protože to samé se Vám dělá v komíně a může to chytit.
Odpovědět
Díky za příspěvky ... Je to krbová vložka CTM Glass 13kw. Dřevo mám suché sice mix, ale suché (3 roky určitě). Ohledně toho jaký je plamen. Zdá se mě, že je až moc velký nato, že mám kamna zavřená. Ano mám přívod vzduchu zavřený (i když teď už zase jedu přes "klapku" ovládanou automaticky regulací) zkouším totiž vše. Můj pocit je, že kamna, nato, že je přívod vzduchu zavřený moc fajrujou. Prostě Špalek by byl hned pryč. Víte mám zkušenosti, že u rodičů, když se jde spát dá se velký špalek stáhnou se kamna a utvoří se jen tak malý plamínek, ten si plápolá a v klídku místnost vyhřívá. Výrobce jsem kontaktoval (včetně fotek) a čekám na vyjádření. Popel vynáším, je to popel za dva dny. A na můj vkus je ho také hodně.
Odpovědět
@martin_martin Zkusil bych všechny klapky naplno otevřít a roztopit to. V tomhle stavu by to určitě nemělo dehtovat. A sledoval bych, co se děje.
Odpovědět
@martin_martin určitě dejte vědět co na to výrobce, nebo kde se našla chyba. Mám taky velký plamen a nejde mi moc stáhnout u krbové vložky .(měli jsme v minulém domě krbová kamna a tam šel plamen viditelně stáhmout na minimum). Pokud máte velký plamen tak by to ale nemělo vůbec dehtovat. Dehtuje to když ten oheň moc dusíte a je špatné spalování. My máme větší průměr komína než doporučuje výrobce, takže budem asi dávat manžetu, protože nám to nejde moc ztlumit a je tím i větší spotřeba dřeva. To si taky ověřte, každá kamna nebo vložka potřebují jiný průměr komína. Jinak mi, když se špinilo hodně sklo radili netlumit oheň hned, nechat opravdu vše hodně rozhořet, aby se ohřál i ten komín a až pak ztlumit. Jinak ten vnitřek vložky je fakt síla, takhle jsme měli zadehtovaný kotel na tuhá paliva po 5-ti letech topení vším možným. :( Držím palec ať se to co nejdřív vyřeší. Může to být i špatně zapojené.
Odpovědět
No tak to je přesně ono. Naši mají krbová kamna. Dám na 8 a kamna se můžou zbláznit. Dám na 0 a prakticky se kamna dusí. Pokud tam člověk nedá alespoň 1 tak se to dusí. A to by se mi právě líbilo. Mám koupenou automatickou regulaci přívodu externího vzduchu a tak by se mi líbilo - abych dal klapku na 0% otevřenou a kamna nehořeli. Na 100% klapku otevřenou aby se fajrovalo jako divé. Takhle mám klapku na nulu a není co ovládat, jelikož kamna jedou jako prdlý. Tudíž investice do klapky - na nic. Jinak mám komín průměr 200 a kamna mají v propozicích 200 což je OK. Jinak přesně jak říkáš, moc to hoří a dřevo půjde hned do kelu :/ budu jen přikládat.
Odpovědět
Jaká teplota je v topeništi? Skuste koupit spalinový teploměr a dát ho na dvířka. Měl by mít aspon 200°c . https://www.youtube.com/watch?v=uJtiR... Ten teploměr je na magnetku a jen ho tam nacvaknete . Jde o to , že dřevoplyn vyhořívá až při cca 600°c a to vám dá info kdy máte už zahřátou vložku a mužete ji přivřít.
Odpovědět
Myslel by si někdo, že lze tyto kamna vyreklamovat.?
Odpovědět
@martin_martin myslim, že ne. problem totiz dle meho nazoru neni v kamnech, ale jinde.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
třeba poradí @reward ...???
Odpovědět
Jedna se o stejny problem?
Odpovědět
Jo . Vypadá to , že máte nízkou teplotu v topeništi , případně vám schází sekundární vzduch do plamene.
Odpovědět
@katka_b. @martin_martin delali jste si krb sami nebo firma? Myslim napojeni, obezdeni, atd...?
Odpovědět
Vodnik - prilis to ochladzuje.
Odpovědět
Příčina dehtování je vždy stejná - nízká spalovací teplota. A příčin nízkých spalovacích teplot je zde jistě několik: 1) Suverénně nejčastěji je to mokré dřevo. Tři roky staré, ale např. špatně skladované dřevo může mít obsah vlhkosti klidně přes 40%, což je samozřejmě moc. Pro provoz krbu a kamen je potřeba vysušit na méně než 20%. 2) Málo spalovacího vzduchu je další dominantní příčina. Představa, že krb může hořet s vysokou spalovací teplotou (a tedy čistě a účinně) třeba 8 hodin je blud. Fyziku ani chemii hoření zatím nikdo neoblafl a pokud ano, šup s ním do nominace na Nobelovku. Pokud je krb napojen na externí přívod vzduchu, může být potíž v jeho dimenzi, tvaru, délce... 3) Špatná konstrukce spalovacího zařízení (zde krbové vložky). Pokud jsou stěny tvořeny pouze plechem a ne šamotem nebo žárobetonem, notabene jde-li o vložku teplovodní, dochází jednoznačně k zásadnímu ochlazování hoření a tím i k produkci "studeného" kouře. Vliv má samozřejmě i tvar spalovací komory, zejména jeho výška, místa a velikost přívodů primárního i sekundárního vzduchu, velikost prosklení ad. 4) U teplovodních krbu bývá bohužel stále ještě i v našem 21. století zapomínáno na trojcestný ventil. Pokud tento chybí, je teplovodní výměník krbu neustále podchlazován studenou vodou ze zpátečky.
Odpovědět
Profilova fotka
@bchannu jseš machr, lip bych to nenapsala....
Odpovědět
@bchannu Opravdu moc děkuji za toto vyjádření. Díky za Váš čas.!
Odpovědět
Diky... U nas je asi hlavni problem to drevo
Odpovědět
Rádo se stalo ;) Co se týče dřeva - věřte, že je obrovský rozdíl topení nedostatečně vysušeným (třeba 30-40%) a opravdu suchým (10-15%). Kamna i krby fungují najednou naprosto úžasně, dokonalý tah, čisté spalování, čisté sklo dvířek, žádné zakuřování, skoro žádný popel, teplo ze dvou polínek jako z hromady mokrého a tedy i o pořádný kus menší spotřeba... Teprve potom, když přestaneme topit "vodou" a začneme opravdu dřevem, poznáme jeho opravdové možnosti.
Odpovědět
Pokud je to mokrým dřevem , vyzkoušíte uplně jednoduše. Kupkte si balík dřevěných briket. Ty mají nízkou vlhkost (okolo 10%) . Pokud vám to bude hořet dobře tak je to opravdu tím.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?