Čištění a chlazení vzduchu v bytě se zakázanou venkovní jednotkou

Profilova fotka
Řešíme rekonstrukci bytu, jehož okna jsou orientována na JZ a tím pádem už od časného jara do podzimu se tam vaříme. Vzduch se ani nehne. Jsme oba alergici a čekáme rodinu. V rámci celkové rekonstrukce bytu bychom rádi vyřešili problém s horkem a ideálně i s odvětráváním. Problém je v tom, že Sdružení vlastníků bytů nám nepovolí klimatizaci s vnější jednotkou. Hledáme tedy vhodné řešení. Může jím být klimatizaci bez vnější jednotky? Máte někdo zkušenost jak je to účinné atd.? Víte někdo o lepším řešení - rekuperace s chlazením apod. bez vnější jednotky? Technickou místnost můžeme zbudovat.
Odpovědět
U nás byl problém s památkářema a tak jsme si koupili mobilní klimatizační jednotku REMCO (asi 16000Kč) z pootevřeného okna se vystrčí hadice a chladí to úžasně.Utáhne to v pohodě místnost cca 50m2.K tomu jsme okna vybavili venkovními žaluziemi a je po starosti.
Odpovědět
Profilova fotka
@marrwin mobilní klimatizaci máme, ale jako dlouhodobé řešení nám to nevyhovuje. Ta hadice z okna nám opravdu vadí. Navíc jí musíme na noc převážet a neřeší to problém s větráním vůbec. I tak děkuji za příspěvek.
Odpovědět
Dobrý den, nejlepší řešení je to, které Vám nechtějí povolit. Klimatizace s venkovní jednotkou mají nejlepší účinnost a nejtišší provoz. Ale to zřejmě víte... Na Vašem místě bych se snažil souhlas vlastníka získat. Víte důvod, proč toto nechtějí povolit? Co se týká rekuperací, ty slouží k výměně vzduchu, aniž by docházelo k tepelným ztrátám, nebo naopak tepelným ziskům. To ale nebude řešit váš problém, kdy se potřebujete tepla zbavit. Mobilní klimatizace je jen "náhradní" řešení. Většinou jsou hlučné a pokud se k odvodu tepla používá pootevřené okno, vniká jím dovnitř teplo a tím se snižuje účinnost jednotky. Jiří Vrzal
Odpovědět
Chtěl jsem napsat svou zkušenost s mobilní klimatizací ale vidím že je to zbytečné - pokud už ji máte a nevyhovuje vám. Možná jenom dodám, že my bydleli pod podkrovím v pátém patře starého domu, okna na JJZ. Nevypouštěli jsme vzduch z okna, protože tím se nám dostávalo teplo zase dovnitř, ale malou zatmelenou dírou do mezipatra skrz dveře. A byli jsme spokojení. Měli jsme tuhle: https://eshop.panfitinka.cz/p/sinclai... Ve vašem případě asi zbývá jen se snažit získat povolení od sdružení. Postoupili jste nějak do té doby, co jste se přidala tento dotaz?
Odpovědět
Profilova fotka
Postoupili jsme a vybrali jsme řešení UNICO® AIR inverter což jsou klimatizační vnitřní jednotky bez potřeby venkovní, v kombinaci s žaluziemi, které jsou opatřeny fólií, co odráží sluneční paprsky zpět. Světlu to nebrání, ale bytu to o pár stupňů pomůže a zbytek zajistí klimatizace. Realizace bude probíhat červenec - září, takže zatím nedokážu říct, zda toto rozhodnutí je to nejsprávnější, ale v tuto chvíli se nejvíce přibližuje tomu, co jsme chtěli. SVJ nám nechce povolit ani výměnu oken, která jsou v havarijním stavu, takže jsme šťastní, že jsme našli řešení, které s nimi nemusíme schvalovat.
Odpovědět
Profilova fotka
@natymeli SVJ Vám nemá co mluvit do výměny oken (zvlášť když jsou v havarijním stavu). Jediné co můžou požadovat je, aby zůstal zachován venkovní vzhled. Takže pokud byste je vyměňovali za typově stejná okna, neměl by být problém. Pokud i toto je v rozporu s jejich stanovama a potřebujete jejich souhlas (ne jen oznámení), tak jsou stanovy v rozporu s novým Občanským zákoníkem a danou část můžete považovat za neplatnou.
Odpovědět
Profilova fotka
@jakuda to jste mě moc potěšil, pokud to tak skutečně je, tak nás to moc těší. Jedné rodině totiž ty okna vyměnili, protože jim už vyloženě zatékalo do bytu, takže už existuje vybraný dodavatel a tím pádem by to neměl být problém z hlediska typu oken. Mohu se ještě zeptat - jak je to s venkovní jednotkou klimatizace, za předpokladu, že ji nebudeme chtít připevnit na vnější fasádu domu, ale dáme si ji na nějaký podstavec? Tzn. že ve fasádě bude jen díra, kterou prochází ta rozvodová roura? Musíme to dle nového občana s SVJ řešit? Naše firma na rekonstrukci nám totiž řekla, že námi zvolené řešení nebude mít požadovanou účinnost a doporučují nám zase klimatizaci s venkovní jednotkou.
Odpovědět
Profilova fotka
U té klimatizace si po pravdě nejsem jistý. Pokud nebude venkovní jednotka na fasádě, tak pořád může byt problém s tím, že obvodové zdi patří do společných prostor, narozdíl od oken. V našem SVJ bychom to neřešili, ale to Vám nepomůže. Nechci Vám radit, ale pokud se s nimi nedá domluvit, tak jelikož na instalaci klimatizace není potřeba stavební povolení, tak bych to udělal. Ve skutečnosti nemá SVJ moc pák, co s tím udělat. Můžou to dat k soudu (což téměř určitě neudělají) a I kdyby, tak jejich šance nejsou moc velké.
Odpovědět
Profilova fotka
Ještě bych doplnil, že problém by nastal, pokud by Vámi instalovaná venkovní jednotka oprávněně obtěžovala sousedy hlukem. To je potřeba si ohlídat.
Odpovědět
Profilova fotka
@jakuda moc vám děkuji
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?