Kolik jste platili za prováděcí projekt k podlahovému vytápění?

Profilova fotka
Dobrý den, aktuálně řeším vytápění, tepelné ztráty a potřebnou dokumentaci. V projektové dokumentaci pro SÚ byl výpočet tepelných ztrát 3,18 kW, podle přepočtu od jiného projektanta jsou tepelné ztráty 4,48 kW, rozdíl je značný, pro SÚ to bylo počítáno dle staré normy a zřejmě i se špatnými koeficienty, nebo nějaká jiná chyba... nebo šlendrián. A vzhledem k tomu, že v projektové dokumentaci pro SÚ nebyl ani zakreslen prostup kolektorů (respektive chráničky) skrz základy do technické místnosti, tak asi šlendrián. Nyní je potřeba vypracovat prováděcí projekt k podlahovce a zajímá mě, kolik jste za prováděcí projekt platili vy. Jedná se o toto (vyvětlení od projektanta): Prováděcí projekt je vypracovaný dostatečně podrobně, tak aby na jeho základu bylo možné dílo zhotovit. Ve Vašem případě bude nutné vypočítat tepelné ztráty po jednotlivých místnostech (tak abychom věděli kolik Wattů z těch celkových 4,5 kW je potřeba dostat do které místnosti), na základě toho pak musím navrhnout podlahové vytápění (teplota vody do podlahy, rozteče potrubí, průtok jednotlivými okruhy, tlakové ztráty - nastavení ventilů a kontrola/návrh oběhového čerpadla). Výsledek je nutné zakreslit do půdorysu + udělat výpis materiálu. Na základě vypočítaného objemu otopné soustavy je třeba navrhnout velikost expanzní nádoby. Dále je nutné udělat schéma zapojení v technické místnosti a sepsat požadavky na navazující profese (hlavně příprava elektro a ze strany stavby). Realizovat soustavu bez projektu je sice také možné, ale doporučuji se tomu vyhnout – je tam poměrně velké riziko problémů typu nedotápění/přetápění některých místností - v případě podlahového vytápění se to následně řeší dost obtížně. Předem děkuji za vaše zkušenosti.
Odpovědět
Profilova fotka
@tygr80 Problematika je podstatně složitější, než projektanti vůbec tuší. Většinou si přečtou normu a pokusí se ji (nesprávně) aplikovat. Proto Vám pak vycházejí výpočty typu 3,18 kW či 4,48 kW, ale skutečnosti neodpovídá výsledek žádný. Když si přečtete http://kondenzace.kvalitne.cz/tepelne... zjistíte, jaký chaos (říkají tomu informační šum) mezi odborníky panuje a že i laik má mnohdy přesnější poznatky, co se ve skutečnosti děje. Opravdu nikomu nehoří uhelné sloje pod domem. To jen projektanti netuší, jak fungují fyzikální zákony a pletou si okrajové podmínky s reálným stavem. Důsledkem tohoto chaosu jsou neekonomicky navržené izolace a topné systémy. Sám tento fakt nyní potvrzujete. Pojďme tedy probrat jednotlivé vlastnosti. Dům přepočítáme podle reálně použitých materiálů dle návodu http://kondenzace.kvalitne.cz/podlaho... Zde najdete odpověď na všechny vaše otázky. Tedy potřebný výkon jednotlivých místností i souvislosti mezi použitými nášlapnými vrstvami a způsoby kladení jednotlivých hadů s ohledem na optimální regulaci. Pokud něco není jasné, nebojte se zeptat. Pomůžete tak ke zlepšení pochopitelnosti celého systému výpočtu. Na stránce http://kondenzace.kvalitne.cz/kam-vla... je pak vysvětleno, jak přesně fyzikální zákony fungují a že vše výše popsané je potvrzeno reálnými daty. Vliv oslunění i ostatních zisků je značný(až 30-50%), ale nezaručitelný. Proto nezapomeňte na dobře fungující regulaci. Ta je ve výpočtech zohledněna také. Přeji úspěšné vyřešení stavby a ekonomický provoz.
Odpovědět
Profilova fotka
@tygr80 ja za toto platil 5tis. Nicmene projektant topeni vychazel dle PENB, ktery jsem mel spocitany dobre - jen to prekontroloval a potvrdil ze to sedi. Ale bylo to pred 5 lety.
Odpovědět
Profilova fotka
@josef_vavra tak to jsem tedy zmatenej ještě víc.....
Odpovědět
Profilova fotka
@jumpmans tenhle chce 16.000,- Kč, s tím, že když to pak budou dělat oni, dostanu slevu 8.000 Kč.
Odpovědět
@tygr80 My sme si podlahovku dobrovolne nechali spocitat do detailov, aby boli provozni naklady na topeni co najmensie. Nechceli sme to mat namotane len tak od oka. Vsetko co Vam dany projektant povedal je pravda. Toto vsetko treba mat idealne prepocitane, projekt UT na stavebne povolenie je zial iba drahy nepouzitelny papier, v ktorom su iba malokedy vykreslene smycky... Ceny sa naozaj pohybuju okolo 15 000 Kč za domcek do 180 m2. Nam znamy odporucil projektanta ktory nam podlahovku spocital a skreslil aj so specifikaciou za 5000 Kč. poslali sme mu potrebne vykresy a udaje a ani sme sa v realite nevideli. Za par dni nam to poslal hotove. Montazna firma projekt chvalila ze takto sa to casto nevidi a ze sme si to podla toho mohli cele namotat aj nastavit svepomoci, ale radsej sme to kvoli zarukam nechali na nich.
Odpovědět
Profilova fotka
@tygr80 Pro představu v hotové novostavbě 2x 80 m2 mě vyšel materiál na podlahové topení v dnešních cenách na 26 tis. Kč. Pokládka a výpočet svépomocí. Splněna maximální kvalita a regulovatelnost. Pokud si na výpočet netroufáte, můžeme ho provést společně. Stačí, když dodáte rozměry domu a složení materiálů.
Odpovědět
@josef_vavra muzu se zeptat od jake znacky mate podlahovku?
Odpovědět
Profilova fotka
@neonkarybka Firmou položený vláknobeton - svépomocí pouze položeny polystyreny a namotány trubky MULTISTRATO PEX/AL/PEX 16x2 https://www.hst-zichlinek.cz/potrubi-... a k tomu dva rozdělovače https://www.hst-zichlinek.cz/sestavy-... Položené dle levého obrázku pro nejlepší regulovatelnost. Návrhový výkon 29W/m2, provedená topná zkouška výkonem 240W/m2 a v létě podlaha vydrží díky oslunění příkon až 500W/m2. Tedy vše v pořádku a s vysokými rezervami. Tloušťka betonové vrstvy 5 až 6 cm pak zajišťuje dostatečně rychlou reakci. Typicky do 20 minut od zadání povelu. Prostě fyzikální zákony pracují přesně, jak mají :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@josef_vavra posílal jsem vám zprávu :-)
Odpovědět
@josef_vavra Tak ten obrázek nalevo je trochu zavádějící. Je to klasika a dle mě, regulovat jde každá podlahovka když člověk ví, jak na to. Ať už přes termostaty nebo čidla teploty a nějaký systém. Každopádně, pro stejnou teplotu v místnosti a s dobrým návrhem je nejlepší způsob pokládky podle obrázku napravo. "Teplá hadice se dává směrem k oknům, studenější směrem dovnitř. Z logiky věci, u okna je pokud nesvítí sluníčko nejchladněji. U vašeho typu je teplá hadice, vedle ní studená, teplá atd. Nic moc.
Odpovědět
Profilova fotka
@davex Ale tady nejde o to, že by teplota nebyla regulovatelná. Jen jde o to, jak je taková regulace komfortní. Snížení průtoku na polovinu v levém případě možná poznáte podle teplých pásů, v pravém případě přestane topit polovina plochy podlahy (na potvoru zrovna ta druhá, než potřebujete). Stesky na toto chování lze na fórech nalézt. Osobně mě překvapilo, že i levá varianta vykazuje nárůst hydraulického odporu proti výpočtu o 30%. Bohužel další informace o nárůstu hydraulických odporů namotáním se mi nedaří najít, vycházím z mnou provedené realizace. Co je ale bezpodmínečně nutné, je používat chráničky na přechody mezi jednotlivými dilatačními okruhy.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?