Regulace podlahového topení bez průtokoměrů

Zdravim, máme rozvaděč pro podlahové topení viz foto a tepelné čerpadlo země/voda.... Bohužel nemáme osazeny průtokoměry a chtěl bych zvýšit teplotu pro dva okruhy. 1, Chtěl bych se zeptat, jestli všechny okruhy mají být otevřené naplno? ( bílá otočná kolečka dole), popřípadě k čemu je částečné uzavření, když se pak má regulovat teplota hlavně na průtokoměrech? 2, Průtok lze ovládat pomocí klíče na horní větvi ( po sundání červené záslepky), podle toho co si pamatuji, pro zvýšení teploty se otáčí po/ nebo proti směru hodinových ručiček? Děkuji moc za odpovědi!
Odpovědět
add 1) dolní ventily mátře mít plně otevřené a regulací na horní liště si omezíte průtoky tak, aby jste měl všude zhruba stejné teploty v interiéru. Dolními ventily si pak v podstatě jen podle potřeby povolujete nebo vypínáte topení. add 2) to si buď vyzkoušíte, nebo si to vyhledejte v manuálu. Mohu se zeptat, proč jste nepoužil rozvaděč s průtokoměry ? Není to sice nezbytné, ale hodí se to pro hledání případných problémů.
Odpovědět
@zubr487 super, moc děkuji.... Navrhovala to firma od tepelného čerpadla a vzhledem k tomu že jsem do té doby neměl s podlahovým topením zkušenost mě nenapadlo, že bych to mohl "vylepšit" a průtokoměry tam mít, kdyby mě to bylo tehdy navrhnuto, určitě bych je vzal, ale bohužel nebylo add 2) předpokládám že tím že to "vyšroubuji" o kousek ven tam pustíme více vody a tím to tedy bude teplejší
Odpovědět
@timmyd add2 - neporadím. Skoro mám pocit, že co výrobce, tak jiný způsob regulace. Na Googlu jsem si nechal najit podlahove rozdělovače. Zhruba z 20 odkazů jsem našel jen jeden bez průtokoměrů. Přitom nepatřil mezi nejlevnější rozdělovače.
Odpovědět
@zubr487 určitě nebyl nejlevnější, proto mě to i překvapuje, jedná se o Giacomini R553DKB11. Nicméně díky, budu zkoušet🙂
Odpovědět
@timmyd Taky mám rozdělovač bez průtokoměrů a také nebyl nejlevnější. Za 3 roky jsem na podlahovku sáhl jen jednou, když jsem chtěl ochladit dětské pokoje. Jen jsem dal dolů čepičku, imbusem trochu utáhl průtok a je to. Stejně se řídíš teplotou v místnosti, která je pro tebe zásadní. Nějaký markantní přínos průtokoměrů nevidím.
Odpovědět
@davex Pokud podlahovka funguje bez problémů, tak ano. Dost často se zde řeší problémy typu "netopí podlahovka" a pak je to velice užitečné informace. Spíše nechápu důvod k použití dražšího rozdělovače bez průtokoměrů.
Odpovědět
@zubr487 zeptám se ještě...když trochu omezím (ochladím) průtoky v okruzích, a např ten okruh kde chci teplotu zvýšit nechám na stávající hodnotě, zvýší se v něm teplota na úkor těch ostatních, funguje to takto?
Odpovědět
@timmyd ne prakticky se nezvýší, musíte zvednout teplotu na regulaci TČ.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?