Regulace podlahového topení - manual vs. elektro

Vím, že je to tady dost opakované téma, ale bohužel jsem nenašla odpověď na to, co potřebuji. Staví se mi byt (developerský projekt) a aktuálně je na programu topení. Velikost bytu cca 70m2, mezonet 3kk. Nabízejí nadstandard podlahové vodní elektrotopení - 1 termostat s týdenním programováním na byt + možná manuální úprava teploty kohouty v rozvodové skříni. Dle kalkulace materiálu asi 4 okruhy (započítány 4 kohouty). Zajímá mě, zda je to účinná a ekonomická regulace teploty. Osobně jsem měla představu termostatu na každý pokoj zvlášť (nejlépe chytré řešení na dálku s aplikací). Cena s manuální regulací je doplatek 66tis. Kč (oproti standardu, což je ústřední topení) a verze s několika termostaty 120tis. Kč doplatek (napočetli 8 termostatů, což mi vychází pokoje + komora, technická místnost, samostatné WC a 2 chodbičky - což mi přijde zbytečné, ale možná se to nedá jinak řešit). Prosím o zkušenosti s oběmi verzemi, výhody a nevýhody. Lákají mně separátní termostaty, ale je to 120tis., tak jestli to stojí za to.
Odpovědět
@chudejk pokud jste ty témata tady procházela tak víte že kombinace podlahové topení a prostorový termostat není optimální řešení. Hlavně kvůli dlouhému náběhu a doběhu PT. Ideální je si zeštelovat teplotu vody a topit nepřetržitě bez řízení termostatem. A případně dostelovat kohouty.
Odpovědět
@chudejk U vodní podlahovky opravdu není potřeba další regulace, než regulace teploty topné vody. Na baráku máme 12 okruhů a stačila regulace průtoků v rozdělovačích pro prvotní seřízení a pak už na to není potřeba šahat. Žádný termostat nemáme, topná voda se reguluje ekvitermní křivkou.
Odpovědět
My máme kombinaci radiátorů a PT, spíná se termostatem elektrokotel dle teploty a hystereze je na 0.5C. Do 1.5 hodiny od sepnutí termostatem podlaha topí, ale máme 22 okruhů a 8 radiátorů, nevím jak je to u malých systému
Odpovědět
Máme jeden termostat a bohatě stačí seštelujete si ostatní pokoje proti tomu jednomu kde je termostat. Pokud požadujete furt +- stejnou teplotu je to nejjednodušší pokud by jste ale chtěla v některých pokojích teplotu měnit proti hlavní místnosti tak určitě termostat i tam.
Odpovědět
@tomas_piro termostat do každého pokoje znamená použít zónovou regulaci. Svépomocná montáž drátové varianty vyjde na cca 25t. Tazatel píše o doplatku 120t. To je prostě ekonomický nesmysl, který nic nepřídá a jen zkomplikuje ovládání nebo zhorší komfort.
Odpovědět
Profilova fotka
@chudejk Podle mě je tohle nesmysl, zrovna u podlahovky. Já to taky chtěl i když do novostavby ale nakonec jsem od toho upustil dle diskuzí a i financí, jak se podlaha jednou nastaví tak není třeba s tím regulovat. Máme centrální termostat a ovládací panel od TČ v obýváku tam je nastaveno 21°C a zbytek místnosti se bude regulovat průtokem vody v podlahovce. Takže ložnice a dětské se stáhnou tak aby byl menší průtok čili nižší teplota. Navíc je zapotřebí v těchto místnostech zavírat dveře aby se teplo z ostatních nedostalo tam kam nechcete. Radši bych peníze investoval jinam.
Odpovědět
jednoznačně 1 centrální termostat a manuální kohouty na doladění průtoků (resp. teploty v jednotlivé místnosti). Jak tu zaznělo, podlahovka má velkou tepelnou setrvačnost a takováto regulace víceméně postrádá smysl - tj. vyhozené peníze. (u radiátorů by to naopak smysl mělo)
Odpovědět
@tomas_piro PT se takto ale nedělá zpravidla se pomocí ekvitermy nastaví teplota vody v místnosti kde chcete nejvyšší teplotu a když někde má být chladněji třeba ložnice tak se přiškrcuje průtok vody nedává se další termostat nemá to význam jsou to jen peníze vyhozené oknem. Prostorový termostat má maximálně význam u radiátorů. Protože u PT termostat sepne ale než podlaha začne hřát tak to trvá několik hodin a prostor mezi tím chladné. Jak se podlaha natopi a začne hřát tak se vzduch ohřeje termostat vypne ale podlaha ještě několik hodin hřeje tím pádem přetapi místnost.
Odpovědět
@mp77 jeden centrální prostorový OnOff termostat opravdu není vhodný
Odpovědět
@edison101 Nám PT topí za 1,5 hodiny od začátku sepnutí kotle nebo zatopení ve vložce Setrvačnost PT akorát hezky vykryje, že z 22, kdy vypíná to setrvačně skočí na 22,3 a poté se dům ochlazuje o 0,15 - 0,2C/h když je venku 0
Odpovědět
@vladimir_sacha ale vy pokud si pamatuji z jiné diskuze poustite do podlahy 50 stupňů nebo kolik to bylo přesně to se normálně do podlahy nepouští při normální teplotě vody cca 30 stupňů to bude trvat déle. Vy máte takový specifický dům. 😉
Odpovědět
Mám v každém pokoji termostat, nastavím si teplotu jakou kde chci mít a měním teplotu podle potřeby. Hodně lidí má jen jeden termostat v obýváku a jednou to nastaví a mají to tak. 120tis bych za to nedal. A dá se to vyřešit i bezdrátovým.
Odpovědět
Článek se načítá
@edison101 Ano, v přízemí je to rovných 50C a v patře asi 40C (seštelovano na 3CV přímo v rozdělovačich) Což ničemu nevadí, trubky PT se staví na 90C a 10 barů myslím. Ale my ani nemůžeme jít níž, jinak okamžitě vaříme ve vložce vodu, už tak má 85 - 95 stupňů na výstupu voda, když do podlahy teče jen 50 a 40, radiátory ten zbytek neochladí
Odpovědět
@vladimir_sacha jenže normální je v tomto případě používat AN. Vy ji tam sice máte, ale zapojení navrhoval pitomec, takže to nefunguje. Prostě Váš způsob regulace nikdo nepoužívá
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?