Regulace teplovodní podlahové topení

Ahoj řeším teď problém stí že by jsem chtěl aby byl rozdělovač podlahového topení byl elektricky ovládány takže každý okruh měl svůj termostat v dané místnosti bezdrátový a zajímalo by mě jakou máte stavebnici a kolik stála a spokojenost případně jestli má i možnost ovládaní přes wifi prosím případně i označení různých částí výrobce plus model dííík myslím si že nás bude víc co nás to zajímá
Odpovědět
1
2
Ahoj, a z jakého důvodu to chceš řešit takto složitě? Jestliže máš ekvitermní regulaci, pak si časem nastavíš teplotu v okruzích a pak už na to vlastně ani sahat nikdy nemusíš, bude to fungovat podle průtoků a nastavené teploty topné vody na zdroji tepla přece. U radiátorů bych takové řešení ještě celkem pochopil, i když už to mi přijde divné. Princip fungování podlahovky není v zásadě o termostatech v místnostech. Lepší je regulace ekvitermní a nastavit pak teplotu na zdroji a průtoky jednotlivými okruhy. Je to také i o mnoho levnější = nic to nestojí.
Odpovědět
Chi to řešit z důvodu úspory protože si myslím že je zbytečně topit v různých časech cely barák chci si jej nastavit tak aby topil v místnostech kde se zrovna pohybuji v noci např. ložnice a pokojík a nad ránem aby se vytopil obývák úspora je propočtena na zhruba 15% navíc tímhle způsobem opravdu budu mít teplotu v místnosti jakou doopravdy chci nevím proč topit v ložnici a pokojících když přes den jsme jen v obýváku myslím si že se investice hodně brzo vrátí.
Odpovědět
Profilova fotka
@kiss732 osobne mam stejny nazor jako @ondra_cha . Mas-li zateplenou obalku domu nepodari se ti nijak vyrazne drzet rozdilne teploty v jednotlivych pokojich a v ruznych casech. To by dobre fungovalo v okamziku, kdy ten pokoj dokaze rychle vychladnout. Zaroven zde hraje velkou roli setrvacnost podlahoveho topeni, se kterou musi regulacni system pocitat. Jinak pokud bys na tom trval tak je potreba se podivat po necem z produkce siemens, danfoss nebo honeywell, pripadne z ceskych vyrobcu Jsblotron - AC-116 Pocitej s celkovou investici do regulacniho systemu 20-30tis mozna vice. I kdyby to sporilo tech 15% tak se u nizkoenergetickeho domu budes pohybovat v navratnosti radu 10let
Odpovědět
Nevím proč tolik peněz jeden tady má příspěvek na svépomocí.cz a tam má systém od elektrobook a píše že ho celý systém stál do 9tisíc kč ale já se neptal jestli se mi to vyplatí nebo ne ale otázka zněla hlavně jaký systém použivají já jsem rozhodnutý že to chci
Odpovědět
Profilova fotka
V tom pripade se asi porad s tim na svepomoci.cz
Odpovědět
@kiss732 Bohužel to co chcete není technicky realizovatelné. S teplovodní podlahovkou není možné regulovat teplotu místnosti v řádu hodin. V případě standardně zatepleného domů trvá pokles teploty průměrně 1°C za 12 hodin. U nás to za poslední dny bylo cca. 0,6 až 1 stupeň za noc(cca 10 hodin). Z toho důvodu nemá nějaký pokles v tepelném příkonu pro úsporu žádný význam a platí tedy to co již napsali @ondra_cha @jumpmans.
Odpovědět
Už to tady bylo rozebíráno několikrát, jestli pokojové termostaty ano nebo ne, zkus to najít na MS. My si bez pokojových termostatů podlahovku nedovedeme představit. Že bych se plazil po kolenou někde u podlahy a reguloval průtokačema, ani náhodou. Kdo nemá pokojové termostaty, ten leze po kolenou a kdo je má tak reguluje z každé místnosti. My regulujeme a máme dost rozdílné teploty, pravda nástup není okamžitý,ale určitě se nejedná o hodiny. Příklad, ložnice v noci 16-18 st. a v 9:00 hod. je na teploměru 20.5 st. Regulace Seitron.
Odpovědět
@ondra_cha nikdy jsem neprisel na to jak tu ekvitermu nastavit. I kdyz mam v navodu graf vubec tomu nerozumim na tom kotlu 😃
Odpovědět
@jumpmans tuhle nabidku od Jablotronu jsem dostal taky. Bylo to vyrazne levnejsi nez pises ale i tak je to dost penez ale hlavne bych to mel v samoobsluze od alarmu a mohl to na dalku nastavovat. Ale nejsem si jist jestli to bude az tak fungovat aby v kazdem pokoji byla trochu rozdilna teplota nebo ne.
Odpovědět
Profilova fotka
@zdenna jj jablotron je cenove jeste ok. Ale ty honeywell pripadne danfoss pokud je chces ovladat pres wifi byly kdyz jsem to zjistoval strasna raketa.
Odpovědět
@kiss732 Za nas urcite regulace ano. Dosiahneme vo vedlajsich pokojoch rozdiel aj 6C v pohode. Reakcia je tez fajn ked si nastavim denne aj vikendove rezimy tak mam v pozadovanu hodinu pozadovanu teplotu. je to celkom inteligentne. Navratnost sme neriesili skor komfort ovladania. Mame znacku REHAU spolu s podlahovkou. ovladanie cez wifi ci vzdialene cez net. dokaze aj chladit pomocou TC.
Odpovědět
@vimamima a mohla by jste mi napsat jaké přístroje k tomu použiváté přesne označení všech??
Odpovědět
Článek se načítá
@kiss732 Rozvadec NEA SMART 24V + servopohony 24V + prostorove termostaty NEA SMART D a daju sa na to napojit este cidla podlahy a regulovat nie len teplotu prostoru ale nastavit aj parametre podlahy. to uz ale nemame. Do rozvadece sa pripoji internet a to je vsetko. Je aj bezdratova varianta 230V.
Odpovědět
@radar64 No regulovat teplotu v místnosti v průběhu dne je s podlahovým teplovodním topením možné pouze v případě, že je dům blbě zateplený. Pokud je dům dobře zateplený, potom teplota v místnosti během dne neklesne.
Odpovědět
@dawerius To neni tak uplne pravda, dom mame zateplen vyborne (izolace ako na pasiv) a s teplotou mistnosti si pomocou regulace hybeme ako chceme a netrva to vobec cely den.
Odpovědět
Nedovedu si představit, jak v dokonale zatepleném domě může nějak výrazně klesat během dne teplota.Pohyb teploty směrem nahoru ano, ale dolů?Já provozuji podlahovku ve starém zrekonstruovaném domě, který ještě zateplen není a aby teplota klesla o dva, nebo tři stupně musím otevřít okna dokořán a doufat, že venku je zima. V dokonale zatepleném domě, pokud budu chtít pokles teploty (z nějakého neznámého důvodu) musím logicky místnost ochladit (klimatizací???), jinak si nedovedu představit kam to teplo zmizí?Podlaha zatopí na dvacet stupňů a pokud termostat hlásí že v místnosti je požadovaná teplota, přestane teplo podlahovka dodávat.Zateplení drží teplotu na požadovaných dvaceti a není prakticky možné, aby kleslo během pár hodin o tři, nebo více stupňů.Jak by se to stalo????Teplo nemůže přes izolaci zdí nikam rychle zmizet.
Odpovědět
@dawerius Proboha co to povídáš, proč by neklesla. :-| :-| :-|Budu mluvit o noci, ale na noc podlahovka sama vypne, vyvětrám a do půl hodiny je tam 15 stupňů. Mluvím o současné klimatické situaci.
Odpovědět
@marrwin - Ty nemáš okna? :-D K tématu, taky jsem teď stál před rozhodnutím (za cca 20 - 30tis navíc) zda instalovat elektronické ventily do rozvaděčové skříně s ovládáním dle teploty v jednotlivých pokojích. A rozhodl jsem se že to zkusím bez toho :-) Vždy se to dá dodělat (když je na to příprava). A za ty ušetřené prachy raději zajedeme někam do tepla :-D stavíme v pasivním std. takže předpokládám že drastické kolísání teplot nebude a postupně se to vychytá ;-)
Odpovědět
@lisakstavitel Možná si nečetl pozorně můj příspěvek, kdy se o oknech zmiňuji. Pokud mám zateplen dům, pravděpodobně chci ušetřit za energie na vytápění.Jestli teplo vyženu oknem, abych místnost ochladil, smysl zateplení se mírně vytrácí.
Odpovědět
Tato diskuse se doopravdy rozjela stylem ano či ne. Ani se nedivím. Předpokládám, že se všichni bavíme o podlahovce teplovodní. Ono totiž je potřeba vždy brát v úvahu přírodní zákony, ty fungují pořád stejně a spolehlivě, dokonce i za každého společenského režimu, a platí i pro každého řemeslníka (i pro toho, kdo tuto regulaci doporučí a bude montovat, aby měl ještě lepší kšeft, že to v mnoha případech - zejména při vytápění přes TČ - zákazníkovi i dokurví, ho nezajímá, on má vyděláno, on za něho faktury za energie ani opravy platit nebude). Tak nějak obecně, někdo říká regulaci ano, někdo ne. Kdo ano, pak i něco poradil. Já neporadím, protože smysl regulace (především podlahovky) prostorovým termostatem mi uniká, nikomu bych to nedoporučil, jsou to podle mě vyhozené peníze. Ale kdo má třeba TČ a potřebuje je co nejrychleji odrovnat, ať si to tam dá. Na energii se v podstatě nic neušetří, TČ se trápí pak na vysoké výkony - jistě se kvůli tomu přidává i elektrokotel, spotřeba je pak fantastická při zvyšování teploty. Nevím, no, sám mám také podlahovku a nikdy jsem se po zemi kvůli regulování teploty neplazil (nevím, proč bych to měl dělat), a seřídil jsem to a už to x let funguje bez toho, abych na něco sahal. I tak můžu mít v různých místnostech různou teplotu, proč ne, že?. A také že mám. Prostě nevím, na co to má být dobré, podlahovka je přece akumulační, má svou hraniční teplotu, kterou neradno překračovat, nevím, nechápu toto regulování prostorovými termostaty, pokud je regulace ekvitermní. A hlavně - podlahovka není radiátor.
Odpovědět
@marrwin Já jenom, že jsi psal že si nedovedeš představit jak jako to teplo může zmizet (znělo to jako kdyby ve tvém domě stačilo na začátku zimy zatopit a pak už jen neotevírat okna :-)),, tak jsem reagoval na to že okny - a to i zavřenými ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@dawerius a proč by nemohla v zatepleném domě teplota klesnout? stačí vyvětrat? případně, pokud má někdo chytrou domácnost s rekuperací, tak si to dům ošéfuje tak nějak sám. kdy přitopit a kdy větrat
Odpovědět
Profilova fotka
my máme loxone hlavice na podlahovém topení. celý systém loxone máme v tabletu, který bude na zdi a přítel ho má už i v mobilu. ovládá tím vše, co zatím připojil, včetně toho topení. prý je to opravdu inteligentní a časem se to naučí, jak se kde žije a jak dosáhnout požadovaných parametrů. nejdřív to ale chce se nastěhovat a začít tam žít a šibovat s teplotami. zatím si s tím jen tak zkušebně hraje. já techno fanda nejsem, tak jsem to možná nepochopila dobře, ale pochopila jsem to tak, že se na základě našeho nastavení a všemožných čidel postupně technika naučí, kde jakou teplotu v kolik hodin chceme, jak dlouho trvá vytopení, pokles teploty (rekuperaci zatím nemáme, ale je v plánu) apod. a pak s tím pracuje. už pak ví, že když chci v danou dobu xy stupňů, tak kdy má začít topit nebo topení vypnout. a teď mě tu třeba chytřejší vyveďte z omylu, že jsem chlapa blbě poslouchala :-N
Odpovědět
Profilova fotka
@blahova_andrea a cena? Co vim tak jedna hlavice stoji kolem 2000 a teplotni cidlo pres 1000. Kolik mate cidel, kolik pokoju, kolik okruhu podlahovky, aby si slo udelat predstavu.... Kiss732 rozporoval me odhady 20-30tis, loxone tipuji ze bude jeste mnohem vyse.
Odpovědět
Profilova fotka
@blahova_andrea jinak ano, teoreticky to rakhle funguje. Nevim jak chytre ma loxone algoritmy, ci si je pritel planuje psat a prizpusobovat hystereze a ekvitermni krivky sam. V praxi vam do toho muze hrabnout zatepleni obvodovych sten a naopak nezatepleni pricek pokud budete chtit mit v jednotlivych pokojich soucasne vyrazne rozdilnou teplotu (napr 16 x 22st), jak uz psali vyse...
Odpovědět
Profilova fotka
@jumpmans cenu ti teda nepovím. to jsou chlapovi hračičky a já to nesleduju. čidla jsou pokud vím přímo v chytrých vypínačích loxone, které máme všude po domě, hlavice máme 4 nahoře a 4 dole. souhlasím, že levná záležitost to jistě nebude. možná ani raději nechci vědět, kolik to stálo :-D jediné, kde chceme rozdílnou teplotu je spíž a ta má na to příčky i podlahu uzpůsobené, zaizolované a bez topení, s oknem. takže tam bude záležet kolik pustí dveře. jinde stejně počítám s tím, že bude +- stejná teplota. i když kdo ví...nevím co je už výrazně jiná a co ta víceméně stejná :-D v naší ložnici nám logicky bude stačit méně než v dětských pokojích, ale rozptyl 16/22 to fakt nebude ;-) mě to přijde fajn asi v tom, že se to naučí, kdy chodíme všichni domů, kdy je potřeba víc teplé vody, kdy je potřeba víc vytopit koupelnu apod. já se víc těším třeba na venkovní žaluzie na čidla. že nebudu muset obíhat furt všechna okna a zatahovat nebo roztahovat :-N
Odpovědět
Profilova fotka
pěkně se to tady rozjelo Mám 150 m2 podlahovky, na střeše tepelné čerpadlo. 16 okruhů, vše řídím přes ekviterm a v obýváku jen jeden termostat, protože když zde nebyl čerpadlo cyklovalo - pouštělo se zbytečně často. Na podzim v září podlahové topení zapnu a na jaře v dubnu ho vypnu. O nic se nestarám - celou dobu - celou zimu mám v každé místosti přesně teplotu jakou jsem si nastavil na průtokoměru. Obyvák a kuchyň 44 m2 - 24 stupnů - v paneláku jsme se za 20 let nazmrzali dost. V dětském pokoji 23, v ložnici 21, další pokoj 22. Takto je to pořád. Kámoš má podobný dům jen s tím rozdílem, že má elektrokotel a jednu zimu to vypínal přes den a na noc, aby ušetřil. Druhou zimu topil nonstop jako já - úspora za rok 5 %. Podlahovka reaguje - vytopí místnost třeba i za půl dne - mám hada po 15 cm od sebe, abych dokázal dům vytopit případně i rychle. Ale přímo dodavatel čerpadla a spoustu mých odběratelů v oboru voda - topení - vzduch mi říkali, at se na různé udělátka vykašlu. Protopím za zimu loni bez fasády 6000 kw a není co řešit. Proto si nedokážu představit nějaký složitý systém co zde někteří lidi popisují. Co chcete jako ovládat z tabletu - že jako ted nebude podlahovka pár hodin topit, zateplený dům klesne teplota třeba za den o 1 stupeň, když vyvětráte, tak do půl hodiny je tam teplota stejná - ze zdí, z podlahy. Vím je nás tady málo z takovýmto názorem - ale at žijí ty vaše udělátka a štelovátka na každém okruhu -)))))
Odpovědět
@hbboy můžu se zeptat, jaké máte tepelné ztrát, resp z čeho postaveno(když ještě není zatepleno)..? řešíme zrovna, jestli dáme elektriku, kterou máme v projektu, nebo se odkloníme k teplovodní podlahovce (kvůli možnosti změnit v budoucnu energii na ohřívání).... pořád nevím :D i podle kalkulačky na tzb-info nám vychází elektrika ročně o nějakou tu tisícovku levněji ...
Odpovědět
Profilova fotka
@hbboy kdyby bylo na mě, tak nemám doma polovinu udělátek. souhlasím :-D někdy je méně více. šla bych taky spíš po jednoduchosti.
Odpovědět
Profilova fotka
Mám dům 150 m2 plus 20 m2 sklep pod obývakem. Jsme trojdomky, jsem prostřední, ale zatím nemám sousedy. Domy se teprve stavi takze jedu druhou zimu jako sólo dům. Dum je postaven z ackovych cihel heluz family 44 cm. Je nas v ulici 36 domu. 32 domu zatepluji blbci a 4 nezateplujeme. Dům jsem si stavěl sám s dvěma zedníky a tátou v důchodu. Všichni ostatní stavi z 30-38 cihla a polystyren. Časem tam shnijou, plísně po letech po polystyrenem, osobně jsem párkrát viděl. Soused stavi z ceckovych cihel heluz plus 40, když na svůj krásný dům nalepi 12 cm polystyrenu tak má dle tabulek naprosto stejně parametry prostupu tepla jako já bez polystyrenu. Az přístavi z obou stran sousedky tak budeme mít boční zdi 16x6,5 metrů tak 80 cm široké zdi a v čelních stranách mám všude okna 6-8,5 m2 takové výlohy. Tak nevím co bych měl zateplovat? Ty prouzky mezi okny a patry? Díky těmto velkým oknům 43 m2 mi spocitali tz 7 kw ale v reálu to bude tak 5,9 až budou sousedi za rok, já už třetí zimu dům vyschly tak bude možná už jen 4 kW, myslím že už ani topit pak nebudu muset. Teplota bude Kolisat 1 stupeň za den kdybych netopil, tak co tam chcete regulovat? Druhá věc k smíchu je spíš topení, sousedi naprali do domu plynové topení cca za 90000-100000 plus obří krby za 40-50000 a teď brečí, že plyn je drahý a topi si v obýváku jen v krbu jenže topi třeba jen když přijdou z práce a všude kde mají podlahovku tak ji mají buď vypnutou u krbu hic a nebo v koupelnách zima protože to prostě podkladové topení za dvě hodiny nevytopi apod. Takže teď budou kupovat a dodělávat nádrže za 20-30000 Kč a jsou na podobných penězích jako já 174000 tc daikin 9 kW nádrží 260 litrů kde se o nic nestarám. Žádné čudlíky na podzim zapnu a na jaře vypnu. Čerpadlo v patře v kotelne, vrtule na rovné střeše, není ani vidět ani slyšet. To co je venku stojí 50000 Kč, až se to zdá 12 let rozsype tak bude jiná cena, beztak to zase nějak ukecam a koupím levněji, vrtulí shodím se střechy a koupím si novou. Vnitřní jednotka je v teple a v suchu ta snad vydrží 20 let, uvidíme -)))
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?