Regulace TUV

Profilova fotka
Dobrý den, v novostavbě RD mám kondenzační plynový kotel s průtokovým ohřevem vody pro podlahové topení. Ke kotly je připojená 120 litrová nepřímotopná nádrž na TUV. Každý večer, když se jdu koupat voda po chvilce napouštění vany nemá dostačující teplotu. Vodu ohřívám na 55 stupňů. Voda je sice po 15 minutách na požadované hodnotě, ale je možné nějak nastavit, aby užitková voda při poklesu na cca 40 stupňů opět dotopila na požadovanou hodnotu? děkuji za rady. M.
Odpovědět
Ano nastavit to lze. Záleží na kotli a regulaci. Pokud máte nastaveno TUV na 55, pak dochází k ohřevu vody mnohem dříve než při 40. Např. my máme tepelné čerpadlo. Nastaveno mám na 45 stupňů. Hysterezi 2 stupně. Tzn. ohřívat začíná při 43 stupních a ohřev ukončuje při dosažení 47.
Odpovědět
Profilova fotka
Kotel mám Immergas Victix 12 X TT 2 Erp a regulaci mám Immergas CarV2. Zřejmě budu muset prostudovat manuál. Je vidět, že budete odborník na vytápění. Chci se zeptat jestli je lepší topit manuálně na stanovenou teplotu vody pro podlahové topení, nebo je lepší Auto režim s nastavenou teplotou, kterou chci mít jako komfort a jako ekonomy? Ekvitermní čidlo jsem na doporučení topenáře ani nezapojoval, je to také dobře? děkuji za odpověď.
Odpovědět
@noelik Dobrý den, v podstatě souhlasím s @dawerius, Neuvedl jsi, jak veliký ten bojler máš, pakliže malinký (třeba jen 80l) a napouštíš vanu, pak je nabíledni to, co popisuješ. Ovšem máš k dispozici až 12kW na tom kotli, to by bylo skoro jako průtočák, tak to funguje u plynu (já mám také TČ o výkonu 6kW, to by mi vodu tak rychle neohřálo. Podle mě máš špatně nastavenou hysterezi, tak, jak pravil kolega. Prohlédni si doopravdy ten návod. Pokud můžeš používat regulaci ekvitermní, používej ji, ten kotel ji má, pokud jsem se dobře do popisu díval, zaplatil sis ji (není zrovna levná). Plynu také nerozumím, ale z hlediska přírodních zákonů to topení i ohřev TUV funguje stejně,, můžeš využívat to nejlepší (regulaci teploty v domě podle venkovní teploty), proč Ti topenář doporučil to nezapojovat, nepochopím (a to jsem ještě slušný). Podle čeho tedy reguluješ teplotu v chalupě?
Odpovědět
Profilova fotka
Nadrz ba TUV je na 120 litru. Teplotu reguluju pouze nastavenim komfortni teploty 23 stupnu a ekonomy 21 stupnu. Vytvoril jsem si harmonogram deniho natapeni. Od 6h do 8h komfort, 8h az 11h ekonom, 11h az 14h komfort, od 14h do 17h ekonom, od 17h do 22h komfort a od 22h do 6h ekonom. Cidlo chci zapojit uz jen kvuli udaji o venkovni teplote. Ok kouknu jeste do manualu a zkusim nastavit tu hysterezi. Diky za odpoved
Odpovědět
@noelik Oni Ti to zapojili a odešli, měli vyděláno, co? To máš po celé chalupě termostaty či máš jen jeden nebo jak? Na to jsem se ptal. Jistě to lze i tak, jak uvádíš, já netvrdím, že ne. Víš, v čem je ta finta? Zrána je teplota nejnižší, odpoledně nejvyšší, pak klesá... Ekvitermní regulace toto má naprogramované, jak toto řídit, s jakým zpožděním zatopit atd... Nenechá vychladnout zdi. Pokud se řídíš jen termostatem, pak topení začne topit, až když teplota poklesne pod teplotu, která je na termostatu (kdovíkde jej máš). Mezitím máš už ale vychladlé zdi a konstrukce, které se musí znovu ohřívat... Ekvitermní regulace je zvlášť důležitá pro tepelná čerpadla, tam je to nezbytné, pro plyňáky i ostatní zdroje tepla ovšem v přiměřené míře platí také.
Odpovědět
Profilova fotka
Hlavni termostat mam v obyvaku a potom mam tri v pokojich a v loznici. Uz jsem psal topenarum st prijedou zapojit venkovni cidlo a poradne to prenastavi👍. Uvidime. Je neco na co si dat pozor? Nebo ponich vyzadovat?
Odpovědět
Profilova fotka
@noelik jeste mne napada spatne napojeni te nadrze na tuv ke kotli. Kde je to teplotni cidlo v nadrzi? Jestli je nahore, muze byt problem v tom, ze se ti z celeho objemu nahreje jen horni cast.
Odpovědět
Profilova fotka
Nadrz ma oznazene priruby i barevne a to sedi. Spis jsem zjistil, ze regulace TUV jde zrejme jen casove a ne teplotne?
Odpovědět
@noelik Zde je popsáno: https://goo.gl/xijTXi Strana 6 a 9. Na řídící jednotce máte 3 otočné ovladače. Jedním z nich se nastavuje teplota TUV. Hysterezi jsem tam nenašel. Možná ji nastavit nelze a je dána na nějakou pevnou hodnotu (např. 2 stupně). Pokud chcete napustit celou vanu se 120 litrovým zásobníkem, pak asi bude 55 stupnu málo. 12 kW kotel to po vypuštění většiny teplé vody nemůže následně stihnout dotápět průtokově. Pro topení si samozřejmě zapněte a nastavte ekvitermní čidlo.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?