Rekuperace a klimatizace v jednom. Jak to vyřešit?

Ahoj, aktuálně dostavujeme patro domečku, ve kterém v přízemí bydlíme. Zatím nemáme vyřešenou rekuperaci a kromě spodní koupelny a technické místnosti si nejsem příliš vědoma, že by mi chyběla. Jellkož domek má tmavou střechu předpokládám že v patře bude v létě potřeba klimatizace. Zárověn by byla vhodná i rekuperace, protože máme většinu oken střešních. A teď k dotazu, hledala jsem klimatizaci, která by uměla i odvětrávat a našla jsem jedinou od firmy Daikin a ta nejde použít pro více místností. Máte někdo nápad jak vyřešit rekuperaci a klimatizaci pro cca 4 místnosti v jednom? Nebo je to celé nesmysl? Moc děkuji za rady.
Odpovědět
to mozna vyresi jedno téčko se spetnyma klapkama napojene mezi rekup. jednotkou-- tzn. buď tlaci vzduch do ventilace samotna rekuperacni jednotka nebo taci vzduch do stejnych trubek klima ? ...moje predstava .)
Odpovědět
@sicinka Proti tmavej streche bojujte 40 cm vlny. To postačí. Oveľa viac zavážia okná - strešné - obyčajné, ich orientácia. Rekuperačné vetranie v lete zmierni rast teploty v dome, ale nie je to klimatizácia. Proste Vám nepríde do domu vzduch 35°C, ale "ochladený" na 25°C (ak predpokladám, že v byte je 24°C). Plus nočné vetranie oknami. Ak by bolo podkrovie zle navrhnuté, bude treba klimatizáciu.
Odpovědět
@blackrs izolace pod střechou je již hotová, je tam 15 cm specialni polystyren potaženy alobalem (jsem zapoměla jak se to jmenuje :-) , střešní okna jsou tepelně izolační. Já se jen bojím abych se na tu klimatizaci nevykašlala a pak jsme nesekali rozvody v hotovém domě. Jinak opravdu myslím klimatizaci, která umí fungovat samostatně jako rekuperace (jmenuje se ururu sarara od firmy daikin). @hokus včera jsem to probírala se strejdou, říkal že pokud nebudu toužit ovládat tu klimatizaci/rekuperaci z jednotlivých místností že tam dáme T a bude. Nicméně možná nastane problém s vzdáleností od centrální jednotky (přesně na střed ji asi nedostaneme). Nemáš s tím nějaké zkušenosti? Snad seženu někoho zkušeného na vzduchotechniku a nějak to vymyslíme. Nechce se mi kupovat 2 jednotky. Jinak spodní koupenu vyřesim decentrální rekuperaci je to nejjednodušši cesta a nemusíme přes strop což je tady vždycky hrozné.
Odpovědět
@sicinka 15 cm je málo a ak máte strešné okná, teplo od slnka bude. Dajte si to.
Odpovědět
delka trubek nemusi nic u odizolovanych trubek .znamenat....
Odpovědět
@sicinka Rúrky: nesmú byť vrúbkované, ale hladké, čo najviac priamočiare. Inak vzduch musí tieto prekážky prekonávať a namáha sa viac motor, čiže má veľkú spotrebu a pretlačí menej vzduchu. My sme na tieto veci zvolili plast. Takisto priemer veľa urobí. Ak je na daný prietok vzduchu príliš malý, bude to hučať.
Odpovědět
Profilova fotka
@sicinka Nevím o co přesně v tvém případě jde,ale myslím si,že bys potřebovala asi tzv.MULTISPLIT systém.My to budeme mít jako hlavní zdroj vytápění a klimatizování celého domu.Dokáže to filtrovat a vyměňovat vzduch.Mimochodem .....budeme to mít taky od DAIKINU.Kdybys chtěla více info,tak se klidně ptej.
Odpovědět
Neskutečně předražená (bohužel) řešení, která umí rekuperovat, klimatizovat a zároveň využívat "odpadní" teplo prostřednictvím malého tepelného čerpadla k ohřevu TUV a případně i navíc s dalším venkovním tepelným čerpadlem topit do podlahovky či nízkopotenciálních radiátorů, nabízí i na tuzemském trhu např. zdejší zastoupení firmy Nilan. Pak ještě existují centrální větrací jednotky, které umí to vše a ještě navíc s pomocí tepelného čerpadla umí i topit do podlahovky - už před dvěma roky tak Stiebel-Eltorn uvedl na západní trhy centrální jednotku LWZ 304/404, která na rozdíl od v tuzemsků dosud nabízené obstarožní LWZ 303/403 umí navíc i klimatizovat, avšak na tuzemském trhu to Stiebel dosud neuvedl, neb tady na to evidentně kašle. ... a i na západních trzích je tahle nová "kisňa" velmi předražená, což platí (evidentně díky aktuální ekologicko-energetické hysterii) pro téměř všechna jakž-takž použitelná řešení, pokud by se co do složitosti a výrobních nákladů srovnávaly např. se srovnatelně drahými (a přitom technologicky nesrovnaleně pokročilejšími) osobními auty. Takže nakonec jsme se na všechna tahle předražená řešení po detailním průzkumu zdejšího trhu vykašlali a do naší nové nízkoenergetické dřevostavby dali klasické teplovodní topení + elektrokotel s tím, že na rozdíl např. od levnějších elektrických topných rohoží takhle můžeme v budoucnu použít některé řešení výše zmíněného typu (nebo třeba jeho buducí ještě pokročilejší varianty s termodynamickými panely), až díky narůstající japonsko-korejsko-čínské konkurenci jejich cena klesne na rozumnou úroveň, přičemž ani s dodatečnou instalací rozvodů vzduchotechniky v instalační předstěně a mezi trámy stropu v přízemí/podlahy v patře naší dřevostavby by pak snad neměl být větší problém...
Odpovědět
@kocurrr jo jo potřebovala bych multisplit, ale jediná klimatizace která se podle parametru tvařila, že umí i rekuperovat byla ta ururu sarara a ta podle toho co jsem nasla není multisplit. Máš nějakou jinou, nebo k ní lze pripojit vnitřřní jednotky i kdyz není popsána jako multisplit? Budu ráda když poradíš: @lubosk my tu navíc máme plyn takže dávat tepelné čerpadlo my přislo zcela zbytečné i přes dotaci byla návratnost v nedohlednu. Aktuální spotřeba plynu včetně vaření je cca 1000 Kč měsíčně.To když spočítáš nějaká ten super systém za 300 tis tak se ti to vrátí za x let daleko za jeho životnostností. Tahle jednotka stojí od 40 do 80 tis podle výkonu a pokud by uměla obojí tak by to mohlo být docela zajímavé :-) U nás máme itong takže buď si ty rozvody vymyslím ted nebo se bude sekat za provozu (což teda taky jde ale nic moc, mám vyzkoušeno :-) @ blacksr ta izolace je isotec v těhle hodnotách má být už pro pasivní domy dává se jí podstatně méne než vaty. Nicméně je to má být nějak změřené to nemám. V létě když jsem v parnu vylezla nahoru bylo tam hnusně, na druhou stranu se tam nebydlí nevetra nezvlhčuje vzduch, nejsou ještě rolety na stešních oknech. Dole jsem se toho taky bála a venku 35 my 4 m okno na jih bez žalužijí a v domě pohoda. Rozvody vzduchotechniky budou jako určitě, ted jen jesli jedny nebo dvoje :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@sicinka No já se v tom moc nevyznám.můžu ti jen říct,co mi bylo řečeno od pána,který nám to bude dělat.Mám ale dojem že ty nové jednotky od DAIKINU řeší i něco na způsob výměny vzduchu,což je vpodstatě rekuperace.Dělá mi to firma pragoclima....tam bys jistě dostala bližší informace ;-)
Odpovědět
@sicinka Jasně, jestli už jste investovali do plynového topení, tak při dodatečné instalaci klimatizace ji můžete využít v reverzním chodu i jako tepelné čerpadlo k přitápění v přechodném období, kdy je chladněji, ale stále ještě dost nad nulou (a kromě zvýšeného komfortu ve vedrech tak ušetřit i něco málo za plyn). Jen pozor na to, že venkovní jednotky klimatizací (na rozdíl od tepelných čerpadel určených pro celoroční provoz) nejsou stavěné na provoz v mrazech. Výsledek pak asi bude i tak co do poměru cena/výkon podstatně lepšíí, než např. při použití i té nejlevnější "aktivní" centrální rekuperační jednotky od Nilanu, která přijde i s DPH na cca 100.000,- Kč - a přitom umí přitápět "teplovzduchem" jen do 2,1 kW a chladit s chladicím výkonem max 1 kW - to vše navíc (na rozdíl od multisplitových klimatizací) jen centrálně s omezenými možnostmi lokální mechanické regulace...
Odpovědět
@kocurrr dekuji zkusim se zeptat, mám kontakt ještě na jednu firmu vyslechnu názory a uvidí se. Jinak to co popisujes ty by sedelo na tu ururu akorát mozna ten multisplit není uveden na webu zeptám se :-) @lubosk no uvidim no, jako jeste se nabizi varianta levna rekuperace plus multisplit klimatizace, ale do toho se mi moc nechce, ale možná až si sednu s nějakými odborníky, tak mi tu mou variantu rozmluví. Na provozní teploty se zeptám, psali tam že lze využít celoročně (nemusí topit ani chladit a může jen rekuperovat), ale co je psáno není dáno, to už znám. Přitápění mi ani nechybí, my jsme docela otužilý včetně batolete, dům drží teplo, takže bud topíme nebo ne. Spise mi vadi ze pomalu musim vetrat aby mi topila podlaha, ale to by bylo na jinou diskuzi :-) Děkuji moc všem za rady, dam vedet jak to dopadlo.
Odpovědět
Článek se načítá
3-4x denne narazove vyvetrat a nepotrebujete rekuperaci a dalsi jine "nutnosti"
Odpovědět
Profilova fotka
@hokus jasné a kdyz si necháš do novostavby namontovat stará dřevěná okna, která někdo vyhodil při rekonstrukci v paneláku, tak nebudeš muset ani 3-4 za den vetrat a navíc usetris i dost penez za okna 8-) @sicinka jinak pak dej vědet, co vyberete... My máme rekuperaci, zatím super, je to hodně znat... Ale jake bude leto, tak to se teprve uvidí...
Odpovědět
firma www.airpohoda.cz nabízí tento systém rekuperace/klimatizace
Odpovědět
@enmuhan2 AirPohoda kombinuje teplovzdušné vytápění tepelným čerpadlem vzduch-vzduch se separátní rekuperací (která má i separátní rozvody), což asi není to, oč tu běží. Ale na druhé straně prý "umí" využívat zbytkové teplo odpadního vzduchu za rekuperací k ohřevu TUV 300l bojlerem s dalším tepelným čerpadélkem, takže by se to možná dalo při správném přepojení vzduchotrubek využít i v létě k přichlazování nasávaného venkovního vzduchu - otázkou ale je, jak by to fungovalo po úplném nahřátí 300l bojleru TUV.
Odpovědět
@lubosk Abych pravdu řekla, jejich systém jsem podrobně nestudovala, jen vím že mi nabízeli systém rekuperace, TČ a klimatizace v jednom, když jsem od nich brala rekuperačku...Já mám v domě pouze obyč. rekuperaci na větrání 250 m3 (bez zemního registru) + solár (na dotace zú) + elektrické topení. Se systémem jsme maximálně spokojení, roční náklady komplet (topení, TUV, elektřina) 15 tis (150 m2 podlahové plochy). O chlazení jsme neuvažovali a ani neuvažujem...Prostě nejde mi dohromady nízkoenergetický (nebo pasivní dům) + klimatizace.
Odpovědět
@enmuhan2 Rekuperaci nám nabízeli (obdobně jako konkurence) i s rozvody za cca 100K, i s 300l bojlerem s tepelným čerpadlem by to tak dalo asi 140 - 150K... Ale kluci jsou to šikovní, jeden ze spolukajitelů mi předváděl ten systém teplovzduchu/klimatizace a separátní rekuperace se společným ovladačem přímo v novostavbě jeho bungalowu (přičemž kdyby tomu, co prodává, nevěřil, asi by si to domů nedal:-))... ... po našem dvoupatrovém a dvouúrovňovém baráku by se však ty velkoprůměrové "teplovzduchové" trubky tahaly docela dost složitě a taky se manželce nelíbilo, že by doma neměla žádnou teplou plochu - a tak nakonec máme v přízemí teplovodní podlahovku a v garáži a v patře radiátory.
Odpovědět
@lubosk my jsme jednu dobu uvažovali o akumulační nádrži, vyrábějí je někde tuším ve Bzenci a jde k ní připojit jakýkoliv topný zdroj (plynový kotel, elektrokotel, krb, kotel na dřevo, tepelné čerpadlo,soláry) a současně nádrž může být nahřívána více zdroji. Akorát ta cena byla teda šílená, nakonec jsme zvolili levnější řešení a to topné kabely v obýváku, jídelně, kuchyni, koupelnách, přímotopy v pokojích + rekuperace + solar. Vše vyšlo dohromady do 150 (soláry pokryty z 80% dotace, rekuperace stála téměř polovinu co píšete přes známého...).
Odpovědět
@enmuhan2 no mě to taky nejde dohromady :-) já doufam ze to nekonec pujde bez ní nebo ze bude využita třeba 20 dní v roce. Na druhou stranu jižní svah, černá střecha a sekej rozvody v hotovém patře. Jinak dům jsme se snaýili zaizolavat v rámci finančních možností dobře, zatím máme roční spotřebu plynu cca 12 tis a vršek toho tolik nezmeni, jelikož izolace je pod střechou a ted v principu topíme nahoru zbytečne :-) Jinak uz jsem si takhle rikala ze je zbytečny vyvod vody ven jelikož zalevat budeme vodou z čističky. Tak si na jaře zkusíme jaké je to znovu prorážet 36 cm zdi, polystyren a omitku, ona se ta cista voda venku nakonec hodně hodí.
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Diskuse pokračuje po 11 měsících
@sicinka Můžu po dlouhé době oživit téma a zeptat se, co jste si nakonec vybrali? Budeme řešit podobný problém v našem (budoucím) domě. Chceme nucené větrání v celém domě + možnost v létě zchladit některé místnosti v patře, zejména ložnici a pracovnu. Chápu, že to nejspíš nebude v nízkoenergetickém domě zrovna nutné, ale jsme ochotni do toho něco investovat pro komfort. Nejraději bych nainstaloval do patra multisplit, abych si pracovnu zchladil na 23 + občas pustil klimatizaci v ložnici před spaním nebo v dětských pokojích při velkých vedrech. Rozumím tomu ale správně, že s centrální rekuperací by byla ve všech místnostech zhruba stejná teplota? Pak by takové řešení nedávalo smysl. Díky za vaše názory.
Odpovědět
Kdyby to ještě někoho zajímalo, tak odpověď na můj dotaz se lze dočíst zde: http://forum.tzb-info.cz/122618-pocho...
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
Dobrý den, už jste někdo vyřešil rekuperaci s klimatizační jednotkou ? Klimatizaci bychom rádi pouze do dvou místností.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?