Rekuperace do bungalovu - ano či ne?

Profilova fotka
Rekuperace v novostavbě bunglovu, ano či ne? Výhody a nevýhody? A jaká je přibližná cena? Moc děkuji!
Odpovědět
Aktuálně taky řeším a dávat budu. Když se rekuperace dobře udělá, tak s ní není problém. Volím hlavně kvůli zimě a topení na vesnicích, kdy je poměrně zakouřeno, a v létě kvůli alergiím mě i manželky. Cena u mě cca 210 000 Kč s DPH na bungalov s užitnou plochou 175 m2.
Odpovědět
@davex to jako proti poletavému prachu? smrad to chytne těžko
Odpovědět
@davex Nechci vám brát iluze, ale slyšela jsem v rodině, že jeden známý si dal rekuperaci na stranu, kde soused topí právě pevnými palivy a rekuperace mu nasává kouř do domu, takže je z toho hodně nešťastný...Rekuperaci má prý vpořádku, ale filtr tohle prostě nevezme, tak nevím... :-| Jinak na pyly je to věc skvělá! Alergici nejsme, ale pokud budou peníze, tak rekuperaci bych ráda v domě měla.
Odpovědět
@davex čmoud z tuhých paliv jde přes rekuperaci cítit, pylové filtry mému manželovi alergikovi pomáhají. Jenže děti se courají v létě dovnitř domu a ven, nezavírají dveře, takže vzduch stejně vnikne do domu i s alergeny.
Odpovědět
Jsou rekuperace a rekuperace a taky jsou filtry a filtry. Když si koupíte nejlevnější osekanou rekuperaci, tak se není čemu divit.
Odpovědět
@petraxname Moje děti se hold naučí zavírat, tak, jak jsme se to naučili my ;)
Odpovědět
@davex Máte nějaký tip na dobrou, která řeší i čmoud? Budu moc vděčná, když sem napíšete typ a orientační cenu. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ono asi nejde ani tak o řešení "čmoudu", ale o filtraci smradu. Což bych řekl, že určitě není standardně součástí řešení běžné VZT v domě.
Odpovědět
Profilova fotka
Původní dotaz by bylo dobré upřesnit - jde o NED či pasiv? Podle toho se může lišit výběr vhodné RJ. Přibližná cena za komplet VZT se může lišit třeba i o 100 tisíc, záleží, jaká to dělá firma, jak kvalitně a co používá za materiály.
Odpovědět
Profilova fotka
@awakened včera jsme měli první schůzku s projektantem a vychrlil na nás spoustu dotazů...a jedním z nich bylo, zda chceme rekuperaci...tak zjišťuji info 8-) vůbec nemám představu co to obnáší, jaká je cena apod. Ale stavba by měla být nizkoenergetická, přímo pasivní ne.
Odpovědět
Profilova fotka
@torpen Použít se dá v podstatě jakákoliv s tím, že se přívod vzduchu doplní o uhlíkový filtr.
Odpovědět
Profilova fotka
@matysce Stavíme pasivní patrový dům, 170m2 užitné plochy a zvolili jsme rekuperaci Brink Renovent Sky 300 Plus. Spolu s instalací a rozvody nás vyšla na 130tis.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@jakuda Jako laik bych si myslel, že předsazení uhlíkového filtru zvýší nároky na výkon jednotky, ale možná se mýlím.
Odpovědět
Profilova fotka
@matysce Máme také NED. Pokud vychrlil dotazy, tak je to pořád lepší varianta než střelci, kteří to nabouchají od stolu bez konzultace s investorem. Při hledání firmy jsem se dokonce setkal s přístupem "projekt nepotřebujeme, nějak to tam nataháme". Další firmu jsem vyřadil kvůli nepřijatelnému cenovému přístupu (přirazili si dle ceny jednotky 20-30 tisíc), používaným materiálům a nástřelu projektu, který vůbec neodpovídal mým představám. Máme trochu atypicky řešený dům s otevřeným krovem v kuchyni a OP, což bylo potřeba zohlednit při projektování rozvodů. Firma, kterou jsem nakonec vybral na základě doporučení z Passivehaus institutu, odvedla kvalitní práci. Samozřejmě to něco stálo.
Odpovědět
Profilova fotka
@awakened Výkon se sníží, ale max do 10%. Rekuperace se běžně instaluje trochu naddimenzovaná, aby nemusela jet na plný výkon, takže pokud byla instalace navržena správně, neměl by být problém filtr doplnit.
Odpovědět
Profilova fotka
@jakuda Naddimenzování je jasné. Každopádně dobré toto vědět - pokud jde "jen" o 10% dolů, třeba se někdy v budoucnu bude tato informace hodit.
Odpovědět
My vybrali od Atrea, patrový dum 150 m2, cca 150 tis komplet vc prace
Odpovědět
@davex zdravím, cena zní zajímavě. Vychází to s firmou nebo svépomoci. Děkuji za infomace
Odpovědět
@martinsvitek Vychází to s firmou.
Odpovědět
Bungalov cca 125m2 obytné plochy, aktivní rekuperace Nilan VPL15. Jednotka a projekt od firmy za 110 tisíc (100 + 10), rozvody Lindab svépomocí za 34 tisíc. Ještě nebydlíme, takže výhody/nevýhody zatím nedokážu plně vyhodnotit. Nicméně rekuperace je v provozu již 3/4 roku, v zimě v nezatepleném domě v pohodě udržovala teplotu cca 13-15°C, nyní i přes ty horka a bez stínění oken dokáže udržet v domě 22-23°C.
Odpovědět
@frantisekpetru Dobry den, muzu se zeptat kde jste kupovali rozvody Lindab? Resime ted podobnou situaci, mame projekt a jednotku od Nilanu, ale instalace rozvodu od nich nam prijde hodne draha.. Diky!
Odpovědět
Profilova fotka
@werty1 budeme mít Nilan Compact a rozvody jsme poptali ve stavebninách, tuším že na stránkách maj Lindab přímo distributory
Odpovědět
Mame 2 rekuperace. Obe od Atrea.
Odpovědět
@davex Doposud jsem nenarazil na jediného uživatele rekuperace, jehož jednotka by dokázala spolehlivě fungovat a odfiltrovat jakýkoliv smrad zvenčí, ať už byla v ceně desítek či stovek tisic. I po konzultaci s firmou, která rekuperace funguje, dokážu tvrdit, že každá rekuperace vám i přes sebelepší uhlíkový filtr smrad zvenčí pustí, nehledě na to namáhání motorů jednotky. Rekuperace má smysl tam, kde nemáte sousedy bezohledné dementy, kteří pálí kde co.
Odpovědět
Profilova fotka
@lukoid ano, a je to proto, že to co popisujete, (resp, byste od ní asi chtěl) není primární fce rekuperace.....
Odpovědět
@lukoid Naštěstí, to mě trápit nemusí, jsme trošku na kopečku se sousedy s novými kotly a tep. čerpadly. Co tak vím od známých, tak v domku necítí nic. Ale je pravda, že všechen smrad to nepobere, to ne.
Odpovědět
@werty1 Jednalo se o spiro rozvody Lindab SafeClick od firmy Rekuvent z Č. Budějovic. Po objednání zboží jsem měl ještě dlouhý telefonát s jejich technikem, od kterého se mi dostalo spoustu užitečných rad jak k objednávce (kterou mi na základě toho ještě upravili), tak i k samotné montáži.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?