Rekuperace - hlučnost a prašnost

Dobrý den, máme něco přes měsíc rekuperační jednotku. Ale musím říct, že je to pro mě jedno velké zklamání. Výkon v noci může jet jen na 30%. 40% už je dost hlasité. Vzduch tedy není tak čerstvý, jak jsem si představovala. Přes den jedeme na 50-60% (70% je booster), přesto ten vzduch není čerstvý, je "zatuchlý". Obzvláště to vnímám, když přijdu z venku. Vaření je cítit ještě druhý den (i obyčejná polévka, nic smaženého). To jsem dříve měla vyvětráno okny za půl hodiny. Dalším mínusem je prašnost. Bylo nám řečeno, jak budeteme spokojení s menší prašností, protože neotvíráme okna. No, já pozoruji prašnost větší, než jsme měli v bytovce. Také se nám za 10 dnů od nainstalování rozstvítila kontrolka - výměna filtru. Manžel se na filtr díval, ale je čistý. Volali jsme na servis, bohužel ještě nepřijeli (měsíc) - ale to by bylo na jinou diskusi. Máme Duplex 300 Easy s předehřevem. Jak to máte, prosím, vy? Opravdu je ten vzduch čerstvý? Vnímáte hlučnost rekuperace? Děkuji za vaše postřehy.
Odpovědět
Zkuste také diskusi o této jednotce zde: http://forum.tzb-info.cz/128130-atrea...
Odpovědět
Děkuji. Pročetla jsem to. Hlučnost je tedy vyšší - to budeme řešit s firmou. Ale nikde se tam nepíše o "čerstvosti vzduchu" - tak snad sem někdo napíše, jak to vnímá - ať už má rekuperaci jakoukoli.
Odpovědět
@am760 Vůbec se nedivím tvému zklamání. My jsme se dost dlouho dohadovali, zda rekuperaci dát nebo ne. Nemáme - zvítězil manžel :-D , že by měl nakonec pravdu?
Odpovědět
Osobně vzduchotechniku plánuji. Myslím si, že hlučnost zmíněná @am760 je způsobena nekvalitními ventilátory a tím, že skříň jednotky je z plastu a ne z kovu. V odkazovaném článku zmiňovali měření hlučnosti a tato Atrea měla 60dB, zatímco srovnatělně velký Nilan 40dB, což je šíleně velký rozdíl. Prašnost a zatuchlost, kterou @am760 také zmiňnuje, musí být způsobena chybou při montáži jednotky nebo rozvodů, to nemůže způsobit ani levná ani drahá jednotka. Prostě něco nefunguje, jak by mělo, nebo někdo při montáži prohodil potrubí.
Odpovědět
Profilova fotka
My máme řízené větrání s rekuperací od Atrea od roku 2007 a jsme v podstatě spokojeni :) Jednotka není nijak hlučná, prachu máme doma určitě méně než v původním paneláku a vzduch cítím čerstvý, čistý, rozhodně není zatuchlý. 2x ročně měníme filtry v jednotce a jinak nic. V zimě okna v podstatě neotvíráme (někdy výjimečně, když máme větší návštěvu a je už moc horko) a od jara (jakmile přestaneme topit) si větráme i okny podle libosti. Odsavač v kuchyni máme cirkulační a zároveň s ním zapínám i centrální větrání, které je hned nad digestoří a smrad z jídla doma nemáme :) Nikdy jsme nemuseli doma řešit žádnou plíseň apod., jak je u mnohých novostaveb obvyklé. Prostě za mě je rekuperace super! V prvních letech k nám chodila spousta zájemců o rekupuraci, byla v ČR málo známá, tak to každý chtěl vidět naživo :)
Odpovědět
Tak byl u nás technik, všechno přeměřil - vše by mělo fungovat správně. Jednotku máme na půdě - dal tam ještě nějakou izolaci a teprve teď můžeme mít rekuperaci i na 60% v noci, aniž bychom něco slyšeli. Co se týká prašnosti - zatím jsme se shodli na tom, jak je to novostavba, že se mohlo do trubek ještě něco dostat a tudíž je to zhoršené, uvidíme časem. Konečně ale cítím čerstvost vzduchu, když přijdu z venku domů. Asi těch 30% v noci a 50% přes den, jak nám bylo doporučeno, bylo málo. Tak snad to bude vše ok. Díky za vaše příspěvky a názory.
Odpovědět
Pro me ma zatím nevýhodu v tom, ze když venku nějakej seřadil zatopí máme to vevnitř, nemáte to někdo poresene, aby tomu tak nebylo?
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 11 měsících
čistička vzduchu do potrubí ActivTEK Induct ;-)
Odpovědět
@am760 já vidím v rekuperaci jen výhodu...prach skoro žádný, žádný zatuchlý vzduch (my ji začali používat cca půl roku po instalaci a vzduch taky nebyl ze začátku co teď ;-)) , hluk minimální nebo takový, který člověk ani nevnímá, nekolísá teplota atd. evidentně ji máte špatně nainstalovanou... při vaření používáme recirkulační odsavač a cítit nic není... @aneri53 když funguje, jak má, tak je to skvělý pomocník ;-) :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@luckydaisy a navratnost? :-) My ji nebudeme mit, zatim mi to prijde jen dost drahy spas, mame radsi vetrani oknem :-)
Odpovědět
@zeneva kdybyste měli rekuperaci, tak byste mluvili jinak ;-) :-) já jsem ji původně taky nemusela, ale teď už bez ní ani náhodou - žádný prach, hmyz, neustále čerstvý vzduch, nekolísají nám teploty, což je super hlavně v zimě (protože kdo bude v mrazech 2x15min denně větrat celý dům?)...vzhledem k tomu, že nás stála dvacet tisíc, tak to v rámci celé stavby není nijak velká investice... 8-)
Odpovědět
Profilova fotka
@luckydaisy 100 lidi 100 chuti, pokud Vam vyhovuje, tak fajn. a za tyhle penize velmi fajn, ale prijde mi to velmi malo... my si zase otevreme okno, radi citime zahradu a prirodu
Odpovědět
Článek se načítá
@zeneva clovek by nemel odsuzovat neco,s cim nema zkusenost;)...my si taky radi otevreme okno,treba v lete(ale ten pocit,ze neni nikde prach,hmyz atd. je skvely)..ale i v mrazech mame radi cerstvy vzduch (rekuperace je prinos spise podzim-jaro,v horkach,pokud neni bypass,tak stejne nejde moc vyuzit...)...vse si delame sami,takze v cene samozrejme neni montaz,jednotku sestavil manzel sam,nemame 'znackovou',prijde mi nesmysl dat petkrat tolik za neco,co se da poridit levneji...
Odpovědět
Bez rekuperace máme v zimě problém v ložnici. Jeden preferuje čerstvý vzduch a druhý nechce zimu. Neřešitelný problém, pokud nechcete 3x za noc větrat.
Odpovědět
Profilova fotka
@luckydaisy ja ji neodsoudil, jen muj nazor
Odpovědět
Profilova fotka
@viados my mame kovani leto - zima - je to neco mezi mikroventilaci a vetrackou, ale otevreno je jen cca na 2 cm
Odpovědět
@viados no a hlavně dýcháš čistý vzduch bez CO2. Stačí, když k nám domů přijde návštěva a kontrolka CO2 bliká častěji.
Odpovědět
Naši ložnici ve stávajícím bytě vychladí v zimě i mikroventilace. Tedy pokud netopíme. Ale to máme topit a rovnou to pouštět ven (radiátor je pod oknem)? To je jeden bod pro VZT. A máte-li pod okny provoz, pak jedině těsné uzavření utlumí hluk. A to je druhý bod pro VZT.
Odpovědět
Profilova fotka
@viados a jakmile je problém v ložnici.....je to PROBLÉM! :-D
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 6 měsících
Profilova fotka
S internetovymi nazory na rekuperaci je to obecne tezke... Vetsina lidi to pomlouva, aby se nazajem ujistili, ze usetrili dobre. Ti ale zadnou zkusenost s rekuperaci nemaji. Pak je zde skupina, ktera si to delala doma na kolene bez poradneho projektu. No a pak jsou zde ti co to maji dobre udelane a jsou spokojeni. Vsichni kamaradi co maji doma rekuperaci neresi zadne problemy.
Odpovědět
@hajra Rekuperaci nemáme a také neřešíme žádné problémy. :-D A nebylo to o penězích, to vůbec ne. Větrat se musí, pak nejsou žádné plísně . Troufám si říci, že 3/4 roku není rekuperace potřeba, vyvětrat několikrát denně není problém, teď, když už hezky, máme stejně pořád otevřená okna či dveře na terasu. Pokud je mi známo, rekuperace by se neměla vypínat, takže by měla běžet (a žrát :-D elektřinu) celý rok ]-( Další problém, už zde zmíněný, je smrad, když někdo ze sousedů zatopí v krbu nebo v kotli na tuhá paliva. Už o tom byla diskuze na slovenské verzi MS, snad existují nějaké filtry, ale prý to není stoprocentní a také jsou dost drahé. Navíc je prý v zimě problém se suchým vzduchem. Rekuperaci nepomlouvám, ani nemohu, když nemám přímou zkušenost. Jen vysvětluji, proč jsme ji po mnoha úvahách nedali. Žádné plísně jsme nikdy neměli, vlhkost vzduchu máme stabilně kolem 50 %, měříme CO2, když je třeba, vyvětráme okny. V zimě tak, jak se má, krátce a průvanem, aby se vyměnil vzduch a neochladily se stěny. Bydlíme skoro 5 let, jsme spokojeni a rekuperace nám nijak nechybí.
Odpovědět
Suchý vzduch není problém rekuperace, ale problém venkovního prostředí. Pořád mi přijde, že si lidé myslí, že ten suchý vzduch vytváří rekuperace. Když je venku suchý vzduch, tak ho dostanete do domu, i když budete větrat okny. Návratnost - jaká je návratnost vodovodní přípojky? Darlinku? Nevyšlo by levnějc nedělat po domě rozvody vody a prostě si chodit s vědrem ke studánce? Návratnost WC? Návratnost rozvodů elektriky? Takovej lustr s několika žárovkama - nebylo by levnější doma dělat svíčky a svítit svíčkama? Všechno je to o komfortu. Věřím, že když se ve vsi objevil první splachovací záchod, tak to taky ostaní viděli jako nobl-pitominu-zbytečnost..
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?